Bloedverwantschap onthuld door glimlach

Bloedverwantschap onthuld door glimlach

In 2012 hebben zo’n vierhonderd personen bijgedragen aan de meest uitgebreide lach-database ooit. UvA-onderzoekers legden de lach van honderden NEMO-bezoekers vast. Dit konden ze doen dankzij het programma Science Live waarin jong en oud kan deelnemen aan echt onderzoek. Door middel van het UVA onderzoek wisten we al in hoeverre een lach oprecht is of niet, maar nu blijkt ook dat het mogelijk is om bloedverwantschap te onthullen door analyse van je glimlach. Het Science Live programma vindt plaats in NEMO en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van KNAW en NWO.

Theo Gevers, Hamdi Dibeklioglu en Albert Ali Salah, onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, ontwikkelden software voor automatische bepaling van de bloedverwantschap tussen mensen op basis van hun glimlach.

Tijdens het onderzoek in NEMO zijn er video’s gemaakt van honderden bezoekers resulterend in de grootste lachdataset van de wereld: UvA-NEMO Smile Database. Ook werden door de camera andere expressies vastgelegd, zoals boosheid, verbazing en angst. Dibeklioglu en Gevers tonen aan dat de dynamiek van een glimlach (de manier waarop gezichtsspieren bewegen zoals intensiteit en versnelling) een schat aan informatie oplevert waarmee nauwkeurig bepaald kan worden of iemand echt lacht, en of er bloedverwantschap tussen mensen bestaat. Zelfs als mensen uiterlijk niet op elkaar lijken zal de manier waarop men lacht de bloedverwantschap onthullen. Het is de eerste keer dat computer software op basis van gezichtsexpressies nauwkeurig de bloedverwantschap tussen mensen kan herkennen, zoals relatie moeder-zoon, vader-dochter, broer-broer, zuster-zuster. Verder onderzoek wordt gedaan naar andere expressies zoals boosheid, verbazing en angst voor het detecteren van bloedverwantschap.

Eerder bleek al uit het onderzoek van Gevers, Dibeklioglu en Marcel Lucassen dat je als vrouw er jonger uitziet als je lacht, maar alleen als je ouder bent dan veertig. Vrouwen jonger dan veertig kunnen beter neutraal kijken als ze jonger willen overkomen. Verder heeft de kleur van de lichtbron invloed op leeftijdschatting. Door dit onderzoek is er nu meer inzicht in wat er precies gebeurt met je gezicht als je oprecht lacht, en hoe dat je uiterlijke (schijnbare) leeftijd beïnvloed. Hiermee is software ontwikkeld voor het automatisch berekenen van leeftijd van mensen met een gemiddelde fout van 4,5 jaar. Als mensen leeftijd van andere personen inschatten is de nauwkeurigheid in het algemeen lager (gemiddelde fout rond de 7 jaar). Verder is er software ontwikkeld voor het automatisch bepalen van kijkrichting en hoofdbewegingen. De database is openbaar beschikbaar.
Theo Gevers doet al enkele jaren onderzoek naar digitale gezichtsherkenning. Gevers ontving in 2007 voor zijn baanbrekende werk een Vici-grant uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Over Science Live

Met het onderzoeksprogramma Science Live brengt NEMO wetenschap en publiek bij elkaar. Dit levert niet alleen waardevolle gegevens op, maar geeft het publiek ook een interessant kijkje in de wetenschappelijke keuken. Allereerst ontmoet de bezoeker een wetenschapper ‘live’ en ervaart hij wat het is om deel te nemen aan een onderzoek. Science Live is geliefd de bezoekers van NEMO en bij de wetenschappers. NEMO komt graag in contact met nog meer wetenschappers die hun onderzoek ook via Science Live willen uitvoeren.

Liefs Marion

Meer informatie

Erfelijkheid – Heb jij je niet laten testen dan?
DNA en genen – Genetisch materiaal van je kindje
Baby making seks – Hoe houd je het spannend?
Draagmoeder: Zij draagt een kind voor een ander
Lachen is gezond – Ontdek 5 tips om vaker te lachen!

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *