Weer wennen na de vakantie aan de kinderopvang

Van de bruisende straten van Rotterdam tot de sfeervolle grachten van Amsterdam, de vakantie is geëindigd en de dagelijkse sleur staat weer voor de deur. Voor veel ouders betekent dit terug naar de werkplek, en ja, de kids moeten ook weer naar de kinderopvang. Maar is dat echt zo makkelijk als het klinkt? Hoe zorg je ervoor dat je kleintjes zich weer thuis voelen op hun vertrouwde plek na weken van vrijheid en plezier? Lees verder voor tips en trucs om deze overgang zo soepel mogelijk te maken.

Weer wennen na de vakantie aan de kinderopvang

Weer even wennen

De eerste dag na de vakantie bij de kinderopvang kan een mengeling van emoties zijn voor zowel ouders als kinderen. Soms zijn kinderen na een lange vakantie een beetje ontwend aan de structuur en routine. Vooral als je een geweldige vakantie hebt gehad waarbij de regels wat losser waren. Misschien zijn jullie met de kinderen naar een ander land geweest of zijn jullie erop uitgetrokken in de prachtige natuur van Nederland. Hoe dan ook, terug naar de ‘realiteit’ kan een uitdaging zijn.

Voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding kan veel stress wegnemen. Praat vooraf met je kinderen over wat ze kunnen verwachten. Wie zijn hun juffen en meesters? Welke vriendjes en vriendinnetjes zitten er in hun groep? Zo wordt de eerste dag na de vakantie iets om naar uit te kijken, in plaats van iets om tegenop te zien.

Een bezoekje aan de kinderopvang een paar dagen voor D-day kan ook wonderen doen. Dit kan een laagdrempelige manier zijn om weer even te ‘snuffelen’ aan de kinderopvangsetting. Het helpt het ijs te breken, vooral voor kinderen die de neiging hebben om een beetje verlegen of angstig te zijn in nieuwe of ‘vergeten’ situaties.

Het juiste ritme oppakken

Een van de meest effectieve manieren om de overgang naar de kinderopvang na de vakantie makkelijker te maken, is door een paar dagen van tevoren het ‘normale’ ritme weer op te pakken. Na weken van laat opblijven, uitslapen en minder strakke routines kan de schok van een vroege wekker behoorlijk groot zijn voor zowel de kinderen als de ouders.

Begin ongeveer drie tot vier dagen voor het einde van de vakantie met het naar bed gaan en opstaan op de reguliere tijden. Dit geldt ook voor maaltijden, speeltijden en andere dagelijkse routines. De eerste dag zal het misschien moeilijk zijn om iedereen (inclusief jezelf!) op tijd uit bed te krijgen, maar je zult merken dat het iedere dag makkelijker wordt.

Je kind geruststellen

Kinderen voelen vaak feilloos aan hoe hun ouders zich voelen. Als jij gespannen bent over de terugkeer naar de kinderopvang, is de kans groot dat je kind die spanning ook voelt. Probeer daarom zelf ook relaxed te zijn. Geef je kind een dikke knuffel en verzekerd ze dat het een leuke dag gaat worden. Een positieve instelling kan wonderen doen.

Kleine rituelen kunnen zowel troostend als voorspelbaar zijn. Misschien is dat een bepaald liedje dat jullie altijd zingen op weg naar de opvang, of een bepaald spelletje dat jullie spelen zodra je je kind komt ophalen. Deze rituelen bieden houvast en kunnen de overgang vergemakkelijken.

Wat neem je mee?

Natuurlijk is het belangrijk dat je kind alles bij zich heeft wat hij of zij nodig heeft voor een succesvolle dag. Dit is ook een geweldige kans om samen met je kind de tas in te pakken, zodat ze precies weten wat ze bij zich hebben. Dit kan een extra gevoel van controle en daarmee geruststelling geven.

Communicatie met de kinderopvang

Een goede communicatie met de medewerkers van de kinderopvang is van onschatbare waarde. Zij hebben tenslotte veel ervaring met het helpen van kinderen om te wennen. Misschien hebben ze goede tips die specifiek toepasbaar zijn op jouw kind. Vergeet ook niet om aan het einde van de dag te vragen hoe het is gegaan. Zo kun je inspelen op eventuele problemen voordat ze groot worden.

Het gaat steeds beter

Vergeet niet, elk kind is anders. Sommigen passen zich heel snel aan, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben. En dat is prima! Geef het wat tijd en voor je het weet, hebben je kinderen weer net zoveel plezier in de kinderopvang als alle voorgaande weken.

Niet alleen moeten de kinderen wennen aan het feit dat ze weer naar de kinderopvang gaan, maar ook ouders moeten weer in het gareel. Terwijl we proberen terug te schakelen naar de werkmodus, is het gemakkelijk om te vergeten dat kinderen, net als wij, tijd nodig hebben om weer te acclimatiseren. Daarom is het inlassen van voldoende rustmomenten een gouden tip voor het hele gezin.

liefs Marion

Meer informatie

Wat gaat er allemaal mee naar de kinderopvang?
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang
De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *