De populairste babynamen van 2021: Dit zijn de trends!

De populairste babynamen van 2021: dit zijn de trends!

We kunnen in 2021 een heuse babyboom verwachten: al dat thuiszitten in Corona-tijd brengt ook veel moois! Hoor jij hier ook bij en ben je benieuwd welke namen al deze leuke baby’s in 2021 zullen krijgen van hun ouders? Pak je notitieboek er maar bij, want dit zijn de verwachte trends van populairste babynamen:

Oud- Hollandse (korte) namen

Helemaal in opkomst zijn heerlijk ‘ouderwetse’ Nederlandse namen, zoals Kees en Fien. Vooral bij jongens zijn de korte, Oud-Hollandse namen populair. Denk aan Mees, Jan, Gijs en Teun. Meisjes krijgen wat vaker een langere Oud- Hollandse naam en dan vooral Fries: zoals Jildou of Doutzen.

Voor meisjes: namen die eindigen met een klinker

Deze trend zien we al een tijdje terug, maar heeft nu echt een piek bereikt. In de voorspelde top-10 voor 2021 eindigt 80% van de meisjesnamen op een klinker! Vooral de “a” is populair – Julia, Emma, Mila, Nora – maar ook de “ie-klank” doet het goed – denk aan Evi, Sofie en Zoë.

Voor jongens: Amerikaanse namen

Vooral bij jongens zien we dat Amerikaanse namen elk jaar populairder worden. James, Scott, Otis en Jack bijvoorbeeld. Een opvallende stijger in de namenlijst is Mason!

lijn groen oudersenzo
De populairste babynamen van 2021: Dit zijn de trends!

Dubbele namen

Vind jij het ook zo gezellig klinken, een dubbele naam zoals Molly- Mae? Je bent niet de enige. Steeds meer kinderen krijgen een creatieve combinatie van namen mee met de geboorte. En dan bedoelen we niet als tweede naam; Poppy-James is de roepnaam van zo’n kleine schoonheid. Al gebruiken veel ouders in de praktijk een liefkozende afkorting van de dubbele naam.

Een aantal BN-ers hebben het voorbeeld gegeven, waardoor deze trend razendsnel groeit. Zo noemde Nicolette van Dam haar dochters Lola-Lily en KiKi-Kate. Xess Xava is de naam van de zoon van Wesley en Yolanthe.

Minder korte namen

Jarenlang was de korte naam veruit het meest populair voor jongens. Luuk, Mees, Sem,  Daan… Ook in 2021 zul je nog veel korte babyjongensnamen voorbij horen komen, maar… namen met meerdere lettergrepen winnen terrein! Zo stijgen Thomas, Lucas en Milan in de lijst.

Ook bij meisjes neemt de trend van korte namen langzaam af. Terwijl namen als Noor, Saar en Bo eerder echt de overhand hadden, hoor je in 2021 juist ook poëtische namen zoals Lizelotte, Eleonora en Emmeline.

Uniseks namen

Tot slot is er nog de trend van uniseks namen. Namen die je voor zowel een jongen als een meisje kunt gebruiken. Kees is bijvoorbeeld momenteel een populaire jongensnaam, maar wordt ook voor meisjes gebruikt; dat geeft de Oud-Hollandse naam ineens een lieve en speelse klank! Typisch uniseks zijn namen als Sam, Noa(h), Robin, Dominique, Jess en Senne.

Hoe kies je een naam voor je kindje?

Leuk, al die trends in babynamen! Heb je al inspiratie gekregen voor jouw eigen hummeltje? Een babynaam uitzoeken is hartstikke leuk maar ook best lastig. Hoe kies je uit al die namen? Hoe weet je zeker dat je de naam over een paar jaar nog steeds leuk vindt? En, ook niet onbelangrijk, wat zal je kind later van zijn of haar naam vinden…?

Realiseer je daarom goed dat je kind opgroeit tot een volwassene. Misschien vind je een schattige babynaam dan ineens niet meer zo’n goede keuze. Helemaal fan van Engelse, Japanse of Italiaanse namen? Houd er dan wel rekening mee dat als je in Nederland woont veel Nederlanders die prachtige naam op een heel Hollandse manier uitspreken!

Ook is het handig om de namen die je leuk vindt een paar keer uit te spreken in combinatie met de achternaam. Vaak vallen er dan ineens een aantal opties af. Mette Schilder klinkt bijvoorbeeld fijner dan Mees Schilder – de “S” twee keer achter elkaar uitspreken voelt als worstelen met je tong. En combineer jij een lange achternaam liever met een korte of juist ook een lange voornaam?

Neem vooral de tijd om de naam van je baby te kiezen. Maak een namenlijstje in je telefoon waarin je leuke namen opschrijft vóór je ze kunt vergeten. En ga uiteindelijk echt af op je gevoel. Slaap er een paar nachten over tot je ineens zeker weet: zó wil ik mijn kindje noemen!

Liefs Irene

Meer informatie

De populairste kindernamen van 2022 waren Emma en Noah!
Originele babynamen. Ga jij voor een frisse wind?
Het uitkiezen van een babynaam! De leukste feiten!
Dit worden de meest populaire namen in 2021
Babynamen, welke kies je?
Babynamenboek

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *