Ik hou van jou, veel meer dan alleen een handvol woorden

Ik hou van jou, veel meer dan alleen een handvol woorden

Natuurlijk hou je van je kindje, ontzettend veel zelfs. Maar hoe zeg je dit tegen hem? Veel mensen vinden het moeilijk om woorden als “Ik hou van jou” uit te spreken, ook al houden ze zielsveel van die ander.

Misschien zijn ze niet gewend vanuit hun jeugd deze woorden te horen en vinden ze het onecht of zelfs kitsch klinken als ze deze woorden wel tegen hun kinderen zeggen. En misschien is het gewoon niet ‘jij’ om deze woorden plompverloren uit te spreken of is het cultuurbepaald dat je dit soort dingen niet tegen elkaar zegt. Maar met welke woorden of op welke wijze laat je het dan wél blijken? Wij vroegen het onze bezoekers.

Geheimtaal

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je precies zegt als je maar duidelijk aan je kindje laat merken dat je enorm veel van hem houdt. Je zoon of dochter zal zich hierdoor veilig, speciaal, geliefd en geborgen voelen. En misschien kun je samen met je kindje een geheimtaal verzinnen waarvan jullie de enige zijn die precies weten wat er met deze geheime code wordt bedoeld…
Wij hebben onze bezoekers gevraagd hoe zij ‘Ik hou van jou’ tegen hun kindje zeggen. We kregen prachtige reacties binnen, waar we helemaal warm en blij van werden. Deze willen we je dus zeker niet onthouden!
En als jij nog aan het tobben bent hoe je tegen je kindje kunt zeggen hoeveel je van hem houdt, vindt je misschien in de ervaringen van anderen nog een goede tip!

lijn groen oudersenzo
Ik hou van jou, veel meer dan alleen een handvol woorden

Ik hou van jou… door onze bezoekers

Veel knuffelen en neuzen

Ik vertel mijn zoontje (nog) niet zo vaak, hij is net twee, dat ik van hem hou, maar we knuffelen heel, heel vaak. Dan slaat hij zijn armpjes om mijn nek en zegt “mama wief”. Het mooiste in de wereld vind ik!
Ook is het geweldig om te zien wanneer we met z’n allen family time hebben. Dan slaat hij een arm om mij en de ander om mijn vriend en gaat ons heel veel kusjes geven. Uiteraard krijgt hij er ook heeeeeel veel terug. Heerlijk gewoon!!!!
Door rechtstreeks tegen hem te zeggen dat ik van hem hou en dan te neuzen.

Een broodje met kusjes en veel liefde!

Elke avond voor ik mijn dochter in haar bedje leg, fluister ik in haar oor: “Mama houdt héél veel van jou en papa ook!” Ik kan zelf niet gaan slapen vooraleer ik dit gezegd heb. Mijn man laat mijn dochters altijd weten dat hij van ze houdt op een hele grappige manier. Ze vragen dan allebei of hij een broodje poep lust. Nee, daar houdt hij niet van. Dan roept hij: “Maar ik hou wel van een broodje met kusjes en heel veel liefde van jou!” Dan kietelt en kust hij ze.
Wij zeggen meerdere keer op een dag tegen onze kinderen dat we van ze houden. Ook krijgen ze heel vaak kusjes.

Met een liedje

Al vanaf dat mijn dochtertje een baby is zing ik voor haar een liedje waar ze helemaal weg van is. Inmiddels is ze 5 en doen we het nog steeds. Ze komt bij mij op schoot zitten en slaat de benen om mij heen en houdt mij heel strak vast. Na iedere zin geven we ons ook nog een kusje. Het liedje gaat als volgt:
Twee kleine slakjes die hielden van elkaar,
ze gingen samen trouwen toen werden ze een paar.
Ze hebben toen hun huisjes op elkaar gezet,
en nu wonen ze samen heel gezellig in de flet
Retteketet!
Als ze verdrietig is wil ze altijd meteen het liedje van de slakjes zingen.

Mooiste en liefste meisje?

Het begint al bij het opstaan met een dagelijks terugkomend ritueel. Ik doe haar kamerdeurtje open en zeg: “Is mama’s allermooiste, liefste meisje wakker?” Waarom zij dan zegt: “Ja mama mama!” Ik pak haar uit haar bedje en we geven elkaar een hele dikke knallende kus en een stevige knuffel. Ik draag haar mee mijn slaapkamer in, waar we nog even lekker samen doen luieren en knuffelen, lekker dicht tegen elkaar aanliggen en elkaar kroelen. Ik zeg dan altijd tegen haar dat papa en mama van haar houden en dat ze zo lief en mooi is.

Verder in de dag laat ik weten dat we van haar houden door haar heel positief te benaderen. We moedigen haar aan met haar ontwikkelingen en stimuleren haar om vriendelijk tegen mensen te zijn. Als ze het goed doet, juichen we haar toe en belonen haar met een kus of een knuffel. Maar als er iets mis gaat zijn we er voor haar en zeggen we dat het niet uitmaakt, dat ze gewoon nogmaals moet proberen of dat we het samen nogmaals proberen. Ik word niet snel boos, probeer haar altijd positief te benaderen en dit heeft duidelijk effect op haar, ze is een echte lieve lachebek, heel vriendelijk en sociaal naar anderen toe.

‘s Avonds voor het slapen gaan hebben we nog even een knuffelrondje, we knuffelen haar en zeggen dat ze lekker mag gaan slapen, dat papa en mama van haar houden en er voor haar zullen zijn en dat we er morgen weer een superfijne dag van gaan maken. Dan afsluiten met een dikke kus en dan gaat ze slapen. En de volgende ochtend begint het weer van voor af aan.

Ik goed van jou ook

Wij vertellen dit onze dochter rechtstreeks en ze antwoordt altijd: “Ik goed van jou ook!” Mijn dochter is 2 jaar.

Tot de maan en terug

Ik laat merken dat ik van mijn kindje hou door te zeggen: “Ik hou van je tot de maan en terug.” Mijn kindje zegt dit dan ook terug. Daarna geef ik een kusje en krijg ik ook een kusje terug. Ik knuffel ze waar ik maar kan, de hele dag door!

Ai fof joe

Toen de kinderen net konden praten, zeiden ze altijd: “Ai fof joe”. Nu zijn ze wat groter en is deze zin er gewoon in gebleven. Wij weten allemaal wat hiermee wordt bedoeld.

Ik zeg het gewoon

Ik zeg gewoon: “Schatje, je weet dat mama van je houdt”. En mijn dochtertje van bijna drie zegt dan: Ja en papa ook!
Ik zeg het iedere avond voor het slapen gaan tegen mijn zoontje dat ik van hem houd maar ik laat het ook merken door te knuffelen en er voor hem te zijn.

Neuzen

Wij wrijven altijd met onze neuzen tegen elkaar.

Met een gebaar

Ooit hebben mijn man en ik een film gekeken waar ze een gebaar aan elkaar lieten zien dat ze van elkaar houden. Wij doen dit al 10 jaar naar elkaar en sinds de geboorte van dochter Emma doen wij dit naar haar toe als ze lekker gaat slapen en ik echt de deur dicht ga doen. Zo weet ze ook dat het tijd is om te gaan slapen. Wij doen de duim, pink en wijsvinger omhoog en wij sluiten de ring- en middelvinger.

Knuffelen en een knipoog

Knuffelen: het kan op zóveel manieren, maar het fijnst is het om het vermoeide kindje heel zachtjes te strelen en dat je het dan in je armen voelt ontspannen en lekker ziet wegdromen met een heerlijk ontspannen lichaampje en snoetje.
Ik zeg sowieso elke dag als ik mijn kinderen naar bed breng dat ik van ze hou. Verder geef ik mijn dochters tussendoor lekker een knuffel om hetzelfde aan te geven en een speciaal teken voor mijn oudste dochter (een knipoog). Dan weet ze dat mama heel veel van haar houdt.

Kleine gebaren

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om aan te geven dat je van ze houdt, maar dat is teveel om op te noemen. Ik laat het zien in kleine gebaren. Vraag hoe haar dag is geweest en luister ook echt. Ik kus en knuffel haar wanneer ze weg gaat of thuis komt. Troost haar wanneer ze pijn heeft of verdriet. Lees haar ‘s avonds voor op bed en ik fluister haar altijd voor het slapen gaan in het haar oor: “Mam houdt zielsveel van je! Slaap lekker schatje.”

Luv you

Met het naar bed brengen van mijn dochtertje van net 3 jaar en bij het uitlogeren zeggen we: “Luv You” tegen elkaar met daarna een hele dikke knuffel en kus.

Knuffelbeertje

Wij geven altijd stiekem kusjes aan elkaar door middel van een knuffelbeertje.

Complimentjes en een vertrouwde sfeer

Ik heb zelf nog geen kinderen, maar ben een juf in de onderbouw van de basisschool. Ook hier is het erg belangrijk dat de kinderen weten dat ze gewaardeerd worden, dat we respectvol met elkaar omgaan en dat ik als juf laat blijken dat ik van de kinderen houd. Ik doe dit o.a. door ‘s morgens bij de ochtendrituelen iets positiefs te zeggen tegen de hulpjes van die dag. Tijdens de dag laat ik dit regelmatig terugkomen en zeggen de kinderen positieve dingen over elkaar en geven ze elkaar complimentjes. Bovendien is er altijd tijd voor een knuffel, een grapje of iets dergelijks waardoor er een fijne, veilige en vertrouwde sfeer ontstaat.

Je woont in mijn hartje

Mijn dochtertje weet dat ik heel veel van haar hou. Ik zeg het haar dagelijks en als ze naar school gaat of spelen bij een klasgenootje dan zeg ik ook altijd: “Als je er niet bent houdt mama toch ook van jou omdat je toch altijd in mijn hartje woont.” Ze vind dit geweldig want ze zegt ook altijd: “Mama jij woont ook in mijn hartje.” Ze is pas 5.

Met een versje

Wij zeggen ‘s avonds een versje:
“Welterusten, slaap lekker, ik hou van jou, I love you, droom zacht.” Dat is ons ritueel om aan te geven dat we van elkaar houden!

Ik vind je lief

Wij hebben elke dag wel een moment waarop we even stil staan (of zitten) bij dat we elkaar lief vinden. Vaak knuffelen we elkaar en is dat aanleiding dat mijn dochter: “Ik vind je lief”, zegt, zodat ik tegen haar kan zeggen dat ik haar ook lief vindt, of dat ik van haar hou. Soms vraag ik het ook wel: “Hebben we elkaar al geknuffeld en heb ik al gezegd dat je het liefste meisje van de wereld bent?“. We wisselen het echt af, ene keer initiatief van haar, de volgende keer weer van mij. Maar wel elke dag minstens 1 keer!

Speciaal momentje

Samen met mijn zoon (2 jaar) heb ik altijd een speciaal momentje op de dag namelijk het bij het naar bed gaan ‘s middags of ‘s avonds bedenken wij altijd verschillende lieve woordjes wat we aan elkaar zeggen. Aansluitend zingen wij een bestaand liedje, bijvoorbeeld ‘Slaap kindje slaap’ waarin we ook van die woordjes in proberen te zingen en dan natuurlijk al knuffelend op de arm. Een heerlijk moment op de dag.

Baby kes merrie

Als mijn zoontje gaat slapen, ga ik meestal nog even bij hem liggen. Hij zegt dan: “I love you baby kes merrie (zijn eigen verzinsel)” en ik zeg hetzelfde terug. Dan gaan we kontje kontje (met de bibs tegen elkaar aan) slapen. Hij vindt dat heerlijk en voelt zich dan echt geborgen. Zo laten we elkaar zien dat we veel van elkaar houden

liefs Marion

Meer informatie

Leren van onze kinderen. Sta jij er voor open?
Familiejargon en gezinshumor, hoe specifiek en bijzonder is dit?
Kleuterverliefdheid. Hoe serieus moet je dit nemen?
De brug van vroeger, ooit is hij oud

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *