Herfstknutsels

Herfstknutsels

Het is (bijna) herfst, tijd om aan de slag te gaan met het maken van creatieve herfstknutsels. De warme zomer is voorbij en slippers worden verruild voor sneakers of zelfs regenlaarzen. Die sneakers of regenlaarzen zul je nog hard nodig hebben, wanneer je door de bossen struint, op zoek naar gratis knutselspullen. Want tijdens de herfst, zijn er vele schatten in het bos te vinden. De natuur geeft veel weg in het herfstseizoen en dat maakt dat de herfst kunstwerken eindeloos zijn.

Aan de slag met leuke herfstknutsels!

Geen idee hoe jij de herfst ervaart, maar ik vind het heerlijk verfrissend. Net alsof alle stof weer uit mijn hoofd waait en plaats maakt voor nieuwe gedachten en ideeën. De omgeving lijkt wel een sprookje, met al die prachtige kleuren. Dat we niet meer buiten kunnen zitten, is jammer, maar ik vind het ook fijn om de gezelligheid weer binnen te zoeken, met kaarslicht, een knetterend haardvuur en overdadige herfstgerechten. Laat het buiten maar waaien en regenen, wij gaan gezellig aan de slag met deze herfstknutsels!

Egeltje

Herfstknutsels

Ondanks de scherpe stekels hebben egeltjes toch een hoog knuffelgehalte. Vraag me niet waarom. Ik blijf ze lief en schattig vinden. Terug naar de knutselideeën. We gaan een eigen egeltje maken. Die makkelijker te knuffelen is, dan een echte. Het mooie bij dit werkje is dat je er niet voor naar buiten hoeft om natuurproducten te verzamelen. Met regenachtig weer kun je deze activiteiten lekker naast de knetterende open haard uitvoeren.

Wat heb je nodig?

Half kopje zout, een kopje water, twee kopjes bloem, scheutje olie, prikkers of kleine stokjes (maar dan moet je wel de deur uit) en voor de oogjes: steentjes, besjes of kraaltjes.

Beschrijving

Kneed de ingrediënten tot een gelijkmatig deeg. Verdeel deze onder de kinderen. Laat de kinderen lekker voelen en maak er (eventueel samen) een mooi bolletje van. Duw hem aan zodat de onderkant plat wordt en het egeltje in wording goed kan staan. De kleine vingertjes van de kinderen mogen nu een spitse neus maken aan de voorkant door te knijpen in het deeg. Nu komt nog een leuk werkje: de stokjes en oogjes mogen erin! Prikken maar. Is jouw kind helemaal tevreden? Leg het egeltje in de vensterbank om te drogen. Is jouw kind erg ongeduldig? Leg het egeltje dan in oven een half uurtje op 100 graden Celsius. En zo is het knuffelbare egeltje geboren.

lijn smal

Spin

Herfstknutsels

Een spinnetje kan niet ontbreken in de herfst. Dit wordt gelukkig geen spin waar je van schrik op de bank springt. Dit keer mag je wel lekker door het bos struinen. Kies droog weer uit als je niet nat wilt worden. Zoek mooie kastanjes en neem deze mee naar huis.

Vergeet ondertussen niet door de berg bladeren te banjeren en ze de lucht in te gooien.

Wat heb je nodig?

Eén kastanje, knutsel- of pijpragertjes, je weet wel, die in alle kleurtjes bestaan, een stift en eventueel strijkkralen.

Beschrijving

Pak de kastanje vast en prik hier acht ragertjes in. Gebruik alle kleuren die je maar wilt. Wil je een spin met vier poten, gewoon doen! Teken er vervolgens oogjes op. Klaar ben je! Wil je nog wat extra vrolijkheid? Dan kun je de strijkkralen over de ragertjes heen rijgen. Ze blijven gemakkelijk zitten vanwege de kleine haartjes aan de ragertjes.

lijn smal

Beukennootjestaart

Herfstknutsels

In het boek “Het vrolijke postkonijn” maken ze een beukennootjestaart voor Konijn. Mijn dochter van 4 jaar wil graag zelf ook zo’n beukennootjestaart maken. Ik weet wel waarom, want elke week wordt dit boek voorgelezen omdat dit het lievelingsboek is van haar moeder. Omdat ik niet zo’n bakprinses ben zijn we tot een compromis gekomen. We bakken een cake en stoppen daar beukennootjes in. Een lach op het gezicht van mijn dochter vertelt dat het een lekkere “beukennotentaart” is geworden.

Blauwzuur

Wil je de beukennootjes los eten, maar geen last hebben van keelpijn vanwege giftig blauwzuur? Leg ze dan een week in de zon of na het bakken van deze taart leg je ze in een cakeblik in de oven. Dit werkt sneller.

Het vrolijke Postkonijn | 9789036634274 

lijn smal

Rupsje

Herfstknutsels

Naast de spin kun je ook een rupsje maken. Maak je eigen dierentuin euh… insectentuin. Dat wordt vast een vrolijke boel.

Ook de benodigdheden voor deze knutsels zijn bijna allemaal weer in het bos te vinden! Alleen daar naar op zoek gaan is al een feestje!

Wat heb je nu weer nodig?

Grote prikker, kleine prikkers, 6 kastanjes, 1 eikel en een stift.

Beschrijving

Prik de 6 kastanjes aan de grote prikker. Vervolgens prik je aan de voorkant de eikel. Prik in alle kastanjes twee kleine prikkers die als pootjes fungeren. En als laatste teken je een vrolijk gezichtje op de eikel. Je rupsje heeft nu zelf een hoedje op tegen de regen.

lijn smal

Eikeltjes

Als je voor het rupsje toch een eikeltje hebt verzameld. Neem er dan gelijk wat meer mee voor deze leuke knutsel.

Benodigdheden:

Eikeltjes, nagellak en draad.

Beschrijving

Een hele simpele: Verf de eikeltjes met nagellak. Knoop er een touwtje omheen. En zie daar: leuke gekleurde eikeltjes die je op kunt hangen.

lijn groen oudersenzo
Herfstknutsels
lijn groen oudersenzo

Bladeren slinger

Bladeren in allerlei vormen en kleuren. Die kun je niet laten liggen. Neem een berg bladeren mee naar huis en laat ze drogen. Wanneer ze droog zijn pak je naald en draad. Steek je naald door alle bladeren heen en zo krijg je een hele rij bladeren onder elkaar. Leuk om op te hangen naast de kleurrijke eikeltjes. Oh ja, benodigdheden: bladeren, naald en draad.

Geroosterde kastanjes

Om lekker gratis te knabbelen. Leg de kastanjes in de oven op een lage stand. Haal ze eruit, pel het omhulsel eraf en smikkelen maar.

Bladeren met nerven

Als laatste gaan we met verf en bladeren aan de slag. Verf de nerven van het blad. Kies mooie bladeren uit waarbij je de dikke nerven goed zit. Vervolgens draai je het geverfde blad om en leg deze op een wit papieren vel. Duw het zachtjes aan maar probeer het niet te bewegen. Trek het blad van het papier af en je papier is een gekleurd blad rijker. Ik hoef volgens mij de benodigdheden niet op te schrijven of wel?

Ik ga nu snel achter mijn laptop vandaan. Even nieuwe knutselspullen op de kop tikken in het bos.

Liefs Anita

Meer informatie

Paddenstoelen, wat moet je ervan weten?
Herfstdecoraties voor een gezellige sfeer in huis!
De leuke kanten van de herfst!
Buitenspelen in de herfst
De vijf lekkerste herfstrecepten
De leukste herfstliedjes
Vijf lekkere herfstrecepten
7x bezigheden voor de donkere dagen
Verzameling leuke herfstknutsels!
Re-Cycle-Me – Knutselen met afval

Bronvermelding

Tekst en fotografie: Anita Schokker

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *