Een astmatisch of allergisch kind: hier let je op

Wanneer je kindje is gediagnosticeerd astmatisch of allergisch is voor bijvoorbeeld huisstofmijt of huisdieren kan dit je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Ineens zijn er allerlei zaken waarmee rekening moet worden gehouden. De kamer van je kind moet met regelmaat worden gestofzuigd en gedweild en stofvrij worden gemaakt. Daarnaast moet de inrichting van de kinderkamer wellicht ook worden veranderd na de diagnose: stoffen gordijnen en tapijt op de vloer zijn immers niet erg handig wanneer je een astmatisch of allergisch kind hebt. Beter kun je dan kiezen voor jaloezieën en laminaat.

We leggen je graag uit waar je nog meer op kunt letten.

Een astmatisch of allergisch kind., Hier let je op!

Astma of allergie: wat is het?

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Kinderen met astma laten doorgaans symptomen zien als benauwdheid, een piepende ademhaling en hoesten. Een aanval van astma kan uitgelokt worden door inspanning, maar ook door bepaalde allergieën. Denk hierbij aan een allergie voor honden of katten, pollen of huisstofmijt. Een kind dat een allergie heeft voor bepaalde stoffen hoeft overigens niet per se astmatisch te zijn, al treden er vaak wel symptomen op die overeenkomen met die van een astma aanval. Een astma-aanval kan echter ook worden uitgelokt door niet-allergische prikkels zoals een virusinfectie, het inademen van rook of baklucht of door mistig weer.

Wat kun je doen bij astma of allergie?

Bij twee derde van de kinderen met astma verdwijnen de klachten voor of rond de puberteit. Een derde blijft dus zijn of haar leven lang last houden van astma. Allergieën en hooikoorts blijven vaak bestaan, maar de klachten kunnen afnemen naarmate het kind ouder wordt. Bij zowel astma als allergieën is het belangrijk dat je kind fit blijft en voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dit helpt de longcapaciteit vergroten en heeft een gunstig effect. Astma wordt meestal behandeld met medicijnen in de vorm van ontstekingsremmers en een inhalator. Bij allergieën wordt meestal antihistaminica voorgeschreven.

Verder is het bij beide aandoeningen essentieel om prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan betekenen dat een huisdier weg moet of dat de slaapkamer van je kind aangepast moet worden door prikkels weg te nemen.

De ideale kamer voor kinderen met allergieën of astma

De ideale kamer voor kinderen met allergieën en astma is prikkelarm. Dat wil zeggen dat prikkels als stof zoveel mogelijk weggenomen dienen te worden. Berg speelgoed op in afgesloten boxen, kies voor vinyl of laminaat op de vloer in plaats van tapijt en vermijd het ophangen van stoffen gordijnen. Kies in de plaats hiervan voor katoenen of kunststof jaloezieën of rolgordijnen. Stoffen gordijnen houden veel stof vast, evenals tapijt. Vermijd ook dat je te veel meubels neerzet in de kamer van je kind. Alles wat je neerzet vangt stof, dus richt het slaapvertrek zo minimalistisch mogelijk in. Gebruik bij voorkeur een afgesloten boekenkast.

Verder is het van belang om het vertrek regelmatig even te laten luchten. Ook regelmatig stofzuigen, dweilen en afstoffen zorgt ervoor dat er zo min mogelijk stof ligt. Kies bij voorkeur ook voor afneembaar behang of afneembare verf op de wanden. Vergeet niet lampenkappen ook regelmatig af te stoffen. Beddengoed kun je in het geval van astma of allergieën ook maar beter in de hypoallergene variant aanschaffen. Er bestaan bijvoorbeeld speciale matrashoezen die geschikt zijn voor kinderen met astma en/of huisstofmijtallergie.

Beperk je echter niet enkel tot de slaapkamer van je kind: ook de rest van je huis kun je liever inrichten op het comfort van je kind. Vermijd vloerkleden en tapijt dus zoveel mogelijk of kies voor speciaal hypoallergeen tapijt.

Wat kun je verder nog doen?

Is je huis helemaal prikkelarm ingericht? Zorg er ook voor dat je niet in huis rookt als je kinderen in huis hebt met aandoeningen van de luchtwegen. Het is zelfs beter om helemaal te stoppen met roken, omdat de lucht ook in je kleding gaat zitten. Op die manier kan je kind er zelfs nog last van krijgen uren nadat je hebt gerookt. Zoals we eerder al even aanhaalden is het van belang om voldoende te bewegen. Dit kan je kind helpen om de klachten beter onder controle te houden. Sporten in de buitenlucht heeft ook een positief effect op klachten van astma of allergie.

Stimuleer je kind om veel buiten te spelen: ook dit heeft een positief effect op astma. Ga samen een stuk wandelen of fietsen of laat je kind naar school fietsen. Heeft je kind last van inspanningsastma? Overleg dan met de huisarts of specialist welke vorm van lichaamsbeweging geschikt is voor jouw kind.

Heb jij thuis ook kinderen met astma of allergische klachten? En hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten!

liefs Marion

Meer informatie

Hooikoorts: Snuffend, niezend en met prikkende ogen de lente door

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *