Goedgekeurde autostoeltjes. Kinderen in de auto, wat zegt de wet?

Goedgekeurde autostoeltjes. Kinderen in de auto, wat zegt de wet?

Kinderen (kleiner dan 1,35 meter) moet je goedgekeurde autostoeltjes vervoeren. Dit moet zowel voorin als achterin de auto. Kinderen langer dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto de autogordel om. Zij mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.

Regels vervoer – volgens de wet…

Goedgekeurde autostoeltjes

Je mag alleen kinderzitjes gebruiken die voldoen aan Europese veiligheidseisen. Het gaat dan om de normen ECE 44/03, 44/04 of i-Size.

Kind voorin of achterin de auto

Je mag kinderen zowel voorin als achterin de auto vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil. Wel is het veiliger kinderen (baby’s) zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.

Airbag en vervoer kind

Op een zitplaats met een airbag ervoor mag je een kind niet vervoeren in een autostoeltje dat tegen de rijrichting in staat. Dit mag wel als je de airbag hebt uitgeschakeld. Zij-airbags hoef je niet uit te schakelen.
Autostoeltjes: daar kun je veilig mee thuis komen

Gordels en kinderzitjes goed gebruiken

Je moet autogordels en autokinderzitjes gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Op de website van VeiligheidNL kun je lezen welke autostoel bij je kind past. Ook kun je nog een instructiefilm bekijken over hoe je je kind veilig kunt vervoeren in de auto.

lijn groen oudersenzo
Goedgekeurde autostoeltjes. Kinderen in de auto, wat zegt de wet?

Gordelverlenger niet toegestaan bij kinderzitje

Je mag geen gordelverlenger gebruiken bij een autokinderzitje, omdat er geen zicht is op de kwaliteit ervan. Is de gordel te kort? Dan moet je een andere goedgekeurde autogordel laten monteren.

Beperkt gebruik aparte gordelgeleider

Een gordelgeleider (gordelclip) zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel niet over de hals loopt. Een gordelgeleider maakt vaak deel uit van een zittingverhoger.
Er zijn ook aparte gordelgeleiders te koop. Een aparte gordelgeleider mag alleen gebruikt worden door:

• kinderen kleiner dan 1,50 meter die te zwaar zijn voor een zittingverhoger (36 kilo of zwaarder);
• volwassenen die kleiner zijn dan 1,50 meter.

Gordelgeleider

In alle andere gevallen mag u geen aparte gordelgeleider gebruiken. Ook mag een aparte gordelgeleider alleen aan het diagonale deel van de autogordel vastzitten. Een gordelgeleider die het heupdeel met het diagonale deel verbindt, mag je dus nooit gebruiken.

Uitzonderingen regels vervoer kinderen


Er zijn uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto. Zo hoeven kinderen jonger dan 3 jaar in een taxi of bus niet in een autostoeltje. Ook kun je een ontheffing krijgen als je kind om medische redenen niet in een autostoeltje kan.

Regels buitenland voor vervoer van kinderen

De regelgeving voor het vervoer van kinderen in de auto geldt in alle landen van de Europese Unie. Er kunnen wel verschillen zijn. In sommige landen moeten kinderen tot 1,50 meter een autokinderzitje gebruiken. Ook gelden niet overal alle uitzonderingen. Voor de precieze regels kun je het beste contact opnemen met de autoriteiten van het betreffende land.

Airbag

Baby’s tegen de rijrichting in

Babyautostoeltjes voor baby’s tot ongeveer 1 jaar staan altijd tegen de rijrichting in. Op een zitplaats met een airbag ervoor mogen baby’s alleen worden vervoerd in een babyautostoeltje als de airbag is uitgeschakeld. Het autostoeltje kan namelijk door de airbag naar achteren worden geslagen, iets wat de baby mogelijk niet overleeft. Of dat uitschakelen mogelijk is en hoe dat moet, staat in de gebruiksaanwijzing van de auto of anders kan de garage wel helpen. Het is raadzaam om kinderen tot 12 jaar niet bij een airbag te zetten die ingeschakeld is. Kan het niet anders, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.

Algemene veiligheid

Last but not least, vergeet de algemene veiligheid van de auto niet. Geef je auto op tijd een beurt bij een goede garage. Zij kunnen bijvoorbeeld de bandenprofiel opmeten, benodigde vloeistoffen bijvullen, versleten remschijven herkennen en remschrijven vervangen, zodat jullie veilig op pad kunnen!

liefs Marion

Meer informatie

Tips voor een lange autorit
Stoelverhoger auto voor grotere kinderen: waar let je op?
Waaraan voldoet een goed kinderzitje?
Autostoeltjes – Veilig vervoer voor je baby
Je eerste auto kopen. Hier let je op!
Lekker naar buiten met de buddy!
Handig zo’n luiertas! Maar wat stop je erin?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Easycarparts.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *