De leukste sneeuwactiviteiten met kinderen

Leuke sneeuwactiviteiten voor kinderen. Als ik nu naar buiten kijk, dwarrelen er kleine sneeuwvlokjes naar beneden. Meer dan wat koude poedersuiker, is het nog niet. Het blijft nog amper liggen. In het noorden van ons land, ligt echter al wat meer sneeuw. En wie weet wat we dit jaar nog kunnen verwachten. En sneeuw betekent sneeuwpret! Maar welke leuke sneeuwactiviteiten kun je met kinderen doen, behalve die bekende sneeuwpop bouwen?

Leuke sneeuwactiviteiten voor kinderen

De eerste vlokken

De winter is aangebroken, en met de eerste sneeuwvlokken transformeert de wereld in een magisch winterwonderland. Voor kinderen is dit het perfecte moment om de koude dagen te vullen met plezier en avontuur. In deze blog verkennen we de leukste sneeuwactiviteiten die de winterse dagen voor kinderen onvergetelijk maken.

De leukste sneeuwactiviteiten

Sleeën en sneeuwpret

Sleeën is een andere favoriete winteractiviteit. Een heuvel, een slee en een beetje moed zijn alles wat je nodig hebt voor uren speelplezier. Voor de allerkleinsten zijn er speciale sleeën met handgrepen en een lage zitting. Vergeet niet de veiligheid in acht te nemen: draag een helm en kies een veilige heuvel uit, ver weg van verkeer en obstakels. En wil je het helemaal spannend maken? Organiseer een sleewedstrijd!

Sneeuwballengevecht en doelgerichte spellen

Een sneeuwballengevecht is de perfecte manier voor kinderen om actief bezig te zijn in de sneeuw. Stel teams samen en creëer een ‘sneeuwfort’ voor extra pret. Voor een minder competitieve activiteit, probeer ‘sneeuwkegelen’: zet lege blikken of flessen op en probeer ze om te gooien met sneeuwballen. Dit is niet alleen leuk, maar ook goed voor de coördinatie en motoriek van kinderen.

Natuurlijk kun je eenvoudig zelf sneeuwballen maken, maar als je nou als een pro voor de dag wil komen, dan mag zo’n sneeuwballenmaker natuurlijk niet ontbreken! En voor de fanatiekeling is er nog een sneeuwballenmaker die meerdere sneeuwballen in één keer maakt.

Sneeuwpoppen en sneeuwkunst

Sneeuwpoppen bouwen is een klassieke winteractiviteit die nooit verveelt. Maar waarom zou je bij een traditionele sneeuwpop stoppen? Moedig kinderen aan om hun creativiteit de vrije loop te laten door sneeuwdieren, sneeuwkastelen of zelfs hele sneeuwfamilies te creëren. Gebruik natuurlijke materialen zoals takjes, stenen en bladeren voor de details. Een andere leuke tip is om met water en voedingskleurstof in een spuitfles prachtige sneeuwschilderijen te maken. Zo wordt de witte sneeuw een kleurrijk canvas voor kleine kunstenaars.

Sporen zoeken en natuurverkenning

De sneeuw is ook een uitstekend canvas om de natuur te verkennen. Ga op sporenjacht en ontdek welke dieren in de buurt zijn geweest. Dit is niet alleen leuk, maar ook educatief. Kinderen leren over de lokale fauna en ontwikkelen een gevoel van verbondenheid met de natuur. Voor de allerkleinsten is het een waar avontuur om dierensporen te volgen en te raden welk dier het heeft achtergelaten. Combineer dit met een winterse wandeling en maak het leerzaam door uitleg te geven over hoe dieren overleven in de kou.

IJssculpturen en sneeuwexperimenten

Wanneer de temperatuur echt daalt, is het een geweldig moment om ijssculpturen te maken. Vul ballonnen met gekleurd water en laat ze buiten bevriezen. Wanneer ze volledig bevroren zijn, haal de ballon eraf en wat overblijft zijn prachtige ijssculpturen die je kunt gebruiken voor een kleurrijke tuindecoratie. Dit kan ook een educatieve draai krijgen door kinderen te leren over het bevriezingsproces van water.

Schaatsen

Okay schaatsen is eigenlijk geen sneeuwactiviteit, sterker nog, sneeuw verpest het natuurijs, maar het is natuurlijk wel een leuke winterse activiteit!! Dus we plaatsen hem er toch bij. En als je kids nog niet kunnen schaatsen, lees dan onze blog: “Hoe leer je kinderen schaatsen“.

Skiën

Jong geleerd is oud gedaan. Voor kids zijn eenvoudige kinderski’s te koop waarmee je in dit kikkerlandje alvast een beetje met ze kunt oefenen.

Meehelpen sneeuwschuiven

Moet het tuinpad worden schoongeveegd? Met een eigen sneeuwschep vinden kids het ongetwijfeld prachtig om mee te helpen! Of je er veel aan hebt, waarschijnlijk niet, maar met elkaar plezier maken is ook een belangrijke factor!

Bouw iets met elkaar

Met deze sneeuwblokmaker kun je eenvoudig sneeuwblokken maken. Of je direct de ambitie moet hebben om er een iglo van te maken, is wellicht wat te hoog gegrepen maar je kunt het natuurlijk altijd proberen! Het is hoe dan ook leuk om iets met elkaar te bouwen.

Binnen activiteiten met een sneeuwthema

Voor de dagen dat het te koud is om naar buiten te gaan, zijn er genoeg sneeuwactiviteiten die binnenshuis gedaan kunnen worden. Denk aan knutselwerkjes zoals het maken van papieren sneeuwvlokken, winterlandschappen tekenen of sneeuwpoppen van sokken maken. Deze activiteiten stimuleren de creativiteit en fijne motoriek van kinderen en zijn ideaal voor een gezellige middag thuis.

Veiligheid en warm blijven

Bij alle sneeuwactiviteiten is veiligheid belangrijk. Zorg ervoor dat kinderen warm gekleed zijn, met waterdichte handschoenen, een muts en een sjaal. Het is ook belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van onderkoeling, vooral bij kleine kinderen. Een warme chocomelk na het spelen is de perfecte afsluiter van een dag vol sneeuwplezier.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe leer je kinderen schaatsen?
De leukste winterse activiteiten op een rij!
Winterwonderland. Spelen in de sneeuw!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *