Stedentrip Berlijn, wat is het bekijken waard?

Als de grote vakantie nog moet gaan beginnen, denk ik ieder jaar opnieuw: “Oh mijn hemel, hoe kom ik die zes (en dit jaar zelfs zeven) weken door…?” Ik ben best een workaholic en ‘niks doen’ vind ik nogal lastig.

Nu bijna het einde in zicht is, denk ik: “Huh? Waar is de tijd gebleven?” Zoals ieder jaar is de tijd voorbijgevlogen. We hebben veel gedaan en dan gaat de tijd rap. Wat we hebben gedaan? Nou, best een behoorlijke lijst: naar de Efteling, Bowlen, Karten, vliegen (Rocco mocht mee in het vliegtuig van een kennis van mij, waarbij hij zelfs nog even zelf mocht vliegen), dierentuin, Hellendoorn, Apenheul, strand, bioscoop, zwembad en een rock&rollfestival. Daarnaast zijn Rob en ik dit jaar voor het eerst écht samen op vakantie gegaan. Rocco ging die dagen met zijn vader leuke dingen doen en wij zijn ruim een week met de Kip naar Berlijn gegaan.

Stedentrip Berlijn, wat is het bekijken waard?

Net een beetje anders zonder kind

Zonder kind is zo’n vakantie toch net een beetje anders. We hadden nu ruimschoots de tijd om alle mooie en indrukwekkende dingen in Berlijn te bezoeken, zonder stemmetje dat zich repeteert in vragen als: ‘Mag ik een ijsje?’ ‘Gaan we al weg?’ ‘Wanneer gaan we naar het zwembad?’ ‘Moet ik nog ver lopen?’ ‘Wanneer gaan we eten?’ Et cetera… Wat een verademing is dat. Vakantie vieren met elkaar is toch echt een tikkeltje anders dan wanneer er een kind bij is. Al die jaren heb ik rekening met Rocco gehouden. Dan gingen we vaak in de ochtend iets doen wat wij leuk vonden, zoals een bezichtiging of de omgeving verkennen en dan in de middag was er ruimte om naar het zwembad te gaan. Als Rocco water heeft, heb je eigenlijk geen kind meer aan hem. Zelf lag ik dan vaak met een boek, heerlijk in de zon te dutten.

Actiever

Zonder kind op vakantie is dus niet per definitie rustiger, want nu hadden we de hele dag de tijd om actief erop uit te gaan. Ik heb zelfs geen boek in mijn handen gehad. Alle tijd om van alles te bekijken, dus liepen we van hot naar her en zagen de meest indrukwekkende dingen. Prachtig en vermoeiend. Niks geen puf meer voor romantiek. Na een volledige dag en avond rondlopen in Berlijn of Polen (waar we ook naar toe zijn geweest) ben je echt meer dan blij als je gewoon kunt gaan liggen en je ogen sluiten. Toch hebben we genoten, van alle indrukken en van elkaar. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Indrukwekkend

De restanten van de muur vond ik absoluut indrukwekkend. Je kunt je amper voorstellen hoe het moet zijn geweest met zo’n muur door de stad. Nu heb ik spijt dat ik niet eerder naar Berlijn ben geweest. In de tijd dat de muur er nog stond, of op de dagen dat hij viel. Maar het is niet anders, ik ben er nu en de kans om destijds te gaan ligt jaren achter mij.

Waar ik ook een brok van in mijn keel kreeg, was een bezoek aan de Gedächtniskirche, waar de kaarsjes nog stonden en foto’s nog hingen van de slachtoffers tijdens de laatste aanslag in Berlijn. Confronterend, alsof het dan ineens dichterbij komt.

lijn groen oudersenzo
Stedentrip Berlijn, wat is het bekijken waard?

Mauerpark=Dikke vette tip!

Het allerleukste aan Berlijn vond ik het bezoek aan Mauerpark. We zijn er jammer genoeg maar een uurtje geweest, maar dit is een plek waar ik graag nog een keer naar toe ga en dan gewoon voor een hele dag. Op zondag is het daar een verzamelplaats voor straatmuzikanten en andere entertainers. Er hangt een ontspannen sfeer en het is heerlijk om zoveel creativiteit bij elkaar te zien.
Mocht je ooit een weekend naar Berlijn gaan, dan raad ik je echt aan op zondag naar het Mauerpark te gaan.

lijn groen oudersenzo
Stedentrip Berlijn, wat is het bekijken waard?
liefs Marion

Extra informatie

Stedentrip: Parijs!
Rome! Wat mag je daar niet missen?
Camping Marina di Venezia – Het verslag van onze vakantie in Venetië
Mijn muzikale droomreis

Bronvermelding

Tekst en foto’s: Marion Middendorp

Stedentrip Berlijn, wat is het bekijken waard?
lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *