Nationale Opa en Oma dag, een feestdag voor grootouders!

Zaterdag 4 juni is het weer zover: Nationale Opa en Oma dag. Misschien niet zo bekend als Moederdag of Vaderdag, maar gelukkig komt er steeds meer bekendheid voor deze dag. Dé dag om opa en/of oma eens goed in het zonnetje te zetten! Want uit onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van alle grootouders in Nederland, minstens één keer per week oppast! Dat maakt ze onmisbaar voor heel veel jonge gezinnen.

Nationale Opa en Oma dag

Wat is Nationale Opa en Oma dag? 

Opa en Oma dag komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het voor het eerst in 1978 werd gevierd. De dag is bedoeld om opa’s en oma’s goed te verwennen. De dag valt niet in elk land op dezelfde datum. In Nederland vindt Opa en Oma dag plaats in juni. Hoewel deze feestdag in ons land al sinds 2004 bestaat, is deze nog steeds vrij onbekend in vergelijking met Moeder- en Vaderdag.

Historie Opa en omadag

Marian McQuade (1917-2008) was de oprichter van Nationale Grootouderdag of Nationale opa en oma dag. Door campagne te voeren in West Virginia en later in het hele land om een ​​dag voor grootouders op te zetten, werd West Virginia in 1973 de eerste staat met een speciale dag om grootouders te eren. Gouverneur Arch Moore riep 27 mei 1973 uit tot Grootouderdag. September 1978 belde het Witte Huis haar om haar te informeren dat president Jimmy Carter een wetsvoorstel had ondertekend waarin de zondag na de Dag van de Arbeid vanaf 1979 werd uitgeroepen tot Nationale Opa en Oma dag.

Toen Marian stierf, had ze maar liefst 43 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen.

Aandacht voor elkaar

Het gaat natuurlijk helemaal niet om de cadeaus, deze dag is vooral bedoeld om je waardering uit te spreken. Even stil te staan bij wat jullie (schoon)ouders allemaal doen. Grootouders spelen vaak een belangrijke rol in de verzorging en opvoeding van kleinkinderen en dat mag echt wel eens beloond worden. Vaak zijn we zo druk met van alles en nog wat, dat een beetje waardering voor hun aanwezigheid, er soms bij in schiet. En daar is deze dag dus voor! Schrijf ze eens een lief kaartje, een mooie brief of kook eens hun favoriete gerecht(en). Het gaat vaak om de kleine attenties die het hart kunnen raken.

Leuke cadeautis voor Nationale Opa en oma dag

Wil je toch wat leuks geven? Opa en oma kunnen een mooie kleurplaat altijd waarderen! Of een zelfgemaakte knutsel. Neem opa en oma mee op een gezellig dagje uit. Uiteraard met de kleinkinderen, want daarvan genieten zij het meest!

Een mooie foto van de kleinkinderen doet het ook altijd heel goed bij opa’s en oma’s. Of zelfgebakken koekjes, een heerlijke taart of prachtig versierde cup cakes!

Leest oma of opa vaak voor? Dan kan een persoonlijke boekenlegger natuurlijk een superleuk idee zijn. Eenvoudig zelf te maken met leuke foto’s van de kleinkinderen!

liefs Marion

Meer informatie

Op het schoolplein denken ze dat ik de moeder ben
Originele cadeautips voor de (aanstaande) opa en oma
Oma en opa dag: Een feest voor de grootouders
De origineelste cadeautjes voor opa en oma

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *