De wereld van Eva: taboedoorbrekend, schaamteloos en openhartig over moederschap

Op 25 mei lanceert Videoland het drieluik ‘De wereld van Eva’. Talkshowhost Eva Jinek tracht met deze rauwe, humoristische en openhartige documentaire taboes rondom bevallen en het moederschap te doorbreken. En eerlijk is eerlijk: dat gaat haar wonderbaarlijk goed af. Ik vertel je graag wat je kunt verwachten van deze bijzondere Videoland original en waarom je ‘De wereld van Eva’ écht moet zien.

Wie is Eva Jinek?

Eva Jinek kennen we natuurlijk van haar eigen talkshow ‘Jinek’. Tussen 2008 en 2011 was Jinek min of meer hét gezicht van het NOS Journaal. Daarna stapte ze over naar WNL, waar overduidelijk bleek dat haar vlijmscherpe interviewskills één van haar grootste talenten zijn. In 2018 werd Eva Jinek voor het eerst moeder. Haar zoontje Pax is nu 3 jaar oud. In ‘De wereld van Eva’ zoekt Jinek naar oprechte antwoorden over het moederschap.

Wat maakt ‘De wereld van Eva’ anders dan andere documentaires over het moederschap?

Natuurlijk is Eva Jinek niet de eerste die probeert om taboes rond het moederschap te doorbreken. Toch doet ze dit op geheel eigen wijze, zonder enige schaamte en met de nodige humor. Zelf ben ik vijf maanden geleden bevallen van een prachtige dochter, en ik vond de rauwe herkenning in deze documentaire fijn.

Jinek zoekt echt naar antwoorden op vragen. Waarom voelen moeders anno 2022 zich nog steeds schuldig als ze na hun bevalling weer (al dan niet fulltime) aan het werk gaan? Waarom durven we ons niet uit te spreken over klachten na een bevalling, bijvoorbeeld incontinentie of andere bekkenbodemklachten? Hoe ervaren nieuwe moeders én vaders seksualiteit na een zwangerschap en bevalling?

In de documentaire komt niet alleen Jinek zelf aan het woord, maar ook diverse professionals en ervaringsdeskundigen. Denk aan een gynaecoloog, verloskundigen en een seksuoloog. Maar ook nieuwe vaders en moeders vertellen op een openhartige manier hoe zij omgaan met onderwerpen als seks, carrière en de fysieke én mentale impact die bevallen en het ouderschap op hen heeft.

lijn groen oudersenzo
De wereld van Eva

‘De wereld van Eva’ weerspiegelt de onvervalste realiteit van het ouderschap

Zwanger zijn, bevallen en daarna ouder zijn is natuurlijk een prachtig proces. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. ‘De wereld van Eva’ maakt dit pijnlijk duidelijk. Jinek hoopt met haar documentaire verandering in gang te zetten. Verandering van het schuldgevoel dat moeders elkaar en zichzelf aanpraten als ze terug aan het werk gaan na hun zwangerschapsverlof. Verandering in hoe we naar de traditionele rolverdeling kijken: papa werkt fulltime en mama is tenminste parttime thuis bij de kinderen. En ja, ook verandering in hoe we naar seks na de bevalling kijken.

Veel vrouwen zijn na die zes weken die de verloskundige adviseert namelijk nog helemaal niet klaar voor seks. Ook zoekt Jinek uit waarom seks voor veel mensen toch voornamelijk bestaat uit penetratie. Hoe zit het met de andere manieren om elkaar te bevredigen? En waarom refereren we daaraan als ‘voorspel’ of ‘naspel’, suggererend dat het échte spel de penetratie is? Er komen vrouwen aan het woord over pijn bij het vrijen na de bevalling. Een seksuoloog vertelt dat veel vrouwen de druk ervaren dat ze zes weken na de geboorte van hun kindje weer ‘moeten’.

Eva Jinek is zelf ook eerlijk over haar onzekerheden in het moederschap. Zo vraagt ze zich af waarom ook zij tegen schuldgevoel aanloopt als ze naar haar werk vertrekt en haar zoontje Pax achterlaat. Ze durft zich hierin kwetsbaar op te stellen en laat daarmee gelijk haar grootste kracht zien. Hierdoor weerspiegelt ‘De wereld van Eva’ de onvervalste realiteit van het leven ná de zwangerschap.

Voor wie is ‘De wereld van Eva’ het kijken waard?

Als je het mij vraagt: voor iedereen die linksom of rechtsom met zwanger zijn, bevallen of het ouderschap te maken heeft. Dus niet alleen voor die pas bevallen vrouw of de nieuwe vader die met vragen zit, maar óók voor de ervaren gynaecoloog die nog beter wil leren luisteren naar de behoefte van nieuwe moeders. Ben je gewoon een enorme Jinek-fan? Ook dan is ‘De wereld van Eva’ het kijken waard. Jinek gunt de kijker immers een intiem kijkje in haar leven en je leert een hele andere kant van haar kennen: de lieve, zorgzame moeder die probeert werk zo goed mogelijk met het moederschap te combineren.

Liefs Amber

Meer informatie

De 5 leukste Netflix series voor de herfst
Tijd voor jezelf. Hoe belangrijk is het?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Videoland.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *