The Nutcracker and the four realms – Een soort Clara in Wonderland

De notenkraker en de vier rijken (The Nutcracker and the four realms)

Waarschijnlijk ben je nog niet bezig met de kerstdagen, maar als je alvast in de stemming wilt komen dan is een bezoek aan de nieuwste Disneyfilm The Nutcracker and The Four Realms misschien een aanrader. Als je aan de Notenkraker denkt, denk je vast aan houten speelgoedsoldaten, ballet, mooie muziek, dansende bloemen en een meisje dat wordt geterroriseerd door harige muizen. En dit klopt allemaal, maar het is toch net een tikkeltje anders dan jij waarschijnlijk nu denkt.

Moderne make-over

The Nutcracker and the four realms is een moderne make-over van de bekende balletuitvoering ‘De notenkraker’ met een vleugje Alice in Wonderland (in dit geval Clara in Wonderland). Het verhaal neemt je mee naar een fantasy avontuur, overgoten met een dikke laag kerstsfeer, inclusief sneeuwvlokken, happy end, magie en kerstbomen.

Afgelopen maandag mocht ik in de privébioscoop van Walt Disney, met een handjevol andere journalisten, als één van de eerste de film bekijken. En als je dan enthousiast ergens over bent, is het lastig om tot 1 november je mond te moeten houden (want embargo).

lijn groen oudersenzo
De notenkraker en de vier rijken (The Nutcracker and the four realms)

Speciale sleutel

The Nutcracker and The Four Realms vertelt het verhaal van een jong meisje (Clara) met een voorliefde voor de wetenschap. Haar moeder is onlangs overleden en haar verdriet is groot. Dit is de eerste kerst sinds haar overlijden en Clara erft een cadeau van haar. Het cadeau heeft veel weg van een zilveren Fabergé-ei. Het ei zit echter op slot en deze kan alleen worden geopend met een speciale sleutel. De sleutel zit er echter niet bij. Hiervoor moet Clara heel wat spannende momenten trotseren in een wereld waar niets is wat het lijkt en waar verschillende rijken beschermd moeten worden tegen het kwaad. Maar wat is het kwaad precies?

Harde levenslessen

In haar jacht naar de sleutel herken je de pijn en het verdriet over het verlies van haar moeder. Boosheid houdt haar tranen tegen en maakt haar gedreven haar doel te bereiken. Ze zal een paar harde levenslessen moeten leren, voordat ze het mysterie kan oplossen. Gelukkig hoeft Clara het allemaal niet in haar eentje te ontdekken en krijgt ze hulp van Phillip, de notenkraker.
Het is Walt Disney, dus je weet dat alles goed gaat aflopen, maar ondanks dat je dit vooraf weet, blijft de film vanaf het begin tot het einde magisch. Dit komt niet zozeer door de verhaallijn, maar de beelden zijn prachtig, zeg gerust ‘sprookjesachtig’.

lijn groen oudersenzo
De notenkraker en de vier rijken (The Nutcracker and the four realms)

Eigen twist

Het verhaal is wellicht hier en daar een tikkeltje dunnetjes, maar dat wordt goed gemaakt door de sprookjesachtige sfeer. Wat ik waardeer zijn de korte balletscenes die overduidelijke knipogen naar de oorspronkelijke versie. Als je echter het bekende verhaal van de Notenkraker verwacht, kom je bedrogen uit. Deze film heeft een volledig eigen twist gekregen.

Clara wordt neergezet als een eigenwijs meisje dat haar eigen koers bepaalt. Daar is niks mis mee, maar soms vind ik haar gedachtegang verwarrend en ook niet consequent. Make up your mind girl. Daarnaast mis ik échte spanning (met een kijkwijzer van 12 kan dit best) of wat humor. De film kent nauwelijks momenten dat je echt kunt lachen, hooguit een keertje om de rollende clowns. En deze zijn niet eens grappig bedoeld.

De symboliek van The Nutcracker and the four realms

De film herbergt veel symboliek. Zo staat bijvoorbeeld de uil symbool voor een soort peetvader, die Clara in de gaten houdt. De zwanen vertegenwoordigen de moeder van Clara en komen regelmatig op verschillende manieren in beeld. De Pauwen zijn een eerbetoon aan Marie. Er zijn pauwenveren en -versieringen in het Stahlbaum-huis en pauwbehang in Marie’s slaapkamer. Maar ook binnen het paleis zijn er een aantal pauwdetails te ontdekken.

lijn groen oudersenzo
De notenkraker en de vier rijken (The Nutcracker and the four realms)

Muziek

De muziek van de film is prachtig en weet de heerlijke nostalgische sfeer in de film nog eens extra te onderstrepen. De muziek is overgenomen van Tschaikovsky ’s notenkraker door James Newton Howard.

Leuke weetjes

Het duurde maar liefst 10 weken om de zilveren muziekdoos te maken. Er waren twee solide versies die niet opengingen en twee zachte versies die werden gebruikt voor stunts.
Aan de muizenval aan het begin van de film is een moeizaam proces voorafgegaan. Elk onderdeel werd gedurende weken getekend, gebouwd en getest. Uiteindelijk is de opname hiervan, in één keer gelukt.
Tijd speelt een belangrijke rol in deze film. De klokken zijn daarom met speciale zorg ontworpen en geplaatst.

Synopsis

Alles wat Clara (Mackenzie Foy) wil is een sleutel – een unieke sleutel die een doos ontgrendelt dat een onbetaalbaar geschenk van haar overleden moeder bevat. Een gouden draad, gegeven op het jaarlijkse feest van peetvader Drosselmeyer (Morgan Freeman), leidt haar naar de felbegeerde sleutel. Die daarop deze plots veranderd in een vreemde en mysterieuze wereld. Hier ontmoet Clara soldaat Phillip (Jayden Fowora-Knight), een bende muizen en de regenten die over drie Koninkrijken heersen: Land van Sneeuwvlokken, Land van Bloemen en Land van Snoepgoed.

Clara en Phillip moeten het onheilspellende vierde Koninkrijk trotseren, de thuishaven van de tirannieke Moeder Ginger (Helen Mirren) om hier de sleutel van Clara te vinden en hiermee hopelijk de harmonie terug te brengen in de nu zo wankelende Koninkrijken. Met Keira Knightley in de hoofdrol als de Sugar Plum Fairy en met een speciale uitvoering van de Amerikaanse ballerina Misty Copeland. The Nutcracker and the Four Realms, de film voor de feestdagen, is geregisseerd door Lasse Hallström en geïnspireerd door E.T.A. Hoffmann’s klassieke verhaal.

Praktische info

Cast: Keira Knightley, Mackenzie Foy, Helen Mirren, Morgan Freeman, Misty Copeland
Regisseur: Lasse Hallström
Lengte: 99 minuten
Releasedatum: 1 november
Kijkwijzer: 12

Trailer

liefs Marion

Meer informatie

Kijkwijzer vernieuwt en verfijnt met extra leeftijden en meer info
SpaceXperience met André Kuipers de ruimte in
The Grinch
Mortal Engines

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto’s: Walt Disney

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *