Creatieve peuter – Een picasso in de dop

Creativiteit - Een creatieve peuter, een picasso in de dop!

Je hebt de koelkast al leeg gehaald en wacht met smart op de eerste kunstwerken van je peuter, zodat je daarmee de koelkast kunt versieren. Maar vanaf welke leeftijd kun je een creatieve peuter verwachten? Eigenlijk kun je die verwachten, op het moment dat hij een krijtje kan vasthouden en ermee op papier kan krassen. Hij zal het vast geweldig vinden. Houd er alleen rekening mee dat het voor je peuter niet uitmaakt of hij krast op papier, de muur, of je meubels. Hij vindt alles even prachtig. Jij vast niet.

Krijt

Je kunt je peuter het beste eerst laten kleuren met krijtjes, in plaats van stiften of potloden, zodat er minder risico voor de oogjes is. De kans dat hij met een potlood of stift in zijn oogjes prikt, is groter dan bij het gebruik van een krijtje. Houd het wel in de gaten dat hij niet van het krijtje gaat eten. Helemaal voorkomen kun je het waarschijnlijk niet, let er daarom op dat je krijtjes koopt waar geen giftige stoffen in zitten.

Het liefst krijt wat je met water weer uit zijn kleding kunt verwijderen of van de muren in geval dat op een onbewaakt ogenblik zijn creatieve explosies toch naar de muren zijn overgesprongen. Dikke krijtjes vindt hij vast makkelijker om vast te houden dan dunnetjes.

lijn groen oudersenzo
Creatieve peuter - Een picasso in de dop

Behang

Je peuter kan het liefst aan de gang gaan met een groot stuk papier. Dat voorkomt tevens dat je tafel mee gekleurd gaat worden. Wat je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld een oude rol goedkoop behang. Dan kan hij voorlopig zijn creativiteit uiten.

Inlijsten

Hoe leuk is het om zijn eerste ‘tekening’ in te lijsten! Ook al zijn het nog maar krassen, het is toch zijn eerste kunstwerkje. Leuk om dat bijvoorbeeld ieder jaar te doen, zodat je ook goed zijn progressie terug ziet aan de muur.

Ontwikkeling creativiteit per leeftijd

0 – 2 jaar

De eerste twee jaar hoef je nog niet meer van hem te verwachten dat wat gekras, maar hij moet toch ergens beginnen.

2 – 3 jaar

Van 2 tot 3 jaar zal hij zijn bewegingen iets meer onder controle kunnen houden, maar heel veel meer dan krassen, zal jij er waarschijnlijk nog niet uit kunnen halen.

3 – 4 jaar

Vanaf zijn derde jaar kan hij misschien al de bekende ‘koppoters’ tekenen. Je kent ze wel, een groot hoofd met een paar armen en benen. Het lijf ontbreekt nog, maar dat mag de pret niet drukken.

Vanaf 4 jaar

Vanaf zijn vierde jaar zal hij meer oog voor details gaan krijgen. Poppetjes krijgen haartjes op hun hoofd, aan de handen vormen zich vingers. Ook is de kans groot dat hij nu ook andere dingen gaat tekenen.

Verschillende fases van de creativiteit

In grote lijnen bestaan er vier fases in de ontwikkeling van zijn tekeningen:

De krabbelfase (0 -3 jaar)
De herkenbaarheidfase (3 – 5 jaar)
De schematiseringfase (5 – 7 jaar)
De realistische fase ( 7 – 12 jaar)

Je moet dus nog even geduld worden wil je echte realistische kunstwerken van hem kunnen verwachten.

Kleuren

Als je kind veel interesse heeft in tekenen (krassen), dan kun je hem spelenderwijs gelijk de verschillende kleuren leren. Begin met de simpele primaire kleuren: rood, geel en blauw. En voeg daar steeds eentje bij.

Complimenteer!

Leer hem vooral dat tekenen leuk is en prijs hem in zijn werk. Vooral kinderen die zich onzeker voelen wanneer ze tekenen, hebben wat extra aandacht nodig voor wat ze hebben gemaakt. Tekenen is namelijk niet alleen leuk maar ook nog eens goed voor hun motorische ontwikkeling! Het is namelijk een prima oefening voor de fijne motoriek en de ontwikkeling van de oog-hand-coördinatie.

Uiting van gevoelens

Op de peuterleeftijd gaat het vooral om het plezier en de ontwikkeling van zijn fijne motoriek maar wanneer je kindje ouder wordt, krijgt hij via zijn tekeningen de kans zijn creativiteit te uiten en te spelen met fantasie. Kinderen kunnen hun gevoelens kwijt in tekeningen. Vaak kun je aan hun tekeningen zien, hoe ze in hun vel zitten. Als hij namelijk vrolijk is zal hij heel andere tekeningen maken en kleuren gebruiken dan wanneer hij boos of verdrietig is.

Verwerking

Tekenen kan kinderen helpen, grip te krijgen op de wereld om hun heen. Tekenen kan dus een prachtige uitlaatklep voor kinderen zijn. Belangrijk dus om er op vroege leeftijd al op een positieve manier mee om te gaan.

liefs Marion

Meer informatie

Crystal Art Kit – Diamond painting
De leukste herfstknutsels om met de kids te maken
Geestelijke ontwikkeling van je peuter
De snelle ontwikkelingsfase van peuters
De eerste woordjes, taalontwikkeling bij peuters

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *