Waterbevalling – Bevallen in een waterbad

Waterbevalling - Bevallen in een waterbad

Nog geen idee hoe je wilt bevallen? Misschien is een waterbevalling wel iets voor jou! Er zitten zeker voordelen aan een bevalling in het water. Denk bijvoorbeeld aan het warme water wat ontspannend kan werken. Een waterbevalling zorgt voor een natuurlijke, verlichting maar ook voor warmte, geborgenheid en rust. Dat klinkt bijna als een wellness, maar zijn er ook nadelen aan een waterbevalling? En is een waterbevalling voor iedereen geschikt?

Waterbevalling alleen thuis?

Gelukkig niet. Steeds meer vrouwen kiezen voor een waterbevalling en tegenwoordig zijn gelukkig ook veel ziekenhuizen hierop ingesteld. Een waterbevalling is dan ook een heel natuurlijke bevalling. Je kindje zit immers al 9 maanden in warm water. De overstap naar de wereld buiten je baarmoeder, wordt daarmee veel kleiner gemaakt. Je kindje komt op deze manier van het ene warme bad in het andere.

Endorfine

Het warme water werkt rustgevend en ontspannend, waardoor je beter in staat bent om de weeën op te vangen. Ook werkt het pijnstillend want hoe meer je lichaam zich kan ontspannen, hoe meer endorfine het kan aanmaken. Het warme water houdt je lichaam goed op temperatuur, zodat jij je focus volledig op de bevalling kunt houden.

lijn groen oudersenzo
Waterbevalling - Bevallen in een waterbad

Mag iedereen in het water bevallen?

Als je thuis mag bevallen, mag je ook in bad bevallen. Alleen in geval van een medische indicatie kan het zijn dat een waterbevalling niet mogelijk is. Als je een voorkeur hebt voor een waterbevalling, kun je dit het beste met je verloskundige bespreken. Het bad moet natuurlijk wel in je woning passen. Houd er rekening mee dat een bevallingsbad ongeveer 1.80 bij 1.50 meter is.

Waterbad huren of kopen?

Een normaal ligbad kun je niet gebruiken voor een waterbevalling omdat de verloskundige dan bijna geen bewegingsruimte heeft. Je hebt er dus een speciaal bevallingsbad voor nodig. Je kunt er voor kiezen een eigen bevallingsbad te kopen, maar je kunt er net zo goed eentje huren. In het ziekenhuis zijn vaak speciale baden aanwezig. Probeer het bad vooraf een paar keer uit, zodat je goed weet hoe alles werkt en welke temperatuur jij het prettigst vindt. Er zijn trouwens ook baden met een apart zitje, waar eventueel je partner kan zitten.

Voordelen van een waterbevalling

Warm water geeft rust en ontspanning. Het bad doet aangenaam en veilig aan, zodat je je beter kunt ontspannen. Het warme water werkt ook bloeddrukverlagend.
De overgang voor je baby van de warme baarmoeder naar de wijde wereld is minder groot. Je baby kan via het warme water gelijk met jouw huid contact maken.

Bewegen gaat in het water een stuk makkelijker. Het warme water om je heen zorgt ervoor dat jij je beter kunt focussen.
De ontsluitingsfase verloopt meestal sneller, vooral wanneer je pas met 5 à 6 cm ontsluiting in het bad plaats neemt.
De bevalling gaat in veel gevallen een stuk geleidelijker, waardoor de kans op een knip of inscheuren wordt beperkt.
De partner kan bij een waterbevalling een belangrijke rol vervullen: bad klaarzetten, vullen en op temperatuur houden.

Nadelen van een waterbevalling

Je moet er natuurlijk wel de ruimte in huis voor hebben. Uiteraard zitten er ook kosten verbonden aan een bevalling in bad. Je moet immers het bad kopen of huren. De kosten van het huren zijn tussen de 150 en 200 euro en als je het bad wilt kopen, houd dan rekening met een bedrag tussen de 250 en 300 euro. Daar komen eventueel nog kosten bij van wat losse accessoires.

Is een waterbevalling veilig?

Bevallen in het water is net zo veilig als iedere andere manier van bevallen. Over de veiligheid hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Tips voor een waterbevalling

Ga niet langer dan twee uur in het bad zitten. Beter is om er tussendoor even een half uurtje uit te gaan.
Neem voldoende vocht tot je, vergeet dus niet te drinken.
Zorg voor een aangename omgevingstemperatuur.
Houd de temperatuur van het badwater tussen de 34 en 37 graden. Ga vooraf een paar keer alvast in het bad zitten zodat je de voor jouw gewenste temperatuur kunt ervaren.
Ververs iedere 24 uur het water.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is eigenlijk een lotusbevalling?
De vijf fases van een bevalling. Hoe herken je ze?
Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Thuisbevalling. Wat heb je hiervoor nodig?
Pijnbestrijding bij de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *