Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Natuurlijk is iedere baby anders, maar over het algemeen heeft een pasgeboren baby zo’n zestien tot twintig uur slaap op een dag nodig. Die uren zijn doorgaans verdeeld over de hele dag. Dus een paar uurtjes slaap, wakker worden en vervolgens weer een paar uur verder slapen. Van echt doorslapen is in het begin nog geen sprake. Tussen het slapen door kan je baby eten, zijn luier worden verschoond en geknuffeld worden om vervolgens weer in slaap te vallen.
Nog geen vast slaappatroon
Een vast slaappatroon hebben de meeste kinderen niet. Je kindje kan makkelijk op steeds wisselende tijden wakker zijn. Daar is ook niks mis mee. Hij volgt gewoon de signalen van zijn lichaam. Als hij honger heeft, wordt hij vanzelf wakker.
Waarom zoveel slaap?
Het zenuwstelsel van je baby is nog niet helemaal af en dat op orde brengen, is een flinke inspannende bezigheid. Daar wordt hij moe van. Een onvolgroeid, overactief zenuwstelsel kan je kindje behoorlijk wakker houden. Uiteindelijk, als alle neuronen de juiste kant op gaan, zal er een duidelijker slaapcyclus komen.
Doorslapen
Misschien is de term ‘doorslapen’ een beetje ongelukkig gekozen, want het betekent de eerste maanden niet dat je kindje de klok rond slaapt. Doorslapen betekent niet meer dan dat je baby slaapt vanaf de late voeding, tot de volgende ochtend. Dus bijvoorbeeld van 23.30 uur tot 5.30 uur, of 6 uur.
De eerste periode heeft je kindje sowieso de tijd nodig om aan een 24-uurs ritme te wennen. Hij heeft immers al die tijd in het donker gezeten.
Tips voor een goede nachtrust
Je kindje is erg gevoelig voor regelmaat. Zorg voor een vast slaapritueel en een vaste bedtijd voor de routine. Door dit steeds op hetzelfde moment te herhalen, zal de routine zijn slaap vanzelf gaan opwekken.
Biologische klok
Als je kindje in de avond helemaal wakker is en dit volhoudt tot de volgende ochtend, is zijn biologische klok een beetje in de war. Dat is op zich niet zo gek. In de baarmoeder werd hij door jouw bewegingen gedurende de dag, in slaap geschommeld. Pas als jij ging liggen, werd hij wakker. Er zijn wel wat tips die je kunt gebruiken om dit te herstellen:
Doe overdag niet overdreven stil als je baby slaapt. Laat hem gewoon maar wennen aan de geluiden van de dag.
Maak van de avond een moment van rust. Zorg voor zo min mogelijk prikkelingen voor je kindje. Dim bijvoorbeeld het licht en voorkom harde geluiden.
Overdag kun je je kindje in zijn wiegje of box leggen voor zijn slaapjes, maar liever niet langer dan een uur achter elkaar (vanwege zijn ruggetje). Leg hem ‘s nachts in zijn ledikantje.
Vermaak hem overdag door met hem te spelen, zodat hij niet in slaap kan vallen. Zing voor hem, knuffel hem, kietel hem, zorg voor wat meer prikkelingen. Op die manier kun je de momenten dat hij wakker is, iets verder oprekken, zodat hij ‘s nachts beter gaat slapen.
Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)
Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.
Inbakeren of aanpassen voeding?
Wanneer je kindje niet lekker lang doorslaapt, kan inbakeren een optie zijn. Het kan ook zijn dat je kindje rond zo’n drie kwartier slaap blijft hangen. Dat is te kort om echt goed uit te rusten. Check dan de volgende punten:
- Kun je zien wanneer je kindje moe is?
- Is er een goede regelmaat in het slapen en drinken?
- Krijgt je kindje voldoende voeding?
Je kunt proberen een andere volgorde aan te gaan houden en meer de behoefte van je kindje te volgen. Bijvoorbeeld slapen-voeden-wakker-voeden-slapen. Zorg er wel voor dat je kindje niet tijdens het voeden in slaap valt.
Baby’s worden niet moe van korte slaapjes maar wel van te lange wakkere periodes.
Meer informatie
Een slaapschema voor je baby: De sleutel tot een goede nachtrust
Goede slaaptips voor je baby
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
Veilige slaapomgeving voor je baby
Inbakeren, een doekje voor het bloeden?
Routine van je baby
Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat
Lekker en veilig slapen
Lekker en veilig slapen door je baby
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?
Is co-sleeping met je baby wel veilig?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com