Afbreking van de zwangerschap

Afbreking van de zwangerschap

Afbreking van de zwangerschap – Een moeilijke beslissing…

Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor prenatale diagnostiek. Met deze onderzoeken kunnen tijdens de zwangerschap risicofactoren uitgesloten c.q. vastgesteld worden, en mogelijke aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind geconstateerd. Je kunt om verschillende redenen kiezen voor prenataal onderzoek, maar realiseer je dat het behalve geruststelling ook een onthutsende uitslag kan geven. Bijvoorbeeld wanneer de aandoening waarnaar onderzoek is gedaan inderdaad aanwezig blijkt te zijn, of als er onverwacht een andere aandoening, afwijking of risicofactor gevonden wordt.

Een abortus: wat komt erbij kijken?
Omgaan met een miskraam…

Moeilijke beslissing

Ouders die de moeilijke beslissing hebben genomen de zwangerschap af te breken in verband met een ernstige aandoening of afwijking van hun ongeboren kind, verliezen daarmee een meestal zeer gewenst kind.
Het afscheid van het kindje roept verwarrende gevoelens, twijfel en vragen op. Wie ben ik dat ik mag beslissen om dit kind niet geboren te laten worden? Waarom hebben juist wij een kindje met een handicap gekregen? Hadden we dit kunnen voorkomen; wat hebben we fout gedaan?
Wanneer de beslissing eenmaal is genomen om de zwangerschap te onderbreken, dan is de methode waarop dit gebeurt afhankelijk van de duur de zwangerschap.

Afbreking van de zwangerschap en verdriet

Het verdriet, en de verwerking van het verlies, van ouders die bewust kiezen voor zwangerschaponderbreking is vergelijkbaar met dat van ouders van wie het kind ‘spontaan’ levenloos geboren wordt of kort na de bevalling overlijdt. De ouders moeten op hun eigen manier verder kunnen leven met hun beslissing en de herinnering aan dit kindje. Het verwerkingsproces heeft tijd nodig en kan soms lang duren.

Psychische problemen

Zwangerschaponderbreking is niet niks. Uit onderzoek van verloskundige Marijke Korenromp blijkt dat een op de vijf vrouwen die een zwangerschap laat afbreken wegens ernstige afwijkingen van haar baby, vaak jaren later nog met psychische problemen kampt.
Tevens blijkt uit ander onderzoek dat een op de vijf vrouwen en een op de twintig mannen zeven jaar na deze moeilijke beslissing, symptomen vertonen van traumatische stress. Bij de meeste ouders blijkt de verwerking een half tot anderhalf jaar in beslag te nemen. Ongeveer 19 procent van de vrouwen tegenover 10 procent van de mannen heeft langer nodig of heeft meer last van problemen. Aan deze studie, die werd uitgevoerd in negen Nederlandse ziekenhuizen, deden 962 ouders mee die een zwangerschap hadden afgebroken.

lijn donker geel oudersenzo
Afbreking van de zwangerschap
lijn donker geel oudersenzo

Aantallen

Naar schatting worden jaarlijks 550 zwangerschappen beëindigd, omdat de baby een ernstige afwijking heeft zoals het syndroom van Down, een spina bifida (open ruggetje) of een ernstige hartafwijking. Dit aantal van 550 neemt toe.
Deze toename komt enerzijds door de verbeterde technieken van prenataal onderzoek waardoor afwijkingen eerder worden aangetoond.
Anderzijds neemt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen toe – en dus ook de risico’s – waardoor steeds meer vrouwen na uitgebreid prenataal onderzoek voor de moeilijke keuze van zwangerschaponderbreking worden gesteld.

Toch hoor jij er altijd bij

Muziek is emotie… Muziek is onlosmakelijk verbonden aan gevoel en er is geen mooiere manier dan je gevoelens uit te drukken met noten, in plaats van woorden. Maar een combinatie van de juiste noten en woorden, kan pas écht wonderen verrichten…
Oudersenzo.nl heeft KSK Productions, Wieteke van Dort, Tom Pearce, Hans Meijer en muziekstudio The Box bereid gevonden – geheel belangeloos, maar vol enthousiasme en overtuiging – speciaal voor onze engeltjes een liedje uit te brengen.

Uniek concept

Een uniek concept wat is uitgewerkt tot een prachtig resultaat. Toch hoor jij er altijd bij is een liedje speciaal geschreven voor baby’s die voor, tijdens of vlak na de bevalling alweer afscheid van ons moeten nemen…
Omdat wij op geen enkele wijze willen verdienen aan dit grote verdriet, is dit liedje gratis (legaal) bij ons te downloaden.

Lees verder – Toch hoor jij er altijd bij

Liefs Marion

Meer informatie

Gratis download – Toch hoor jij er altijd bij…
Kinderuitvaartmuzieklijst
Afscheidsgedichten
Je kindje is dood geboren…
Omgaan met een miskraam…
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?
Deel je ervaring… Lees de ervaringen van anderen
Een abortus: wat komt erbij kijken?
Het laatste moment
Verlies van baby of peuter
Overlijden van één kind van een tweeling (of meerling)
Verplichtingen afscheid baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com, vlindervaria.nl en/of dreamstime.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *