Mag je nu buitenspelen met oog op Corona?

buitenspelen tijdens corona

Dan hoor je zondag in de namiddag “ineens” dat de scholen van 16 maart tot en met maandag 6 april dicht gaan. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. Ook al snap je deze beslissing, het roept vast en zeker vragen op. Een aantal vragen hebben we al beantwoord in deze blog. Maar hoe zit het met buitenspelen tijdens corona? Vooral nu het zonnetje zich weer durft te laten zien, een heel reële vraag. Of moeten kinderen nu verplicht binnen blijven?

Buitenspelen

Volgens een woordvoerder van het RIVM mogen kinderen gewoon buiten met elkaar spelen, zolang het maar niet in grote groepen (maximaal dertig) tegelijk gebeurt. De speeltuin in de wijk is dus waarschijnlijk geen probleem, maar grote attractieparken is niet aan te raden.

Zonder klachten, lekker spelen

Volgens het RIVM spelen kinderen geen grote rol bij het verspreiden van het Coronavirus. Zij zouden dus met een gerust gevoel zowel binnen als buiten met vriendjes kunnen spelen, mits zijn géén klachten hebben zoals: koorts, verkoudheidsklachten of hoest.
En verder is het belangrijk dat iedereen zelf goed blijft nadenken. Met een portie gezond verstand, kom je al een heel eind.

lijn groen oudersenzo
buitenspelen tijdens corona

Sluiting grote speeltuinen

Sommige provincies (zoals Utrecht) hebben grote speeltuinen gesloten, maar dat zal voor iedere provincie weer anders kunnen zijn. De kleinere speeltuinen in de wijken zijn in ieder geval gewoon toegankelijk. Als ik hier naar buiten kijk zie ik kleine groepjes kinderen nog steeds lekker buiten spelen. Het weer is er goed genoeg voor! Lekker genieten dus!

Zijn kinderen een risicogroep?

Op dit moment krijgen kinderen bijna nooit klachten van het nieuwe coronavirus. Kinderen zijn dus geen speciale risicogroep. Kinderen vormen ook geen grote besmettingshaard voor de ziekte.

Besmetting via het klimrek

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig je handen.

Kinderopvang

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.

En kun je de hond nog uitlaten?

Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je tenminste 1,5 meter afstand houdt tot anderen, is de kans klein dat anderen je kunnen besmetten met COVID-19 of dat jij anderen besmet.

liefs Marion

Extra informatie

Corona: Vergeet oma en opa niet!
Spelen en speelgoed in Coronatijd
Niet meer naar buiten? Maak het binnen gezellig met elkaar!
Coronavirus uitgelegd aan kinderen
Songtekst Ziek van paniek (Het Coronalied)
Het Coronavirus of Wuhanvirus

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *