10x Gezonde lunchbox ideeën voor de kids

Het is geen geheim dat de voedingskeuzes die we maken een grote impact hebben op onze gezondheid en ons welzijn, maar wist je dat dit nog belangrijker is voor onze kleine spruiten? Kinderen zijn in een constante staat van groei en ontwikkeling, wat betekent dat hun lichamen een constante aanvoer van voedingsstoffen nodig hebben om sterk en gezond te blijven. Daarom is het essentieel om hen de best mogelijke start in het leven te geven door middel van gezonde voeding. Niet alleen thuis, ook in de lunchbox voor school.

10x Gezonde lunch box ideeën voor de kids

Gezonde voedzame lunchbox

Wanneer je kinderen naar school gaan, heb je als ouder misschien niet altijd controle over wat ze gedurende de dag eten. Daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor een gezonde, voedzame lunchbox die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook alle benodigde voedingsstoffen levert voor een energieke, productieve schooldag.

Gezonde voeding voor kinderen gaat niet alleen over het vermijden van overtollige suikers en vetten, het gaat ook over het stimuleren van een evenwichtig, gevarieerd dieet dat rijk is aan voedzame groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten. Het gaat om het creëren van positieve eetgewoonten die een leven lang meegaan.

10x Gezonde lunchbox ideeën voor de kids

1. Pindakaas en banaan wrap

Smeer wat natuurlijke pindakaas op een volkoren wrap, voeg plakjes banaan toe en rol het op. Dit is een geweldige combinatie van eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten om je kind energie te geven voor de middag.

2. Groenten en hummus dip

Verpak wat knapperige groenten zoals wortelen, paprika en komkommer met een portie hummus. Het is een heerlijke en voedzame snack die je kinderen helpt hun dagelijkse groenten binnen te krijgen.

3. Kip salade sandwich

Maak een lichte kip salade met gegrilde kip, Griekse yoghurt, selderij en druiven. Serveer het op volkoren brood voor een eiwitrijke lunch.

4. Kaas en volkoren crackers

Pak wat blokjes kaas in met volkoren crackers. Voeg wat druiven of cherrytomaatjes toe voor wat extra vitaminen en kleur.

5. Pasta salade

Maak een kleurrijke pasta salade met volkoren pasta, cherrytomaatjes, komkommer, mozzarella en een lichte dressing. Dit is een uitstekende manier om kinderen te laten genieten van groenten.

6. Quinoa en zwarte bonen salade

Quinoa is een fantastische bron van eiwit en vezels. Combineer het met zwarte bonen, maïs en avocado voor een heerlijke salade die je kinderen vol en tevreden zal houden.

7. Griekse yoghurt en vers fruit

Pak een kleine pot Griekse yoghurt in met wat vers fruit aan de zijkant. Het is een heerlijke combinatie van eiwitten en natuurlijke suikers om de energieniveaus van je kind op peil te houden.

8. Zelfgemaakte mueslirepen

Meng haver, noten, zaden, gedroogd fruit en honing en bak het in de oven om gezonde, zelfgemaakte mueslirepen te maken. Deze zijn veel gezonder dan de verpakte varianten en smaken net zo goed!

9. Mini pannenkoeken

Maak mini volkoren pannenkoeken en verpak ze met wat honing of ahornsiroop aan de zijkant. Je kunt zelfs wat bessen toevoegen voor een fruitige touch.

10. Groentesoep

Verpak wat zelfgemaakte groentesoep in een thermosfles. Het is een heerlijke en hartverwarmende lunch, vooral tijdens de koudere maanden.

Extra tip

Vergeet niet dat variatie belangrijk is om te zorgen dat kinderen alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Probeer verschillende combinaties uit en betrek je kinderen bij het proces. Laat ze hun eigen lunchbox samenstellen met gezonde opties om hen te leren over gezonde voeding.

Een kleine verrassing zorgt voor een grote glimlach

Wil je de kids een grote glimlach en een goed gevoel geven? Zorg dan voor en kleine verrassing in de lunchbox. Niet iedere dag natuurlijk, want dan is het niet meer bijzonder, maar gewoon af en toe als positieve boost voor de dag. Een extraatje zou kunnen zijn:

Persoonlijke berichtjes

Stop een klein handgeschreven briefje in de lunchbox van je kind. Dit kan een motiverende quote zijn, een ‘ik hou van je’ of een eenvoudige ‘veel plezier vandaag’. Het zal hen zeker een glimlach bezorgen en kan hen aanmoedigen om hun lunch helemaal op te eten.

Leuke voedselvormpjes

Met een beetje creativiteit kan je alledaagse voeding omtoveren tot iets magisch. Gebruik uitsteekvormpjes om fruit, kaas of sandwiches in leuke vormen te snijden, zoals sterren, hartjes of dieren.

Thematische lunches

Maak de lunch nog spannender door thematische lunches te creëren. Denk aan een kleurthema (alle voedingsmiddelen in hun favoriete kleur) of misschien een superheldenthema (een sandwich in de vorm van het logo van hun favoriete superheld).

Verassingsfruit of -snack

Af en toe een nieuw type fruit of een nieuwe snack introduceren kan een leuke verrassing zijn. Het is ook een goede manier om je kind aan te moedigen verschillende soorten voedsel te proberen.

Kleine speeltjes of stickers

Een klein speeltje of een stickervel kunnen ook geweldige verrassingen zijn, zolang ze maar veilig en geschikt zijn voor de leeftijd van je kind.

liefs Marion

Meer informatie

Tips voor een smakelijke lunch op school
Gratis schoollunch verdient zich 4 keer terug
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Gezonde lunch voor mee naar school

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *