De populairste kindernamen van 2022 waren Emma en Noah!

Bij het begin van een nieuw jaar, hoort natuurlijk ook een terugblik op het oude jaar. Bijvoorbeeld op gebied van kindernamen. De populairste kindernamen van 2022 zijn inmiddels bekend! Voor de meisjes was dit Emma en voor de jongens was Noah afgelopen jaar het meest populair. Noah lijkt een blijvertje, want ook in voorgaande jaren was dit de meest populaire jongensnaam. Afgelopen jaar kreeg maar liefst 871 jongetjes deze naam.

Populairste meisjesnaam

Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam. 677 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2022 zijn in Nederland (tot en met november 2022) 168.526 baby’s geboren: 86.108 jongens en 82.418 meisjes.

De toppers

Het is inmiddels het vierde jaar op rij dat Noah de meest populaire jongensnaam van Nederland is. Vergeleken met 2021 werd de naam wel aan 74 kinderen minder gegeven. De naam Emma is gestegen van nummer 3 naar nummer 1. Deze naam is 677 keer gegeven.

Bij de jongens neemt Liam de tweede plaats in. 666 jongens kregen deze naam, tegen 640 keer in 2021. De naam Luca wint ook aan populariteit en stijgt van de 9de naar de 3de plaats. 664 jongens kregen deze naam, vergeleken met 616 in 2021.

Bij de meisjes zakt Julia van de koppositie naar de tweede plaats: in 2022 is deze naam 655 keer gegeven, tegen 753 keer in 2021. De top 3 wordt gecomplementeerd met Mila, een naam die in 2022 aan 624 meisjes werd gegeven. In 2021 kregen 696 kinderen deze naam.

lijn groen oudersenzo
De populairste kindernamen van 2022 waren Emma en Noah!

Genderneutrale namen

Vanaf dit jaar publiceert de SVB ook een lijst met de populairste genderneutrale namen van Nederland. Het gaat hierbij om namen die niet aan een bepaald geslacht gebonden zijn. Dit jaar wordt de lijst aangevoerd door de naam Sam die aan 581 kinderen werd gegeven. Op de tweede plaats staat Isa (377 kinderen), gevolgd door Bo (305 kinderen).   

NrPopulairste jongensnamenPopulairste meisjes namenPopulairste genderneutrale namen
1NoahEmmaSam
2LiamJuliaIsa
3LucaMilaBo
4LucasSophieJip
5MeesOliviaLou
6FinnYaraCharlie
7JamesSaarNoa
8MilanNoraDani
9LeviTessQuinn
10SemNoorBowie
11DaanMilouRobin
12NoudSaraNovi
13LuukLivBeau
14AdamZoëRiley
15SamEviSenna
16BramAnnaMarley
17ZaynLunaBobby
18MasonLotteJaimy
19BenjaminNinas
20BoazEva

De naam Max ondanks overwinning niet populairder

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale trend: ‘Noah en Emma staan in 2022 weer aan de top, zoals al jaren in veel Europese landen. Maar als Luca, Lucas en Luuk samengenomen worden, winnen die ruimschoots bij de jongens, net zoals Sara en Saar bij de meisjes. Bij de topnamen zijn Mees, Sem, Daan, Luuk en Bram jongensnamen die je buiten Nederland weinig hoort, net zoals Yara, Saar, Noor, Tess en Milou voor meisjes.

Wat minder populair maar toch al jaren opvallend binnen de top-40 zijn de oude Nederlandse roepnamen Siem, Gijs en Teun. Voor jongens lijken de Arabische naam Zayn en het Oudtestamentische Boaz er aan te komen, net zoals – ook internationaal – Luna en het Ierse Maeve voor meisjes. Opvallend is dat na de successen van Max Verstappen zijn voornaam niet populairder is geworden. Korte namen met niet meer dan vijf letters en drie of vier klanken blijven de boventoon voeren.’

Kindernamen per provincie

Per provincie zien we verschillen in de top. In Groningen zijn Daan en Julia de populairste namen, terwijl Hidde en Lieke de lijst aanvoeren in Friesland. In Drenthe zijn Levi en Nora het vaakst gegeven en in Overijssel Finn en Julia. En in Flevoland is Noah het populairst en in Gelderland Levi en Julia. Noah en Sophie zijn in Utrecht het populairst en Noah en Mila zijn dat in Noord-Holland. Zuid-Holland laat zien dat Noah en Julia daar de meest gegeven namen zijn. Noah en Emma voeren de lijst aan in Noord-Brabant en in Limburg zijn Noah en Mila het populairst.

liefs Marion

Meer informatie

Babynamen, welke kies je?
Originele babynamen. Ga jij voor een frisse wind?
Het uitkiezen van een babynaam! De leukste feiten!
De populairste babynamen van 2021: Dit zijn de trends!
Babynamenboek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
@Afbeelding: Sociale Verzekeringsbank

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *