Wat is een paracetamol vergiftiging?

Paracetamol staat bekend als een uiterst betrouwbare pijnbestrijder, een feit dat door toxicoloog Corine Bethlehem van het Erasmus MC wordt onderstreept. Echter, zij waarschuwt dat een overdosis van deze veelgebruikte medicatie ernstige gevolgen kan hebben. Bethlehem benadrukt het belang van het vergroten van het bewustzijn over de gevaren die gepaard gaan met het innemen van te veel paracetamol.

Wat is een paracetamol vergiftiging?

De alomtegenwoordige pijnstiller

Paracetamol is een van de meest gebruikte pijnstillers ter wereld. Het is overal te vinden: van de medicijnkastjes thuis tot de schappen van elke drogist. Maar wat velen niet weten, is dat paracetamol ook gevaarlijk kan zijn bij verkeerd gebruik. In deze blog duiken we in de wereld van paracetamol vergiftiging: wat het is, hoe het gebeurt, en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is paracetamol vergiftiging?

Paracetamol vergiftiging, simpel gezegd, is wat er gebeurt wanneer iemand te veel paracetamol inneemt. Het klinkt misschien onschuldig, maar te veel paracetamol kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals leverfalen. Het verraderlijke is dat je je niet meteen ziek voelt na het innemen van een te hoge dosis, wat het soms moeilijk maakt om te herkennen.

De maximale veilige dosis paracetamol verschilt per persoon, maar over het algemeen wordt aangenomen dat volwassenen niet meer dan 4000 mg per dag moeten innemen. Voor kinderen is deze limiet aanzienlijk lager. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen en, bij twijfel, een arts of apotheker te raadplegen.

Symptomen van paracetamol vergiftiging

De eerste symptomen van paracetamol vergiftiging kunnen lijken op griep, zoals misselijkheid, overgeven, zweten en algemene malaise. Na een dag of twee kunnen ernstigere symptomen optreden, zoals buikpijn, verwardheid en geelzucht. In ernstige gevallen kan het leiden tot leverfalen, coma of zelfs de dood.

Sommige mensen lopen meer risico op paracetamol vergiftiging. Dit omvat mensen die regelmatig alcohol drinken, personen met een bestaande leveraandoening, en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken die interacties kunnen hebben met paracetamol.

Preventie

Paracetamol vergiftiging voorkomen begint bij bewustzijn en voorzichtigheid. Lees altijd de etiketten van medicijnen en houd je aan de aanbevolen dosering. Wees ook bewust van andere medicijnen die paracetamol bevatten, zoals sommige griep- en verkoudheidsmiddelen, om onbedoelde overdosering te voorkomen.

Zoek medische hulp bij verdenking van paracetamol vergiftiging

Als je denkt dat jij of iemand anders te veel paracetamol heeft ingenomen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. In het ziekenhuis kan een tegengif (acetylcysteïne) worden toegediend, wat effectief is als het snel na de overdosis wordt gegeven.

Als iemand een overdosis paracetamol heeft genomen, is er doorgaans nog een oplossing mogelijk is, mits die persoon zich binnen acht uur na inname bij een ziekenhuis meldt. Na deze periode neemt het risico op leverbeschadiging aanzienlijk toe. De hoeveelheid paracetamol die schadelijk is, varieert van persoon tot persoon; voor sommigen kan een relatief lagere dosis al gevaarlijk zijn. In het ziekenhuis wordt de behandeling vaak uitgevoerd door een specifieke stof via een infuus toe te dienen die bedoeld is om de toxische stoffen uit het bloed te verwijderen.

liefs Marion

Meer informatie

Medicijnverslaving onder jongeren
Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje
Hoe laat je een kind medicijnen slikken?
Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *