Mijn kind heeft een beugel nodig

Mijn kind heeft een beugel nodig

Een beugel: tegenwoordig lijkt het er wel eens bij te horen. Dat heeft zo zijn voordelen, want daardoor zal een kind minder snel gepest worden dan vroeger het geval was. Maar toch komen er nog altijd vragen om de hoek kijken als de tandarts meldt dat een beugel wel nodig is. Je wilt immers het beste voor je kind!

Waarom beugels voorgeschreven worden

Een beugel kan om meerdere redenen de oplossing zijn. Natuurlijk allereerst om het gebit de kans te geven zich goed te ontwikkelen. Dit kan zijn omdat tanden scheef dreigen te groeien of daardoor geen ruimte overhouden voor overige tanden of kiezen. Maar ook een over- of onderbeet is een reden om een beugel te adviseren. Om te snelle slijtage te voorkomen of om het schoonhouden te bevorderen, kunnen beugels een uitkomst zijn. Maar het kan zelfs ook met de spraak te maken hebben! Daarnaast is er uiteraard ook de cosmetische kant. Een gebit met mooie, rechte tanden, staat nu eenmaal mooier…

Wie bepaalt of je een beugel moet?

In de meeste gevallen zal de tandarts bij de controle beginnen over een beugel. Vaak ziet hij al aankomen dat het nodig is en zal je dus al langer weten dat een beugel er (waarschijnlijk) wel aan zit te komen. Maar uiteraard beslissen jullie zelf of er ook inderdaad een beugel komt. Soms zal de tandarts de behandeling op zich nemen. Maar het kan ook zo zijn dat je doorverwezen wordt naar een orthodontist. Overigens is een orthodontist een tandarts die na zijn opleiding nog vier jaar verder gestudeerd heeft aan een universiteit en zich zo gespecialiseerd heeft! Voor een orthodontist heb je op zich geen doorverwijzing nodig van de tandarts.

Kinderen en de tandarts

lijn donker geel oudersenzo
Mijn kind heeft een beugel nodig
lijn donker geel oudersenzo

Welke leeftijd

Vaak gaat het bij beugels om pubers, omdat dit het meeste effect heeft. Soms besluit de tandarts echter eerder in te grijpen. Dit kan gebeuren bij spraakproblemen of als nieuwe tanden in de knel raken door de stand van de aanwezige tanden.

Verschillende beugels

Je hebt verschillende beugels. Soms heeft je kind tijdens de behandeling meerdere soorten na elkaar nodig. Beugels kunnen vast of los zijn of bijvoorbeeld binnen- of buitenbeugels zijn.

Fases behandeling

Voordat de behandeling begint is het soms nodig om het gebit aan te passen. Ook zal de beugel aangemeten moeten worden. Hiervoor moet het kind zgn. happen: zo wordt er een gipsafdruk gemaakt van het gebit. Hoewel er tegenwoordig al met 3D scanners wordt gewerkt en daardoor happen niet meer nodig is. De volgende fase is het werkelijk veranderen van de stand van de tanden/kiezen. Hierbij zal het kind regelmatig naar de tandarts of orthodontist moeten, die de vorderingen in de gaten houdt en de stand van de beugel aanpast.

Uiteindelijk zal men overgaan naar de zogenaamde retentiefase. Hierbij wordt het gebit in de gaten gehouden en er voor gezorgd dat de correcties ook blijven. Hierbij kunnen andere soorten beugels gebruikt worden. Hoe lang de behandeling zal duren is vaak moeilijk van tevoren in te schatten. De behandeling is immers van veel factoren afhankelijk. De snelheid van de groei van het kind, hoe secuur is het kind met het dragen van de beugel en uiteraard is het probleem op zich vooral van invloed op de duur van de behandeling. Maar vaak is men toch wel een paar jaar zoet.

lijn donker geel oudersenzo
Mijn kind heeft een beugel nodig
lijn donker geel oudersenzo

Kosten beugel

Voor de prijs van een beugel hoef je niet stad en land af te lopen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Orthodontisten/tandartsen mogen namelijk niet zelf de prijs bepalen. Deze is vastgesteld door de overheid. Uiteraard hangt de prijs af van het soort beugel, de lengte van de behandeling etc. Het is aan te bevelen om goed op te letten bij het afsluiten van je zorgverzekering of beugels gedekt zijn. Een beugel is nou eenmaal prijzig, je kunt toch wel rekening houden met bedragen tussen 1.500 en 2.500 euro!

Zorgverzekeringen vergelijken als je pubers in huis begint te krijgen is dan ook een goed plan. Natuurlijk snapt de zorgverzekeraar ook wel dat het zo werkt en dus hanteren sommige een wachttijd voor je hier aanspraak op kunt maken!

Liefs Wil

Meer informatie

Tanden poetsen en mondverzorging
Themapagina: Tanden en kiezen
Doorkomende tandjes – Wat nu?
Eerste hulp bij tandjes krijgen – Lees de tips om de pijn te verzachten!
Tandenverzorging – Waar moet je op letten?
Kinderen en de tandarts
Tanden poetsen en mondverzorging
Songteksten van de leukste tandenpoetsliedjes
Het verhaal van de tandenfee

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Een reactie

  • Het is goed er mogelijkheden bestaan om het gebit te corrigeren. Bij mijn dochter op school zat een jongen die categoriek weigerde om een beugel te dragen. Hij had ook alleen maar een lichte overbite. Nu jaren later heeft hij die nog steeds, maar hij heeft er helemaal geen last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *