Hoeveel luiers heeft jouw baby nodig per dag?

Hoeveel luiers heeft jouw baby nodig per dag?

Als aanstaande ouder komt er veel op je af en heb je enorm veel vragen. Zo ben je waarschijnlijk ook benieuwd hoe vaak je eigenlijk een luier moet verschonen. Het antwoord hierop: dit verschilt per baby. Elke baby is uniek en hoe vaak je kindje een vieze luier heeft, verschilt van dag tot dag. Maar, de algemene vuistregel is dat een pasgeboren baby ongeveer elke twee tot drie uur een schone luier nodig heeft. Dit bouwt zich af zodra het kindje ouder wordt. Maar wat moet je doen als de luier helemaal niet nat is, of als je kindje tijdens een diepe slaap besluit de luier vies te maken?

Zo vaak verschoon je de luier van een pasgeborene

Wanneer jouw baby geboren wordt kun je jouw geluk niet op. Na zoveel maanden wachten is hij of zij eindelijk gearriveerd en kun je eindelijk heerlijk knuffelen. Een iets minder leuke bijkomstigheid: het verschonen van vieze poepluiers. Iets waar niet alle ouders op voorbereid zijn.

Over het algemeen geldt: verschoon de luier van je baby elke twee tot drie uur. Maar merk je al eerder dat jouw kindje gepoept heeft of dat de luier nat wordt? Dan moet je deze natuurlijk gelijk vervangen. Wanneer je een luier te lang aan laat, kan dit namelijk voor vervelende dingen zorgen. Zo kan je baby luieruitslag krijgen of zelfs een blaasontsteking. Controleer de luier dus regelmatig, en gebruik je neus goed.

Daarbij kan het te lang aan laten van een luier natuurlijk zorgen voor vieze kleertjes. Niet fijn als je telkens jouw kind een nieuwe outfit aan moet geven.

lijn groen oudersenzo
Hoeveel luiers heeft jouw baby nodig per dag?
Hoeveel luiers heeft jouw baby nodig per dag?

Bouw een ritme op

Hoe vaak baby’s een nieuwe luier nodig hebben, verschilt per kindje. Hou daarom op het begin goed bij wanneer je een nieuwe luier aan hebt moeten geven. Op gegeven moment zul je hier misschien een patroon in zien en wordt het voor jou makkelijker om een bepaald ritme op te bouwen. Ook leer je jouw baby steeds beter kennen, zo zul je na bepaalde tijd een bepaalde huil associëren met een vieze luier.

Probeer niet de hele dag bezig te zijn met het controleren van de luier, hierdoor ga je het gevoel krijgen dat je nergens anders mee bezig bent. Bouw daarom vaste momenten in, bijvoorbeeld tijdens het geven van (borst)voeding.

Help: moet ik de luier wel vervangen?

Waarschijnlijk zul je wel eens meemaken dat je na twee of drie uur een luier bekijkt en dat hij er droog en schoon uitziet. Ook dan is het belangrijk de luier gewoon te vervangen. Zo heb je minder kans op bacteriën. 


Ook zal het wel eens gebeuren dat jouw kindje een vieze luier heeft tijdens het slapen. Tenzij de luier niet te vies of nat is, kun je jouw kindje wel laten slapen. Gebruik altijd goede luiers speciaal voor de nacht. Controleer op momenten dat jouw kindje ‘s nachts wakker is de luier om dit soort momenten te voorkomen.

liefs Marion

Meer informatie

Baby verzorgingsproducten, wat mag niet ontbreken?
Luiers nodig? Zo bespaar je op het kopen van luiers!
Wegwerpluiers of wasbare? Waar ga jij voor kiezen?
De goedkoopste luiers vind je hier!
De luieremmer top 5
Wat zit er in een luiertas?
Tips tegen luieruitslag

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *