6 zaken om je zorgen over te maken als je kind toegang tot internet heeft

Als ouder wil je je kind beschermen en zorgen dat hij of zij geen stomme dingen doet. Dat kan tot op zekere hoogte, maar je hebt niet alles onder controle. Bijvoorbeeld wat je kind op internet en tv ziet als jij niet in de buurt bent. Wat zijn zaken om je zorgen over te maken als je kind zelfstandig toegang tot internet heeft?

6 zaken om je zorgen over te maken als je kind toegang tot internet heeft

Ongeschikte beelden

Het internet staat vol met beelden van seks en geweld die vrijelijk toegankelijk zijn. Ook je kind kan daarmee in aanraking komen. Het is niet voor niet dat veel basisschoolkinderen al wel eens in aanraking zijn gekomen met online porno. Het instellen van online toezicht om dit soort zaken te blokkeren is zeker iets om onderzoek naar te doen.

Grooming

Een van de grootste gevaren om beducht op te zijn, is grooming. Daarbij probeert een volwassenen via het internet contact te leggen met een kind in de hoop tot seksueel contact te komen. Dit doen ze via websites en platforms waarop veel kinderen actief zijn. Dat kan TikTok of Instagram zijn, maar ook een spelletjesplatform als Minecraft. De chatfunctie wordt hiervoor benut, waarbij kinderen worden verleid om seksuele handelingen uit te voeren voor de camera of om naaktfoto’s te delen. Soms wordt zelfs aangestuurd op een ontmoeting. Waarschuw je kind hiervoor!

Online pesten

Helaas is er op het internet ook alle mogelijkheid voor pesterijen. Bijvoorbeeld via sociale media. Dit kan verdergaande gevolgen hebben dan pesterijen op het schoolplein, en verdient dus absoluut aandacht. Kinderen kunnen gemeen zijn en online is het anoniemer en is het bereik groter, en daar schuilt een aanzienlijk gevaar in. Houd er rekening mee dat jouw kind niet alleen slachtoffer kan zijn, maar ook dader.

Challenges

Op social media socials TikTok gaan regelmatig ‘challenges’ viral. Vaak gaat het om grappige en onschuldige uitdagingen die men dan moet filmen en posten, maar het is niet altijd iets onschuldigs. Er is immers ook een challenge geweest waarbij men een vaatwastablet moest eten. Kinderen zijn gevoelig voor dit soort trends, dus wees hier waakzaam op.

Misbruik van beeldmateriaal

Beeldmateriaal dat eenmaal online staat is nauwelijks nog te verwijderen, omdat het sporen nalaat. Dat niet alleen, beeldmateriaal dat je online plaatst kan ook misbruikt worden voor ongewenste doeleinden. Dat risico loopt jouw kind ook als hij of zij iets online zet. Het is goed om je kind daar bewust van te maken.

Desinformatie

Op het internet heeft iedereen een medium om van alles en nog wat de wereld in te slingeren zonder ergens auditie voor te hoeven doen of te moeten solliciteren. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid desinformatie die er online te vinden is maar groeit en groeit. Tegenwoordig kun je zelfs beelden niet meer vertrouwen. Het is belangrijk dat je kind weet dat niet alles dat op het internet staat ook daadwerkelijk waar is.

Een bonus-tip is om beducht te zijn op ongewenste uitgaven. Het is gemakkelijk om via in-app aankopen en via de App Store of Play Store iets aan te schaffen, ook voor een kind. Ook hier schuilt natuurlijk een gevaar in dat reden biedt om heel goed in de gaten te houden waar je kind online precies mee bezig is en toegang tot heeft.

liefs Marion

Meer informatie

Overzichtelijk browsen op internet voor ouder en kind
Mediaopvoeding: Hoe leid je kinderen door het digitale doolhof
Een puber en de online veiligheid: tips en tricks
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Breedbandwinkel.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *