Spijt van de babynaam, en nu?

Als je je eerste kindje verwacht, is er nauwelijks een beslissing die zo belangrijk lijkt als het kiezen van de perfecte babynaam. Dat wordt dé naam waarmee je kleintje zijn of haar leven tegemoet gaat. Maar wat als die “perfecte” naam later niet zo perfect blijkt te zijn? Wat als je, na het kiezen van de naam, ineens spijt krijgt? Dat gebeurt vaker dan je denkt, misschien zelfs wel bij jou…

Spijt van de babynaam, en nu?

Het belang van de juiste babynaam

Het kiezen van de juiste babynaam is een taak die vaak met veel zorg en aandacht wordt uitgevoerd. Sommige ouders besteden maanden aan het zoeken naar die ene unieke naam die zowel mooi klinkt als betekenis heeft. De naam van je kind is immers een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Maar soms, ondanks al die zorgvuldige overwegingen, kan het gebeuren dat je spijt krijgt van de gekozen naam.

Waarom krijg je spijt?

Er zijn allerlei redenen waarom je spijt kunt krijgen van de gekozen naam. Soms heb je een naam gekozen die op dat moment heel trendy was, maar al snel uit de mode raakte. Misschien heb je een naam gekozen die uniek en speciaal leek, maar ontdekte je later dat het een van de populairste namen van het jaar was. Een beroemdheid heeft de naam ook gebruikt of iemand wordt bekend met de naam van jouw kind. Het kan ook zijn dat de naam op een of andere manier gewoon niet “past” bij je kind, of dat de uitspraak of spelling constant verkeerd wordt begrepen.

Hoe vaak komt het voor?

Hoewel er niet veel onderzoek naar is gedaan, suggereren enkele studies dat tussen de 2% en 10% van de ouders spijt hebben van de gekozen babynaam. Dat betekent dat er potentieel miljoenen mensen zijn die elke dag geconfronteerd worden met een keuze waar ze niet meer 100% achter staan.

Wat te doen bij spijt van de babynaam?

Er zijn een paar opties als je spijt hebt van de gekozen naam, maar neem geen overhaaste beslissingen. Denk eerst rustig na en neem de tijd. Misschien ga je uiteindelijk toch aan de naam wennen en is er niks meer aan de hand. Probeer voor jezelf te ontdekken wat je zo vreselijk aan de naam vindt. En blijkt na een tijd dat je het inderdaad een onoverkomelijk bezwaar vindt, dan is de meest voor de hand liggende oplossing om de naam van je kind officieel te veranderen. Dit kan echter een lang en soms kostbaar proces zijn, en het kan ook ingewikkeld zijn voor het kind, afhankelijk van hun leeftijd.

Een andere optie is om een roepnaam te gebruiken die anders is dan de officiële naam. Dit kan een middelnaam zijn, een afkorting of zelfs een totaal andere naam. Dit is een eenvoudige en snelle oplossing, maar het kan soms verwarring veroorzaken bij officiële documenten of situaties.

Hoe kun je officieel de babynaam veranderen?

Het officieel veranderen van een babynaam is afhankelijk van de wetgeving in het land waarin je woont. In Nederland is het proces vrij strikt en wordt dit alleen toegestaan onder bepaalde omstandigheden. Hier zijn de algemene stappen voor het proces:

Advocaat in de hand nemen

In Nederland moet je een advocaat inschakelen om een voornaamswijziging aan te vragen. Deze dient een verzoekschrift in bij de rechtbank. Dit is geen proces dat je zelfstandig kunt doen.

Reden voor de naamswijziging

Er moet een goede reden zijn voor de naamswijziging. Simpele spijt of verandering van smaak zijn meestal niet voldoende. Voorbeelden van geldige redenen kunnen zijn: de naam veroorzaakt psychologische problemen, de naam is belachelijk of ongepast, of de naam leidt tot verwarring omdat deze bijvoorbeeld zowel voor jongens als voor meisjes kan worden gebruikt.

Rechterlijke toestemming

De rechtbank zal de redenen voor de naamswijziging beoordelen. Als de rechter vindt dat de redenen geldig zijn, zal hij of zij een beschikking afgeven die de naamswijziging goedkeurt.

Registratie bij de Burgerlijke Stand

Zodra je de beschikking van de rechtbank hebt, moet je deze indienen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar het kind geboren is. Zij zullen dan de naamswijziging officieel registreren.

Het is belangrijk vooraf te weten dat dit proces tijd en geld kost. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de advocaat en de rechtbank, en het proces kan maanden duren. Bovendien is er geen garantie dat de naamswijziging zal worden goedgekeurd, zelfs niet als je denkt dat je een geldige reden hebt. Het is dus belangrijk om zorgvuldig na te denken en alle mogelijkheden te overwegen voordat je besluit om deze stap te zetten.

Hoe kun je spijt voorkomen?

Een babynaam kiezen is een belangrijke beslissing die een grote invloed kan hebben op je kind, dus het is begrijpelijk dat je spijt wilt voorkomen. Hier zijn enkele tips om spijt te vermijden bij het kiezen van een babynaam:

Neem de tijd

Een babynaam kiezen is geen race. Neem de tijd om na te denken over mogelijke namen, ze uit te spreken, ze op te schrijven en te overwegen hoe ze eruit zouden zien op een sollicitatieformulier of een verjaardagstaart.

Overweeg de toekomst

Denk aan je kind als volwassene en niet alleen als baby. Een schattige naam voor een baby is misschien niet zo schattig voor een volwassen professional. Denk na over hoe de naam zal klinken in verschillende fasen van het leven van je kind.

Test de naam

Vertel de naam aan vrienden en familie om hun reactie te peilen. Je hoeft niet iedereens advies op te volgen, maar het kan nuttig zijn om te horen hoe anderen de naam interpreteren.

Vermijd te trendy namen

Het kiezen van een extreem trendy naam kan leiden tot spijt als de trend voorbij is. In plaats daarvan kun je proberen een tijdloze naam te kiezen die niet snel uit de mode zal raken.

Wees voorzichtig met unieke spellingen

Een unieke of creatieve spelling kan in eerste instantie aantrekkelijk lijken, maar bedenk dat je kind zijn of haar naam waarschijnlijk voor de rest van hun leven zal moeten spellen.

Denk na over de initialen en bijnamen

Let op de initialen van je kind om te voorkomen dat ze woorden of afkortingen vormen die ongewenst zijn. Denk ook na over mogelijke bijnamen of afkortingen en of je die ook leuk vindt.

Leren van ervaringen

Spijt hebben van de gekozen overkomt helaas veel ouders, als je dat ervaart, ben je dus zeker niet de enige. Er is geen perfecte oplossing, maar het belangrijkste is om een oplossing te vinden die werkt voor jou en je gezin. Bovendien kan je ervaring anderen helpen. Door je verhaal te delen, kan je toekomstige ouders helpen om meer doordachte beslissingen te nemen en de valkuilen te vermijden die je zelf hebt meegemaakt.

liefs Marion

Meer informatie

Wat verandert er vanaf 1 januari in de keuze van de achternaam van je kind?
50 Schotse jongensnamen, laat je inspireren!
Babynamen, welke naam kies je?
De 25 meest charmante meisjesnamen met de betekenis
De populairste kindernamen van 2022 waren Emma en Noah!
Originele babynamen. Ga jij voor een frisse wind?
Het uitkiezen van een babynaam! De leukste feiten!
De populairste babynamen van 2021: Dit zijn de trends!
Dit worden de meest populaire namen in 2021

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *