Van babyslaapzak naar dekbed: het juiste formaat voor een kinderdekbed

Wist je dat een pasgeboren baby gemiddeld 14-18 uur per dag slaapt? Het is daarom heel belangrijk dat je kleintje zo comfortabel en veilig mogelijk kan rusten. In een slaapzak blijft je baby goed warm en je voorkomt verstikkingsgevaar. Na hun tweede verjaardag zijn ze vaak toe aan een nieuwe fase: een peuterbed met dekbed. Voordat je deze stap maakt, geven wij graag advies over het juiste formaat dekbed.  

Van babyslaapzak naar dekbed: het juiste formaat voor een kinderdekbed

Peuterbed

Groeit je kindje uit het ledikant of klimmen ze hier steeds vaker uit met alle gevolgen van dien? Het is dan de hoogste tijd voor een nieuwe fase: een peuterbed. Het is verstandig om de keuze voor een nieuw ‘groot bed’ samen met je kindje te maken. Dit zorgt voor betrokkenheid, enthousiasme en motivatie om ook in een nieuw bed lekker te gaan slapen.

Een peuterbed is in de meeste gevallen 70 x 150 cm groot. Het is hierdoor een goede tussenstap naar een eenpersoonsbed. Met een nieuw peuterbed neem je ook afscheid van de slaapzak: deze wordt vervangen door een dekbed. Een spannende nieuwe ontwikkeling en juist daarom is het belangrijk om je te laten adviseren over het juiste formaat van het dekbed.

Formaat, dikte en materiaal

Bij het kiezen van het juiste formaat zijn een aantal factoren belangrijk. Een te groot dekbed is vaak te warm en kan de grond raken waardoor deze extra snel vies wordt. Voor een peuterbed van 150 x 70 cm is een dekbed  van 150 x 120 cm de meest ideale match. Het dekbed is hiermee breder dan het bed wat zorgt voor geborgenheid. Een peuterbed geeft veel nieuwe vrijheden, wat zeker in het begin heel spannend kan zijn.

Dikte en materiaal

Let op dat je niet een te dik dekbed kiest. Het is voor je kleintje namelijk niet comfortabel om het té warm te hebben ‘s nachts. Een katoenen variant is een ideale keuze, dit materiaal werkt namelijk warmteregulerend en het ademt bovendien goed.  Bovendien kan een katoenen dekbed in geval van een ongelukje gewassen worden. De beste keuze voor je peuter.

Dekbedovertrek

Bij een nieuwe dekbed hoort natuurlijk ook een nieuw dekbedovertrek. Check altijd goed de afmetingen voordat je er een aanschaft. Ook is het belangrijk om rekening te houden met materiaal. Vermijd dekbedovertrekken die ruw aanvoelen of allergie-veroorzakend kunnen zijn. Als je peuter allergieën heeft, overweeg dan hypoallergeen beddengoed om mogelijke reacties voor te zijn. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de sluiting. Zorg ervoor dat deze makkelijk én veilig te gebruiken is, zodat je peuter het beddengoed niet zelf kan openen.

Naast functioneel, kan een dekbed gelukkig ook erg leuk zijn! Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Kies samen met je peuter een dekbedovertrek in de stijl en kleuren van de kinderkamer; waardoor het een feestje wordt om lekker onder de wol te kruipen.

Kussen

De meeste dekbedovertrekken zijn standaard inclusief kussensloop. Wanneer weet je of jouw kind ook toe is aan een kussen? Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de nek- en rugspieren. Als je merkt dat ze steeds vaker op zijn of haar handen of knuffel slapen kun je een extra dun peuterkussen aanbieden.

Met deze tips stapt jouw kindje hopelijk moeiteloos over naar een groter bed.

liefs Marion

Meer informatie

Inrichting van de kinderkamer, dit heb je nodig!
Welke kleuren zijn leuk voor de slaapkamer van je kind?
Een kinderbed kopen: waar let je op?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *