Afscheid van de laatste ouder. Wat moet je regelen?

Afscheid van de laatste ouder. Wat moet je regelen?

Het afscheid moeten nemen van je ouders is zwaar. Als de laatste ouder overlijdt komt daar ook nog allerlei rompslomp bij kijken, waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. Maar het moet nu eenmaal wel gebeuren. Wat komt er zoal kijken en hoe regel je dit het beste?

Overlijden doorgeven

Natuurlijk zal het doorgegeven moeten worden dat de ouder overleden is. De gemeente en de uitvaartondernemer zullen de eerste zijn die je hierover inlicht. Omdat je het overlijden bij de gemeente hebt doorgegeven (hierbij ontvang je een akte van overlijden!) zullen de officiële overheidsinstanties ook op de hoogte gebracht worden. Hiervoor hoef je dus niets meer te doen. Maar denk goed na wie het nog meer moeten weten, zoals de bank of een hypotheekverstrekker of de woningbouw. Geef trouwens nooit de officiële akte van overlijden weg. Deze bewaar je zelf. Als bijvoorbeeld verzekeringen vragen om deze akte, dan stuur je dus nooit de originele op, maar maak je een kopietje.

Begrafenis of crematie

Als eerste zal alles rondom de begrafenis of de crematie geregeld moeten worden. Gelukkig helpt een begrafenisondernemer daar mee. Was je vader of moeder kerkelijk? Licht ook de kerk in en vraag de dominee om met jou een dienst in elkaar te zetten. Kies voor een begrafenis of crematie die past bij wie je ouder was. Misschien had hij of zij bepaalde wensen die jou bekend zijn?

lijn groen oudersenzo
Afscheid van de laatste ouder. Wat moet je regelen?

Het huis moet leeg

Om maar meteen met de grootste klus te beginnen: het huis moet leeggehaald worden. Hier kan haast achter zitten, zeker als het om een huurhuis gaat, of een kamertje in een instelling. Woonde je vader of moeder al in, bijvoorbeeld, een verzorgingstehuis, dan zal het kamertje snel leeggehaald moeten worden voor een nieuwe bewoner. Nu is een kamertje uiteraard een ander verhaal dan een heel huis, maar emotioneel kan het nog net zo goed niet fijn zijn. Huurde je ouder een huis, dan wil je toch zo snel mogelijk de huur op kunnen zeggen. Dus zullen jullie het huis moeten gaan opruimen. Dit kan behoorlijk zwaar zijn. Maar aan de andere kant is het ook fijn om met elkaar herinneringen op te halen door de spullen die door jullie handen gaan. Wie wil wat hebben kan een lastige kwestie zijn. En wat doe je met de spullen die over zijn? Een idee is om te kijken of je iemand kent die er mee geholpen kan zijn. Daarnaast zijn er kringloopwinkels die deze spullen op komen halen, maar ook bijvoorbeeld kerken die het verkopen op hun rommelmarkten. Mooie spullen kan je ook proberen te verkopen op marktplaats. Bij een koophuis heb je misschien minder haast, maar ook dan is het een klus die geklaard moet worden.

Erfenis

Als kind ben je erfgenaam. Dit houdt ook in dat je de erfenis moet afhandelen. Is er een testament? Zijn er meer erfgenamen? Aanvaard je de erfenis of doe je dit onder voorbehoud? Of verwerp je het zelfs? Bedenk goed dat je ouder schulden kan hebben waar jij dan aansprakelijk voor bent. Laat je goed voorlichten wat je het beste kunt doen. Ben je onterfd? Ook dan heb je recht op een kindsdeel!

Bij minderjarige kinderen

Is één van de kinderen van je ouders nog minderjarig? Ga dan na of dit kind recht heeft op het pensioen van de overleden ouder. Dit wordt een nabestaandenpensioen genoemd. Daarnaast zullen minderjarige kinderen een voogd toegewezen krijgen. Het kan zijn dat jullie ouders dit al hebben laten vastleggen, anders bepaalt de rechter dit. Misschien kan jij, als meerderjarige broer of zus, hier wel een rol in spelen! Tot 21 jaar kan er aanspraak gemaakt worden op een wezenuitkering.

Het opzeggen van verzekeringen en abonnementen

Ook de verzekeringen van je ouder(s) zullen opgezegd moeten worden. Daarnaast zullen er waarschijnlijk abonnementen zijn of lidmaatschappen die opgezegd moeten worden.  

Post doorsturen

Als je denkt alles gehad te hebben, dan is er nog een volle brievenbus…Bij PostNL is er een Nabestaandenservice. Hiermee sturen zij de post door naar jouw adres. Handig omdat je zo toch de post netjes doorgestuurd krijgt en je er zo ook nog achter kan komen wie nog niet op de hoogte is van het overlijden.

liefs Wil

Meer informatie

Afscheid nemen van je partner. Hoe doe je dat?
Hoe kun je iemand troosten?
Afscheid moeder: Dag lieve mama
Als het ooit morgen is…

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *