Als je je kindje verliest in de zwangerschap

Als je je kindje verliest in de zwangerschap

Helaas eindigen niet alle zwangerschappen in een roze wolk van geluk… soms gaat het net een beetje anders en dan is die roze wolk nergens te bekennen. Je schoot is leeg terwijl je hart zo vol liefde was. Het enige dat je nog voelt is verdriet, pijn en gemis. Het verlies van je kindje tijdens de zwangerschap doet pijn, heel erg pijn. Hoe pril het ook nog was, hoe lang geleden het ook gebeurde, dit verlies draag je altijd mee. Het nestelt zich in je, net als je kindje ooit deed toen alles nog goed ging.

Hoe ga je om met dit verlies?

Misschien herken je het verdriet, heb je zelf een miskraam gehad, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een abortus of is je kindje vlak voor of na de geboorte overleden. Jij weet als geen ander hoe groot het verlies is. De impact is enorm en wordt vaak onderschat. Hoe ga je om met dit verlies? En als je er middenin zit, vraag je je wellicht af hoe je ooit weer normaal zou kunnen leven? Hoe je ooit weer zou kunnen lachen? Maar uiteindelijk zal je verdriet een plekje krijgen. Nee, voorbij gaat het nooit, die illusie wil ik je niet geven, maar je leert wel omgaan met dit verdriet en de pijn een plekje te geven. En soms is het er ook gewoon en ook dat is prima. Je hoeft de pijn niet weg te stoppen, maar het is fijn als je er mee om leert gaan.

lijn groen oudersenzo
Als je je kindje verliest in de zwangerschap

Verwerkboek

Dit boekje kan je erbij helpen. Het is een prachtig (ver)werkboek met mooie gedichten, uitnodigende vragen en toegankelijke suggesties. Je kunt het alleen doen of samen met je partner, want ook hij rouwt. Vergeet elkaar niet tijdens dit rouwproces, jullie rouwen samen, ieder op een eigen manier. Misschien kan dit boekje jullie helpen om de rauwste randjes af te vlakken of handvatten geven om er doorheen te gaan. Gun jezelf het verdriet, ook als je bewust afstand van je kindje hebt genomen met een abortus. Ook jij mag je verdriet hebben, voelen en doorleven. Je zal er ongetwijfeld een goede reden voor hebben gehad om hiervoor te kiezen en ook jij mag rouwen voor het kindje dat er nooit zal zijn.

Een prachtig boekje voor onzichtbare moeders die in dit boekje de bevestiging vinden van hun moederschap, voor de ander een boekje voor de verwerking van het verdriet. Beiden even waardevol.

Specificaties Als je je kindje verliest in de zwangerschap

TitelAls je je kindje verliest in de zwangerschap
UitgeverijLannoo Campus
AuteurMiriam van Kreij
Illustrator
Aantal pagina’s104
ISBN9789401454209
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Opnieuw zwanger na een miskraam
Wat is een regenboogbaby?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Omgaan met een miskraam…
Hoe steun je iemand na een miskraam
Een abortus: wat komt erbij kijken?
Rouwverwerking – Omgaan met verlies
Afbreking van de zwangerschap
Je kindje is dood geboren
Verlies van een kleinkind – Het dubbele verdriet van opa’s en oma’s

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Dit product of deze producten hebben wij, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Onze ervaringen zijn echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *