Hoe maak je je kind weerbaar tegen groepsdruk?

Hoe maak je je kind weerbaar tegen groepsdruk?

Groepsdruk is iets waar iedereen mee te maken krijgt. Dit begint al heel jong, zodra je kindje op school komt of bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf. En eigenlijk hebben we er ons leven lang mee te maken! Je hebt vast zelf wel voorbeelden bij de hand waarbij jezelf die groepsdruk hebt gevoeld. Of nu nog voelt! Want ieder mens wil van nature geaccepteerd worden en erbij horen. Maar groepsdruk kan heel vervelend zijn en zorgen voor veel stress en andere vervelende dingen. Daarnaast staat het ook jouw eigen authentieke zelf kunnen zijn, in de weg. Hoe leer je je kind zich te weren tegen deze groepsdruk?

Zelfvertrouwen hebben

Zoals bij veel dingen is het hebben van gezond zelfvertrouwen een groot goed. Helaas is dit ook meteen een ingewikkeld onderwerp, want er gebeuren zoveel dingen die dat zelfvertrouwen doen wankelen. Een kind wat zeker van zichzelf is, heeft de goedkeuring van anderen minder hard nodig. Daardoor zal hij of zij ook minder snel achter de meute aanhollen of zwichten voor de dingen die de groep van hem of haar verwacht. Je kind leren dat hij oké is en dat hij zelf bepaalt wat hij wel of niet wil, is dan ook een groot goed wat je als ouder je kind graag wil meegeven. Maar hoe doe je dat?

Hoe stimuleer je zelfvertrouwen bij je kind?

Wat kan je zoal doen om je kind zelfvertrouwen te geven?

  • Geef complimenten op de juiste manier! Beoordeel dus vooral zijn inzet
  • Geef je kind de ruimte om dingen zelf te doen op zijn eigen manier
  • Laat zien dat je vertrouwen hebt in zijn kunnen
  • Laat merken dat zijn mening ertoe doet!
  • Behandel je kind op een positieve manier
  • Fouten maken hoort bij leren, vertel hem dat dan ook. Word dus niet boos als iets fout gaat!
  • Geef hem of haar bepaalde verantwoording over iets wat bij zijn leeftijd past
  • Laat hem zelf afspraken maken met vrienden of familie, regel niet altijd alles voor hem
  • Leer hem dat je anders mag denken dan anderen. En leer hem dat een andersdenkende net zo goed respect verdient
lijn groen oudersenzo
Hoe maak je je kind weerbaar tegen groepsdruk?

Blijf in gesprek

Naast zelfvertrouwen is het ook goed als je als ouder weet wat er omgaat in je kind en wat het meemaakt. Niet alleen als ze nog jonger zijn en op de basisschool zitten. Maar zeker ook als ze eenmaal uitgevlogen zijn naar de middelbare school. Die puber van jou zit in een fase dat hij zichzelf steeds meer gaat ontdekken en waarbij de hormonen met hem op hol slaan. Vaak staat het middelbare schoolleven ook verder van de ouder af, omdat je als ouder minder betrokken wordt (minder vrijwilligerstaken bijvoorbeeld) of omdat de school in een andere plaats is. Je zult dus juist nog meer je best moeten doen om een beetje op de hoogte te blijven van wat er speelt in het leven van je kind. Door op een gezellige manier met je kind in gesprek te blijven en belangstelling te tonen (en dat is iets anders dan als een controlerende freak over te komen!) kan je je een beeld vormen of je kind echt wel lekker in zijn vel zit en niet onder de plak van een bepaalde groep op school, om maar een voorbeeld te noemen.

Leren hoort erbij

Overigens hoef je niet meteen in paniek te zijn als je ziet dat je kind geen eigen keuzes maakt, maar net als de rest alleen Nikes wil en zwarte kleding (of iets dergelijks). Jouw kind is in ontwikkeling, zeg maar, en zal zo uitproberen wat wel en wat niet werkt. Waar hij zich wel of niet prettig bij voelt. Geef hem ook die kans om het zo te leren. Vanzelfsprekend zolang dit op een gezonde manier gebeurt. Heb je door dat je kind zelf anders wil, maar echt bezwijkt onder de groepsdruk, dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal! Grijp in als je ziet dat je kind hierdoor in de problemen dreigt te komen en overleg op school of de vereniging waar zich dit voor doet! Gaat het om jongeren op straat? Probeer met je puber in gesprek te blijven en probeer hem in te laten zien dat dit geen echte vrienden zijn die bij hem horen… Kom je er niet uit? Schakel hulp in! Het centrum voor jeugd en gezin helpt ook bij puberproblemen!

Weerbaarheidstrainingen

Veel scholen bieden het tegenwoordig al aan in het lespakket, maar anders kan een weerbaarheidstraining volgen ook een optie zijn! Krijgt je kind al zoiets op school, maar wil je meer? Er zijn heel uiteenlopende trainingen, dus misschien is een andere vorm wel een betere vorm voor je kind!

Oefenen

Overigens kan je zelf je kind ook leren hoe hij met bepaalde situaties om moet gaan door het samen na te spelen. Laat je kind niet alleen zijn eigen rol spelen, maar ook die van de ander. Zo kan hij zich inleven in de ander en merken hoe zijn gedrag overkomt. Je kunt hem zelf laten verzinnen hoe hij het anders kan doen. Lukt dat niet dan zou je zelf een paar verschillende vormen kunnen laten zien en dat hij ze daarna uitprobeert.

liefs Wil

Meer informatie

Het belang van weerbaarheid bij kinderen
Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?
Eerste dag naar school. Zo spannend is het!
Wordt je kind gepest op school? Gebruik deze tips!
Pesten: Ineens was de maat vol! Moeder neemt het heft in handen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *