Re-Cycle-Me – Knutselen met afval

Re-Cycle-Me - Knutselen met afval

Je ziet ze steeds vaker liggen in speelgoedwinkels, maar ook bij de grotere drogisterijketens: Re-Cycle-Me knutselpakketten. En toen ik de kans kreeg deze uit te proberen, twijfelde ik geen moment. De dozen zien er vrolijk uit en het idee van recyclen sprak me meteen aan. De knutseldozen zijn verkrijgbaar in vele verschillende varianten, die geschikt zijn voor verschillende leeftijden.

Niet te stoppen

Op het moment dat onze kinderen de dozen in de gaten kregen, waren ze niet meer te stoppen. Ook zij vonden het er erg leuk uit zien en wilden er meteen mee aan de slag. In alle dozen zitten materialen waarmee je kunt knutselen en een duidelijke uitleg wat je ermee kunt maken. Wat je verder nodig hebt is materiaal om te recyclen, bijvoorbeeld wc-rolletjes, melkpakken, colaflessen en eierdoosjes.

Turning Garbage into Art

De eerste doos, waar met name onze dochter van 5 jaar op aanviel, was de doos ‘Turning Garbage into Art’. Op de voorkant zie je onder andere een zeemeermin en een uiltje en het roze sprak onze kleuter erg aan. Deze box is geschikt vanaf vier jaar. Na een korte zoektocht door ons huis, vonden we een aantal wc-rolletjes en konden we aan de slag. Wat we verder zelf moesten regelen was lijm en een schaar. De rest zat in de doos. We maakten samen een mooie uil en een slang en later ook nog een vlinder.

lijn groen oudersenzo
Re-Cycle-Me - Knutselen met afval

Turning Garbage into Sience

Één van de andere doosjes was ‘Turning Garbage into Science’. Onze zoon van bijna 7 jaar vond dit meteen erg interessant. Op de plaatjes kon hij al goed zien wat de bedoeling was. Op deze doos staat dat het geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. We maakte uit deze doos als eerste een racewagen van een colafles. We maakten wielen aan de fles en door een ballon aan een rietje vast te maken en deze aan de fles vast te maken zorgden we ervoor dat de auto ook echt kon rijden. Tenminste, dat was de bedoeling. De wielen van de auto waren iets minder stevig dan we gehoopt hadden, dus echt goed rijden deed de auto helaas niet.

Het leuke aan deze knutselpakketten vind ik dat er in één doosje een aantal verschillende projecten in zitten. Dus elk doosje is zeker goed voor een aantal uren knutselplezier. Je kunt ervoor kiezen één ding te maken en de rest weer in de doos te doen voor een volgende keer. Het zijn dan ook projectjes die overzichtelijk zijn en allemaal hebben ze en duidelijke uitleg. Onze kinderen hadden bij deze knutsels nog wel begeleiding nodig, maar dat is met knutselen misschien juist wel leuk, dat je het samen met je kind doet.

lijn groen oudersenzo
Re-Cycle-Me - Knutselen met afval

Nog minimaler

En terwijl je dit samen doet, kun je het ook hebben over het hergebruiken van de verschillende materialen. En dat is natuurlijk waar ‘Re-Cycle-Me’ vooral overgaat: hergebruik en je bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren. De kritische kanttekening die ik hierbij maak is dat er nog altijd veel materiaal wordt bijgeleverd: stickers, papier, verf, lint. Allemaal dingen die je ook nog thuis zou kunnen verzamelen. De pakketten zouden wat mij betreft nog wel wat minimaler kunnen.
En wat te denken van de creaties die je gemaakt hebt? Waar blijven die uiteindelijk? De meerderheid zal nog altijd als afval eindigen, helaas.

Wij hebben veel plezier beleefd aan het knutselen met de Re-Cycle-Me knutselpakketten en ik zou ze zeker aanraden voor bijvoorbeeld een verjaardag of de aankomende feestdagen. Gewoon omdat het heel leuk is om samen met je kinderen te knutselen en te leren wat je met allerlei materialen kan doen. Maar of de pakketten echt helpen om te recyclen, dat weet ik zo net nog niet.

lijn groen oudersenzo
Re-Cycle-Me - Knutselen met afval
Liefs Mirna

Extra informatie

Printbare spellen van Asmodee
De leukste herfstknutsels om met de kids te maken
Crystal Art Kit – Diamond painting

Bronvermelding

Tekst en foto’s: Mirna Dijkstra

Re-Cycle-Me - Knutselen met afval
lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *