Afscheid nemen van je partner. Hoe doe je dat?

Afscheid nemen van je partner. Hoe doe je dat?

Als je je partner verliest komt er vaak enorm veel op je af. Het kan een heftige en emotionele gebeurtenis in je leven zijn, waar je tijd voor nodig hebt om het een plek te geven. In sommige gevallen lijkt het onmogelijk om verder te gaan. Maar voordat je verder gaat, moet je afscheid nemen van iemand die heel belangrijk voor je is. In dit artikel lees je op welke manieren je een afscheid kunt invullen en geeft Monuta tips om verder te gaan na het verlies van een dierbare.

Persoonlijk afscheid

Vaste rituelen en tradities spelen een steeds minder grote rol bij het laatste afscheid. In plaats daarvan staat het persoonlijke leven van de overledene dierbare vaak centraal. Dat kan tot uiting komen in de verhalen die tijdens een dienst worden verteld, in de muziek die wordt gespeeld, in een persoonlijk beschilderde kist of in een goed glas wijn met tapas in plaats van koffie met cake. Ook met beperkte financiële middelen kan een uitvaart heel persoonlijk zijn.

Favoriet café als locatie

Bij het organiseren van een uitvaartplechtigheid denk je misschien al snel aan een uitvaartcentrum of aula. Daar is niets mis mee: in het uitvaartcentrum kun je met een grote groep familie en vrienden terecht. Daarnaast zijn alle faciliteiten, zoals audio- of videoapparatuur aanwezig. Maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een favoriete café of restaurant. Ook kun je denken aan de sportclub, vereniging of een sfeervol gebouw als een oude boerderijschuur. De uitvaartverzorger van Monuta is bekend met de lokale mogelijkheden en kan helpen bij het organiseren van een persoonlijk afscheid.

lijn groen oudersenzo
Afscheid nemen van je partner. Hoe doe je dat?

Afscheidsdienst bij het biljart

Zo verzorgde Monuta een keer het afscheid va een man die tijdens zijn leven altijd alles vierde in een bepaald café. Zijn huwelijksjubilea, carnaval, maar ook zijn wekelijkse avondje biljarten. Toen hij overleed, werd dáár de afscheidsdienst gehouden. Vanuit huis werd hij er heengedragen, omringd door al zijn kinderen. De kist stond op het biljart, de glazen werden geheven.

Je thuis voelen

Of de tuinliefhebber, die in zijn eigen bongerd lag, tussen de fluitende vogels. Het komt vaak voor dat de naasten een betere uitweg voor hun emoties kunnen vinden als de locatie past bij de persoon zelf. Een uitvaartverzorger merkte dat het veel mensen – bij zowel vreugde als verdriet – goed doet door de natuur omringd te zijn. Monuta heeft ook huiselijke uitvaartcentra, die voor een sfeervolle uitstraling zorgen. Dat kan voor een gevoel van warmte zorgen en nabestaanden kunnen zich er makkelijker thuis voelen.

Een kippenvelmoment

De uitvaartverzorgers van Monuta verzorgden tot slot eens een afscheid van een man die voor zijn overlijden al contact met Monuta had opgenomen. De man wilde heel graag zijn vrouw bedanken voor alles wat zij voor hem had gedaan. Zij was de liefde van zijn leven en hij wist dat ze enorm verdrietig zou zijn als hij er niet meer was. Voor zijn overlijden vroeg hij of de uitvaartverzorger op zijn begrafenis een enorme bos rozen aan zijn vrouw wilde geven. Hij had daarbij een vooraf geschreven tekst gemaakt die de uitvaartverzorger bij het overhandigen van de rozen zou voorlezen. Het verraste niet alleen zijn vrouw, maar het zorgde ook voor een kippenvelmoment voor alle aanwezigen bij het afscheid.

Omgaan met rouwgevoelens

Iedereen beleeft een rouwperiode op een andere manier. De tijd heelt niet alle wonden, het gaat ook om de aandacht die je geeft aan je rouwgevoelens. Rouwen is de overgangsfase van het ‘oude leven’ van voor het verlies naar ‘het nieuwe leven’. Laat het verdriet er dan ook zijn en vraag om hulp als je dat nodig hebt. Als je het prettig vindt om tradities in ere te houden, doe dat dan vooral wél. Je gevoel verdient nu even de meeste aandacht, daar moet je nu wat mee doen. Juist door dit te delen houd je de herinnering aan je dierbare levend. Het helpt je om het verlies en verdriet een plekje in je leven te geven. Het is ook niet erg als je hierdoor even verdrietig wordt. Dit hoort erbij en dat zal iedereen begrijpen.

Uitvaarwensen vastleggen

Sommige mensen hebben zelf al nagedacht over uitvaartwensen, of hebben ze zelf vastgelegd. Ook al heb je misschien geen sterke voorkeuren, het is aan te raden om ook dat juist aan te geven. Zo kunnen jouw nabestaanden zelf het afscheid vormgeven zonder het gevoel eraan over te houden dat jij het graag anders had gewenst. Je kunt je uitvaartwensen eenvoudig online vastleggen, Een uitvaartverzorger altijd bereid mee te denken. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken met een uitvaartverzorger in de buurt.

Wanneer je je partner verliest, dan voelt het alsof de wereld tot stilstand komt. Maar in werkelijkheid gaat de tijd door en maakt het gemis hopelijk langzamerhand plaats voor een mooie herinnering.

liefs Marion

Meer informatie

Afscheid van de laatste ouder. Wat moet je regelen?
Hoe kun je iemand troosten?
Kinderen en de dood. Hoe begeleid je ze hierin?
Het laatste moment. Hoe beleef je deze zo intens mogelijk?
Afscheid moeder: Dag lieve mama
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *