Met de kids naar de supermarkt: help!
Supermarktbezoekjes zijn nooit meer hetzelfde als je eenmaal ouder bent van een, twee, of misschien wel drie kinderen. Heeft jouw oudste al eens met zijn winkelwagen een toren van koekjes omgekegeld? Is jouw jongste al eens op de grond gaan liggen gillen om zijn zin door te drijven? Met de kids naar de supermarkt is een uitdaging, zoveel is zeker. Misschien helpen deze tips je om een einde te maken aan je supermarkt-angst!
Jong geleerd, oud gedaan
Neem je kinderen al van jongs af aan mee naar de supermarkt en leer ze gaandeweg de regels van het boodschappen doen. Als je van het begin af aan duidelijk bent wat wel en niet mag in de winkel, raken kinderen gewend aan deze gedragscode en is het straks ook gemakkelijker tijdens de terrible two’s.
Maak afspraken
Zodra kinderen zelfstandiger worden, willen ze ook in de supermarkt meer ondernemen. Maak daarover duidelijke afspraken. Wil je kleintje niet meer in de kar zitten? Stel direct regels in: niet rennen in de winkel, dicht bij mama blijven, geen spulletjes uit de schappen pakken zonder vragen.
Geef ze een taak
De meest kinderen vinden het geweldig om ‘grote-mensen-taken’ te doen. Dus maak voor jouw kind een eigen boodschappenlijstje en laat hem of haar zelf de boodschappen in de kar doen! Natuurlijk begeleid je de kleintjes meer dan de groten. Geef je dreumes in de winkelkar de opdracht het pak billendoekjes goed vast te houden en bewaken. Laat je oudste kind de zelfscanner bedienen, etc.
Maar de taak kan ook zijn om alleen het boodschappenlijstje vast te houden en verder rustig te blijven zitten of meelopen! Je hebt immers soms geen tijd om je kind te begeleiden bij een nieuwe taak. Wees duidelijk en koppel desnoods een beloning aan de opdracht: mama pakt dit keer zelf de boodschappen en jij blijft in de kar, dan hebben we straks nog tijd om naar de speeltuin te gaan.
Kies je supermarkt zorgvuldig
Een “kindvriendelijke” supermarkt klinkt ideaal, maar kan ook tegen je werken. Daar vind je immers Woezel en Pip koekjes op ooghoogte, en K3 producten binnen graaibereik. Een “autokar” ziet er geweldig uit, maar biedt nauwelijks plaats aan je boodschappen en is onmogelijk door de gangpaden te navigeren. En die kindvriendelijke supermarkt barst zelfs vóór de ingang al van de verleidingen, met 50cent apparaten die jou direct een boeman maken in de ogen van je kind. Dus: soms is de kleinschalige buurtsupermarkt of de bakker om de hoek de beste keuze!
Pedagogische aanpak
Maar wat doe je dan als je kind toch begint te zeuren, of jengelend door de gangpaden rent? Dat is lastig, en er is geen één antwoord op te geven. Over het algemeen doe je er verstandig aan (klein) negatief gedrag zoveel mogelijk te negeren: als het kind hiervoor beloond wordt met jouw aandacht, is het einde ver te zoeken. Afleiden en je kind een taak geven werken vaak het beste. Laat ze helpen met het zoeken naar een product, of de spullen in de kar zetten. Van positieve aandacht knapt het gedrag van je kind (en daarmee jouw stemming) vaak zomaar op!
Nog meer tips
Kies ook eens voor de bezorgservice van je supermarkt, of een pick-up point: vooral voor de grote of ingewikkelde boodschappen is dit ideaal.
Ga vroeg op de dag naar de winkel. Dan is het vaak rustiger, én kinderen hebben meer veerkracht omdat ze nog lekker uitgerust zijn.
Wees consequent. Heb je gezegd dat ze vandaag geen toetje mogen uitkiezen? Laat je niet verleiden door het gejengel, dan jengelen ze de volgende keer juist nog meer.
Laat kinderen voor het boodschappen doen naar de wc gaan, of neem voldoende luiers en vochtige doekjes mee.
Vervang het speelgoed en de knuffels eens door je eigen aandacht: betrek je kind bij de boodschappen en wijs hem of haar op interessante zaken in de omgeving. Speelgoed raak je gemakkelijk kwijt of moet je steeds oprapen, terwijl jouw positieve aandacht en de omgeving vaak echt genoeg afleiding vormen!
Tot slot: voel je niet ellendig als het af en toe niet lukt om je kind in toom te houden. Je bent absoluut niet de enige! Zoek wat voor jou werkt. Ook als dat betekent om voortaan zónder kinderen boodschappen te gaan doen.
Meer informatie
Drama in de supermarkt, hoe ga je daarmee om?
Frustrerend als je kind niet wil luisteren
Boodschappen doen met kinderen
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
© afbeeldingen: 123rf.com