Wat is pseudokroep? Hoeveel kwaad kan het?

Wat is pseudokroep?

Misschien heb je de naam pseudokroep wel eens voorbij horen komen, maar wat is het nou eigenlijk en hoeveel kwaad kan het?

Pseudokroep of valse kroep

Pseudokroep, laryngitis subglottica of valse kroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden. Het wordt door een virus veroorzaakt en meestal wordt deze infectie door een verkoudheid voorafgegaan. Deze aandoening steekt vooral in de herfst en winter de kop op en dan met name bij peuters en kleuters (tussen de 1 en 6 jaar) en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Een hele enkele keer kan het ook wel eens optreden bij iets oudere kinderen en jongvolwassenen. Maar dit zijn dan echt uitzonderingen.

Hoe vaak komt pseudokroep voor?

Het komt vaker voor dan je zou denken, namelijk 30 op de 1000 kinderen (3%) krijgen hier mee te maken en dan met name tussen de tweede en derde levensjaar. Gelukkig is het een onschuldige aandoening.

Het wordt veroorzaakt door virussen uit de neus en keel van zieke mensen, die het virus verspreiden door hoesten en niezen.

lijn groen oudersenzo
Wat is pseudokroep?

Wat zijn de symptomen van pseudokroep?

De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen zwellen op. Hierdoor wordt het inademen lastig, zodat er benauwdheid kan optreden. Door deze vernauwing kan het ademen gepaard gaan met een gierend geluid. Dit wordt “inspiratoire stridor” genoemd. In de meeste gevallen duurt de gierende ademhaling gelukkig maar een paar uur. Je kunt je voorstellen dat dit best heftig kan klinken. Het is dus niet zo gek als je dit als ouder heel beangstigend vindt.

Naast de benauwdheid kan hij ook last hebben van een hese stem en een gemene blafhoest. In de meeste gevallen is er sprake van verhoging (38 graden) maar geen heftige koorts.

Hoe lang duurt pseudokroep?

Het is geen hardnekkige kwaal, want in de meeste gevallen is het na zo’n twee tot drie dagen weer over. In sommige gevallen kan het wat hardnekkiger zijn en zelfs een week of twee aanhouden.

Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar het kan ook net zo makkelijk een paar avonden achter elkaar gebeuren.

Wat kun je als ouder doen?

Het beste kun je rustig afwachten en proberen je peuter zo rustig mogelijk te houden. Je kunt je voorstellen dat opwinding en huilen de benauwdheid kan bevorderen en de keel extra irriteert. Probeer dus zelf ook zo rustig mogelijk te blijven, want als jij gaat stressen, breng je dit ook over op je peuter. Probeer hem wat af te leiden, lees hem een verhaaltje voor, streel zachtjes zijn lijfje en zing eventueel wat liedjes voor hem.

Als je kind oud genoeg is, zou je hem wat thee met honing kunnen geven. Dit verzacht de keel. Warme drank kan het slijm in de luchtwegen oplossen. Gebruik hier liever geen melkdranken voor, want die zijn juist slijm bevorderend.

Warme, vochtige lucht kan zijn hoestprikkel wat verminderen. Deze luchtvochtigheid kun je bijvoorbeeld creëren in de badkamer. Laat de hete douche stromen een minuut of tien stromen, houd de badkamerdeur dicht en ga vervolgens met je peuter of kleuter zo’n 20 minuten in deze stoom zitten. Als je merkt dat hij het niet prettig vindt, dan kun je natuurlijk de stoomsessie eerder afbreken.

Is behandeling van pseudokroep noodzakelijk?

In principe niet, maar als je het niet vertrouwt of de benauwdheid neemt niet af, neem dan altijd contact op met je huisarts. In heel ernstige gevallen kan een arts steroïde voorschrijven. Dit kun je via een vernevelingsapparaat toedienen aan je peuter of kleuter. Eventueel aangevuld met een medicatie om de zwelling van de keel te verminderen.

Neem ook contact op met je huisarts als je kind suf wordt, erg onrustig is en hoge koorts krijgt (> 39°C).

liefs Marion

Meer informatie

Medisch alfabet
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Een reactie

  • Annemarie Sinnema

    Hallo wat goed om te weten dat het geen kwaad kan.
    Mijn buurmeisje heeft er soms last van.
    Toen ik het voor het eerst hoorde dacht ik aan een kat die zat
    te kosten of een hond die aan het blaffen was.
    Haar ouders zijn de eerste keer ook naar het ziekenhuis gegaan.
    Daar vertelden ze dat ze het kan overgroeien.
    Voor een ieder die het hoort is het naar.
    Maar er is hoop.
    vriendelijke groet Annemarie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *