Op het schoolplein denken ze dat ik de moeder ben

Jong oma worden: Op het schoolplein denken ze dat ik de moeder ben

Jong oma worden, Ellen kan er alles over vertellen. Gemiddeld worden vrouwen in Nederland tussen hun 50e en 60levensjaar voor het eerst oma. Natuurlijk zijn er altijd vrouwen die veel ouder of juist veel jonger zijn als ze voor het eerst een kleinkind verwelkomen. Ellen (43) is een van die vrouwen. Ze werd zes jaar geleden, op haar 37e, voor de eerste keer oma. Wij spraken haar over de voordelen van jong oma worden en de vooroordelen waar ze tegenaan loopt.

Jong oma worden

Ellen vertelt: “Ik had altijd al het gevoel dat ik jong oma zou worden. Ik heb twee kinderen, waarvan Maus de oudste is. Ik kreeg hem toen ik net 17 jaar was. Natuurlijk niet gepland, maar daarom niet minder gewenst. Ik heb geluk gehad dat mijn ouders me steunden in mijn beslissing om mijn kindje te houden. Ze hebben me altijd ondersteund. En veel op Maus gepast, zodat ik mijn school kon afmaken en kon werken.

Op mijn 25e kreeg ik mijn dochter Lenie. Ik had mijn leven toen al aardig op de rit. Een leuke partner, een eigen huisje en een vaste baan in de zorg. Eigenlijk ging het heel goed. Het was wel pittig toen Maus eenmaal in de puberteit kwam. Hij was geen makkelijke jongen, hing veel rond met foute jongens en kwam ook wel in aanraking met de politie. Hij kwam in een rustiger vaarwater terecht toen hij Naomi ontmoette toen hij 19 was. Wat dan weer niet gepland was, was Naomi’s zwangerschap een jaar later.

Natuurlijk was het even schrikken dat Maus zo jong vader werd. Aan de andere kant was ik ook blij om te zien dat het koppel er zelf erg blij mee was. Niet iedereen wacht tot z’n 30e met het krijgen van kinderen. Het is maar net hoe je in het leven staat en wat je verwachtingen zijn. Ik besloot Maus en Naomi direct te steunen en wierp mezelf op als oppasoma.

lijn groen oudersenzo
Jong oma worden: Op het schoolplein denken ze dat ik de moeder ben

Schoolplein

We zijn nu 6 jaar verder en Maus en Naomi zijn nog steeds samen. Intussen hebben ze er nog een dochtertje bij en verwachten ze hun derde kindje. Naomi is thuisblijfmoeder en Maus heeft een vaste baan als elektromonteur. Ze doen het zo goed, ik ben ontzettend trots op ze.

Ook pas ik regelmatig op mijn kleinkinderen op. De oudste, Jack, gaat sinds twee jaar naar school. Ik breng en haal hem regelmatig. Elk uurtje extra dat ik met de kleinkinderen kan doorbrengen grijp ik aan. Wat wel grappig is, is dat de andere moeders op het schoolplein vaak denken dat ik de moeder van Jack en de jongste ben. Dat is eigenlijk ook niet zo gek: de meeste moeders die op het schoolplein staan zijn rond mijn leeftijd. Sommigen zelfs ouder.

Tokkie

Natuurlijk loop ik ook wel tegen vooroordelen aan. Ik was zelf tienermoeder, daar hebben mensen toch gauw een mening over. Dat je wel asociaal zult zijn, een tokkie. En dan is mijn zoon ook nog eens zo jong vader geworden. Daar vinden mensen wel wat van, ja. Ik ben sinds een paar jaar single en merk dat mannen er ook over vallen. Veel mannen van mijn leeftijd hebben zelf nog kleine kinderen of zelfs een kinderwens. Dat matcht niet met een oma, vinden ze.

Fit en energiek

Ondanks de vooroordelen zitten er alleen maar vooroordelen aan het jong oma zijn. Zo ben ik nog fit en energiek. Met mijn 43 jaar ben ik natuurlijk ook nog gewoon een jonge vrouw. Ik zou zelfs nog makkelijk moeder kunnen worden, al moet ik daar niet aan denken. Ik ben blij dat ik nu in de luiers zit vanuit een andere positie. Ik ben niet de opvoeder van mijn kleinkinderen, maar een aanvulling. Ik heb nu meer geduld en rust in mijn hoofd dan toen mijn eigen kinderen klein waren. Dat zorgt ervoor dat ik optimaal kan genieten van het omaschap.

Liefs Amber

Meer informatie

Het verlies van een kleinkind, hoe ga je hiermee om?
Omgaan met een opa- of omawens zonder kleinkinderen
Het eerste kleinkind: de blije geboorte van oma en opa!
Hoe vertel je op een leuke manier het grote nieuws aan je (schoon)ouders?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *