Acne of jeugdpuistjes, een vervelend probleem

Acne of jeugdpuistjes, een vervelend probleem

Acne is een ander woord voor jeugdpuistjes. Een vervelend iets, waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf bent. Wat kan je doen om acne te verminderen of te voorkomen? Waarom heeft de één er meer last van dan de ander? En waarom zijn die zogenaamde jeugdpuistjes er ook nog als je allang en breed een volwassene bent?

Wat is acne?

Acne komt heel veel voor, zeker bij pubers. Toch komt het ook voor bij jongvolwassenen. Meestal komen de jeugdpuistjes in beeld tussen de 12 en 24 jaar. Maar liefst 85% van deze leeftijdsgroep heeft er in een bepaalde mate last van. Acne is niks anders dan talgkliertjes die verstopt raken of ontstoken zijn. De talg wordt aangemaakt als bescherming en is een vettige substantie. De kliertjes die deze talg produceren liggen in je huid en kunnen dus verstopt of ontstoken raken, zoals al eerder gezegd. Jeugdpuistjes kunnen voor komen op veel delen van je lichaam. De meest voorkomende plekken zijn het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Omdat ze in het gezicht erg goed zichtbaar zijn, kunnen jeugdpuistjes zorgen voor problemen bij de jongeren (en jongvolwassenen). Ze kunnen zich hierdoor onzeker gaan voelen, wat zelfs kan leiden tot psychische klachten. Acne kan helaas littekens achterlaten.

Kenmerken van acne

Bij acne komt er een wit bobbeltje op het talgkliertje te liggen. Dit is de talg die hier opgestapeld is omdat het kliertje dus verstopt is. Dat puntje kan veranderen in een zwart plekje, wat ook wel een mee-eter wordt genoemd. Als het talgkliertje ontstoken raakt zal er een rood puistje ontstaan, waar gele pus bij te zien is.

lijn groen oudersenzo
Acne of jeugdpuistjes, een vervelend probleem

Waardoor raken kliertjes verstopt?

Waarschijnlijk heeft het hele probleem te maken met de hormoonhuishouding die in de puberteit overhoop ligt. Hierdoor kunnen de kliertjes meer talg gaan aanmaken. Daarnaast is de opperlaag van de huid dikker aan het worden. Door dit teveel aan talg kunnen de problemen gaan ontstaan. Ook kunnen huidschilfers hier een rol in spelen. De huidschilfers kunnen niet goed (of minder) afschilferen en zullen daardoor ophopen. Hierdoor kan de talg dan niet naar buiten toe. De talgklieren bevatten daarnaast bacteriën die de wand van het afvoerkanaal kunnen beschadigen. Hierdoor kunnen deze afvoerkanaaltjes kapot gaan, waardoor de talg in de huid eromheen terecht komt. Hier ontstaat dan een ontsteking. Toch durft de wetenschap nog niet helemaal te zeggen waarom acne ontstaat. Overigens zijn er medicijnen die de kans op jeugdpuistjes verergeren. En helaas: ook erfelijkheid speelt een rol!

Kan je acne voorkomen?

Helemaal voorkomen is praktisch onmogelijk. Natuurlijk zijn er wel dingen die je beter niet kunt doen (of juist wel) om de kans op acne te verminderen.

  • Let op de make-up die je gebruikt. Als deze de huid afsluit geeft dit meer kans op jeugdpuistjes
  • Heb je last van een puistje? Probeer er dan af te blijven. Door eraan te zitten vererger je het alleen maar

Waardoor ontstaat acne niet?

Iemand met veel acne wordt nog weleens met de nek aangekeken. Heel erg, want de persoon in kwestie kan er helemaal niks aan doen. Het is geen teken van slechte hygiëne of iets dergelijks, wat soms weleens gedacht wordt. Acne ontstaat dan ook niet door te weinig wassen. Maar er gaan meer verhalen rond die niet waar zijn. Zo ontstaat acne ook NIET door bepaald eten of snoep, roken, stress, zweten of seks!

Producten om acne te verminderen

Er zijn producten op de markt die zouden helpen om acne geen kans te geven. Toch zullen deze producten helaas bij lange na niet altijd helpen. En wat bij de één werkt, kan bij de ander helemaal geen verschil maken. Een gel met benzoylperoxide kan je kopen bij de drogist of apotheek. De thuisarts stelt dat dit zou kunnen helpen.

Hoe behandel je acne

Het is moeilijk om van de plekken op je gezicht, bijvoorbeeld, af te blijven. Toch kan je dit beter wel doen. Je hebt namelijk meer kans op littekens als je eraan gaat peuteren of uitknijpen. Je huid meer gaan wassen is ook niet goed. Zo irriteer je de huid juist nog meer. Je kunt beter je huid met liefde behandelen… Dus droog het voorzichtig af (deppen)! Heb je last van mee-eters, dan kan je ze wel voorzichtig eruit drukken. Doe dit nooit met je nagels. Ook dan loop je het risico om littekens te maken. Er zijn speciale tangetjes voor te koop bij de drogist.

Medicijnen tegen acne

Helpt niks en heb je echt veel last van jeugdpuistjes dan kan je bij de huisarts vragen naar sterkere medicijnen.

Volwassenenacne

Helaas voor ons bestaat er ook nog zoiets als volwassenenacne. Hier hoor je veel minder over. De reden waarom je dit krijgt heeft waarschijnlijk ook alles met hormonen te maken (maar ja, wat niet?). Daarnaast kan het ook gewoon gaan om een erfelijke aanleg of andere triggers. Zo zou stress een reden kunnen zijn. Of het soort make-up die je gebruikt. Bij een gevoelige huid moet je hier echt wel rekening mee houden.

liefs Wil

Meer informatie

Baby acne, wat zijn toch die pukkeltjes?
Van jeugdpuistjes tot de eerste crush!
Wat zijn de verschillende fases van de puberteit?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *