Let op de zorgverzekering als je kind 18 jaar wordt

Let op de zorgverzekering als je kind 18 jaar wordt

Kinderen met een leeftijd onder de 18 staan bij de zorgverzekering op de polis van de ouders. Voor kinderen onder de 18 jaar wordt ook geen premie betaald. Als jouw kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, zijn er een aantal dingen die gaan veranderen. Voor mensen boven de 18 jaar veranderen er pas weer zaken bij ingang van de zorgverzekering 2020. Wij zetten een aantal belangrijke wijzigingen op een rij voor als je kind gedurende het jaar 18 jaar wordt.

Zorgverzekeraar kiezen

Op het moment dat het kind 18 jaar wordt, mag hij of zij zelf kiezen of hij/zij dezelfde  zorgverzekeraar verzekerd blijft, of overstapt naar een andere zorgverzekeraar zoals de zorgverzekering van FBTO. Bovendien mag er bij een aantal verzekeraars op dat moment een keuze gemaakt worden om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de rest van het kalenderjaar. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillend zijn. Het is dus aan te raden om bij de gekozen verzekeraar navraag te doen naar de exacte voorwaarden.

Recht op zorgtoeslag

Wanneer iemand 18 jaar wordt, dan komt hij of zij in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit gebeurt niet automatisch maar zal zelf moeten worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Er zijn een aantal voorwaarden waar iemand aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Zo mag het inkomen en het vermogen van het kind niet te hoog zijn, en moet hij of zij de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.

lijn groen oudersenzo
Let op de zorgverzekering als je kind 18 jaar wordt

Eigen polis niet verplicht

Wanneer iemand 18 wordt is er dus een mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar, of een eigen polis te nemen. Dit is echter niet verplicht. Indien gewenst kan hij of zij bij de ouders op de polis blijven staan. Het enige grote verschil dat er vanaf dat moment geldt, is dat er wel premie betaald wordt voor de 18 jarige.

Tandartskosten

Voor kinderen onder de 18 jaar zijn de kosten van de tandarts gedekt in de basisverzekering van één van de ouders. Effectief zijn er dus geen kosten voor de ouders. Wanneer het kind 18 jaar is geworden stopt deze regeling en worden de tandartskosten niet meer gedekt uit de basisverzekering. Worden er kosten gemaakt dan zullen deze los betaald moeten worden, of deze kosten moeten vergoed kunnen worden uit een aanvullende verzekering. Dit geldt alleen wanneer een aanvullende verzekering afgesloten is.

Om er voor te zorgen dat alles soepel verloopt, is het verstandig om al een maand voorafgaand aan de 18e verjaardag bij de zorgverzekeraar aan te geven wat de wensen zijn. Dan hebben zij voldoende tijd om alles op tijd te regelen. Ook bij een overstap naar een andere zorgverzekeraar is het aan te raden om dit al voor de 18e verjaardag te doen.

liefs Marion

Extra informatie

Je kind wordt 18 jaar. Wat moet je allemaal regelen? Nou, een heleboel dus!
Wat kost een kind?
Wat kost een baby het eerste jaar?
Een goede zorgverzekering voor je baby
Overstappen of niet, waar doe je goed aan?
Huis aanpassen aan gehandicapt kind, hier heb je recht op!
Mijn kind heeft een beugel nodig

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *