Tips voor een smakelijke lunch op school

Tips voor een smakelijke lunch op school

Zoon of dochter gaat naar school en zal ook op school (of de opvang) eten. Nu is dat allemaal prima, maar hoe kan je nu het beste het eten of drinken meegeven? Wegwerppakjes als drinken waren heel handig, maar eigenlijk niet meer van deze tijd… En hoe zorg je dat het eten nog lekker blijft? We geven je graag een aantal tips hoe de kids kunnen genieten van een smakelijke lunch op school!

Op zoek naar de juiste beker

Alles valt of staat vanzelfsprekend met de juiste producten om het eten en drinken in mee te nemen. Een spotgoedkoop afsluitbare beker is natuurlijk verleidelijk, maar vaak lekken deze bekers binnen een paar keer en heeft je kind een schooltas die doordrenkt is met lekkere zoete limonade. En zelfs als je heel gezond gewoon water meegeeft is het niet fijn. Ook daar worden schoolboeken niet beter van.

Of wat dacht je van gymkleren die dus heel nat geworden zijn en waar je kind toch echt nog in moet gymmen… Een goed afsluitbare beker dus. Mepal is daarbij een fijn voorbeeld. Bekers van dit merk zijn van een goede kwaliteit en ook BPA-vrij. Het zal een beetje van je kind afhangen waar de voorkeur naar uitgaat. Kies je een schoolbeker waar je gewoon de dop helemaal vanaf draait? Of is een sportbeker een fijner idee, omdat het minder snel tot knoeien zal leiden?

lijn groen oudersenzo
Tips voor een smakelijke lunch op school

Hoe neem je eten mee?

Brood en andere etenswaren kan je meegeven in een lunchtrommeltje. Die zijn er in diverse uitvoeringen. Ook nu geldt natuurlijk dat het fijn is als het goed dicht kan. Niet alleen vanwege eventuele broodkruimels in je tas, want dat zal toch minder snel gebeuren én minder voor problemen zorgen. Maar het is wel fijn als het eten niet uitdroogt en gewoon nog lekker smaakt. Kies dus voor een trommel die je goed kunt afsluiten. Geef je verschillende producten mee, dan is het fijn als er vakjes in de trommel zitten of als je er een soort ‘plankje’ tussen kunt plaatsen.

Leuke setjes

Zeker voor de basisschoolkinderen is het leuk om een beker en een trommel te hebben die er gezellig uitzien. Je superheld die erop staat, bijvoorbeeld. Gewoon leuke kleurtjes, dieren of misschien wel een favoriete televisieserie of personen uit een film. Het is er allemaal. Nog leuker wordt het als je een setje koopt. Zo passen de beker en de trommel leuk bij elkaar. Deze kan je heel eenvoudig online kopen. Bij Coppens warenhuis kan je deze leuke sets vinden, van het merk Mepal. Dus dan zit het wel goed. Ze zijn makkelijk schoon te maken, want dat is natuurlijk ook wel belangrijk.

Let op wat je meegeeft

Besef dat het eten wat je meegeeft een paar uur in een tas zal zitten, die gewoon in een warm lokaal staat. Je zult ook wel snappen dat bepaalde etenswaren daar niet voor geschikt zijn! Zoiets als filet americain kan je dus beter niet meegeven en dat geldt natuurlijk voor meer producten. Volgens het Voedingscentrum kan je beter 30+ kaas meegeven, zuivelspread of hüttenkäse. Notenpasta en pindakaas blijven langer goed. En ze geven eveneens de tip om brood met kaas de avond ervoor al klaar te maken en dan in de vriezer te leggen. Neemt je kind het mee dan is het brood ontdooit als het etenstijd is.

Koeltasje mee of koelkast aanwezig?

Het zal er een beetje van afhangen waar je kind zal eten of er eventueel een koelkast aanwezig is waar de kinderen hun broodtrommeltje kunnen inzetten. Een koeltasje zou ook nog een optie kunnen zijn. Wat niet wegneemt dat je ook dan nog altijd uitkijkt met producten die snel bederven.

Wat voor drinken geef je mee?

Naast het eten en gezonde snacks geef je dus ook drinken mee. Nu kan je beter je kind niet overvoeren met allemaal zoete drankjes. Wist je dat er in vruchtendrankjes heel veel suiker en/of zoetstoffen zitten? Beter ook niet doen dus. En bij zuiveldrankjes val je helemaal steil achterover als je de hoeveelheden zit. Denk dus niet dat je goed doet als je zoiets koopt! Eigenlijk juist niet, dus…

We weten vast allemaal wel dat gewoon water nog het gezondst is en dat kan je natuurlijk prima meegeven in een schoolbeker. Houd je kind van thee? Dan kan je zelfs zo’n klein thermoskannetje kopen en daar thee zonder suiker in meegeven. Natuurlijk moet het dan niet meer kokend heet zijn om te voorkomen dat je kind zich verbrandt. Melk of karnemelk in de beker geef je alleen mee als er een mogelijkheid tot koelen is. Misschien hebben ze op de school van je kind wel schoolmelk? Dan is het probleem meteen opgelost wat melk meenemen betreft. Melk koud houden zou eventueel ook kunnen door een thermosfles te gebruiken.

liefs Wil

Meer informatie

10x Gezonde lunchbox ideeën voor de kids
Gratis schoollunch verdient zich 4 keer terug
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Gezonde lunch voor mee naar school

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *