Loslaten is lastig, maar enorm belangrijk!

Loslaten is lastig maar enorm belangrijk!

Zeven maanden is ze nu, mijn dochtertje, en morgen gaat ze voor het eerst logeren. Haar oom, tante en neefjes kijken er erg naar uit. Zijzelf zal het naar haar zin hebben, want er wacht haar een overdosis aandacht, knuffelen, spelletjes en nog veel meer verwennerij. Maar ik… Ik zie er al weken tegenop. Ik wil mijn meisje bij me houden. Bijna een maand ligt ze al ’s nachts niet meer bij mij op de slaapkamer. Kleding in verschillende maten heb ik al naar goede doelen gebracht, borstvoeding is al een tijd geleden gestopt, en laat ik over het doorknippen van de navelstreng al helemaal niet meer proberen na te denken. En dan te bedenken dat het loslaten pas net is begonnen…

Loslaat momenten…

Loslaten doe je vanaf het allereerste moment met je kleine nieuwe baby’tje.
De navelstreng wordt doorgeknipt. Daar denk je waarschijnlijk niet eens zo erg bij na. Kraambezoek dat de baby vast wil houden en als de baby ongeveer tien weken is, wellicht naar de oppas, crèche, of een andere vorm van opvang.
Een nachtje logeren bij oma en opa. Naar de peuterspeelzaal, de kleuterschool en naar de basisschool. Eerste keer alleen een boodschap doen. Eerste keer alleen naar school. Op kamp. Naar de middelbare school. Eerste keer uit. Eerste vriendje/vriendinnetje. Uit huis gaan.

Allemaal vormen van loslaten. En dus allemaal momenten waarop je erop moet vertrouwen dat een ander, of jouw eigen kind, de verantwoordelijk van jou kan overnemen.
Soms is het lastig te bepalen wanneer het een goed moment is om een stap te zetten. Sommige stappen zijn voor ons bepaald. Kleuterschool, basisschool, middelbare school, op kamp gaan, allemaal zaken waarvan vaststaat wanneer ze gaan plaatsvinden. Maar wanneer laat je je kind voor het eerst logeren? Wanneer mag het alleen naar school? Het lastige hieraan is vooral dat er geen vaste richtlijnen voor zijn. Voor het eerst naar school, bijvoorbeeld, is heel afhankelijk van de vraag hoe zelfstandig het kind is voor zijn/haar leeftijd. Maar zeker ook van de vraag hoeveel kruisingen er moeten worden overgestoken. Ligt de school langs een drukke weg? Kan het kind samen met klasgenootjes naar school gaan?

Is loslaten moeilijk?

Of loslaten moeilijk is, zal per persoon en per situatie verschillen. Of je je kind moet achterlaten bij een medewerkster van een crèche die je verder niet kent, of bij jouw eigen moeder, maakt wel verschil. Is het voor een dagje, voor een week, of voor altijd? Hoe oud is het kind en hoeveel kan het al zelf? Is het een eerste kindje of zijn er anderen het al voorgegaan? Allemaal variabelen die meespelen in de vraag hoe moeilijk, of makkelijk, loslaten feitelijk is. Soms zal het heerlijk zijn om je kind even uit te besteden, zodat je ook nog aan jezelf toekomt, andere keren zul je je kind het liefst dicht bij jezelf houden. Daarbij vindt de ene ouder het van nature al een stuk makkelijker dan de andere. En dat mag ook!

lijn groen oudersenzo
Loslaten is lastig maar enorm belangrijk!

Waarom loslaten?

Het is voor kinderen wel ontzettend belangrijk al die stapjes en stappen te mogen zetten. Uiteraard wanneer ze daar in hun ontwikkeling klaar voor zijn. Ze worden er zelfstandig van, ze leren dat ze dingen zelf kunnen en ontwikkelen daardoor ook een gevoel van autonomie (recht om onafhankelijk te zijn). Het geeft ze zelfvertrouwen (durven geloven dat je zelf iets kunt). En het stoomt ze klaar voor een leven waarin ze niet meer (volledig) afhankelijk zijn van hun ouders. En uiteindelijk willen we toch allemaal dat onze kinderen klaar zijn voor ‘het echte leven’?

Tips bij het loslaten

Praat erover met andere ouders, stel vragen, overleg.

Vraag degenen aan wie je je kind moet overdragen je regelmatig op de hoogte te houden over de ontwikkelingen en ervaringen van jouw kind. Er zijn bijvoorbeeld boekjes verkrijgbaar waarin medewerkers van de crèche iedere dag kort iets over jouw kind kunnen opschrijven. (Vraag voor aanschaf wel even of de medewerkers daar tijd voor hebben)

Schrijf voor jezelf jouw ervaringen op. Als je kunt teruglezen dat die eerste dag op de basisschool uiteindelijk heel erg meeviel, is die eerste dag op de middelbare school mogelijk al een stuk minder eng.

Gedichten

Tenslotte een gedicht over loslaten. Geschreven door Lao Tse, een Chinese wijsgeer die rond 600 voor Christus leefde. Mooi of niet mooi, het laat in ieder geval zien dat loslaten niet iets van de laatste jaren is…

Loslaten

Loslaten is doorgaan met liefhebben,
het is herkennen, dat een ander het zelf moet doen.
Loslaten is mezelf openstellen
het is me realiseren, dat ik een ander in zijn volle waarde laat.
Loslaten is de ruimte geven, toestaan
dat de dingen gaan zoals ze gaan.
Loslaten is machteloosheid ruilen voor acceptatie,
de uitkomst laten zijn zoals die komt.
Loslaten is niet een ander willen veranderen,
maar nagaan hoe ik mezelf anders zou kunnen opstellen om
het beste aan een ander te geven.
Loslaten is niet zorgen voor, maar geven om een ander.

Het is niet uit handen nemen, maar ondersteunen.
Loslaten is niet oordelen
maar toestaan, dat de ander ook een bijzonder mens is (net als
ikzelf), allebei met een eigen model van de wereld.
Loslaten is niet proberen de uitkomst te regelen,
maar accepteren, dat de ander zijn eigen weg gaat.
Loslaten is niet beschermen,
maar toestaan, dat de ander zijn eigen realiteit onder ogen ziet.
Loslaten is inzien, dat de ander zich niet laat controleren,
maar dat ik alleen zelf kan streven naar datgene die ik droom te zijn.
Loslaten is minder bang zijn en meer liefhebben.

En drie gedichten van deze tijd, omdat loslaten iets is van ‘altijd’. Deze drie gedichten zijn geschreven door Marion Middendorp.

In liefde loslaten

Als we in staat zijn
in liefde los te laten
wat ons bindt en boeit
dan kunnen we ook
leren en herkennen hoe
de liefde in ons groeit…

Wanneer je los kunt laten
ben je ook in staat
met je ‘Zijn’ te praten
en wanneer je dan je oor
te luisteren legt…
kun je eindelijk horen
wat die ander zegt…

Stop je verzet

Wanneer je je blijft verzetten
tegen beter weten in
ben je in strijd met jezelf
en die strijd kent geen gewin

Pas wanneer je stopt met strijden
en wat komt kunt accepteren
sta je open voor de toekomst
waarin je ‘loslaten’ kunt leren

Want pas als je loslaat
kan het leven weer gaan stromen
waardoor geluk en liefde
bij je binnen kunnen komen

Echte liefde

‘Liefde’ is graag bij elkaar willen zijn.
‘Echte liefde’ is kunnen loslaten…

Liefs Linda

Meer informatie

Loslaten en afhanklijkheid
Pubers, wanneer laat je ze los?
Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dit?
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
Tien beste opvoedboeken
Over pamperen, curling, moedermaffia en overdaad
Hoe leer je je kind veilig te bewegen in het verkeer?
Loslaten, stel je toch niet zo vreselijk aan!

Bronvermelding

Tekst: Linda van Schip
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.