Autisme – Wat zijn de kenmerken?

Autisme - Wat zijn de kenmerken?

Het woord autisme is afgeleid van het Griekse woord autos, dat ‘zelf’ betekent. Autos verwijst naar de in zichzelf gekeerde indruk die kinderen met autisme vaak maken. Met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) wordt een groep van diep doordringende (pervasieve) ontwikkelingsstoornissen aangeduid. Daarmee wordt bedoeld dat de ontwikkelingsstoornis diep doordringt in het totale functioneren.

Nieuwetijdskinderen, ADHD en Autisme

Medicatie

Er is een waaier van aanbod op de markt wat betreft medicatie. Deze medicatie is niet zonder voorschrift te verkrijgen, omdat gebruik altijd strikt opgevolgd dient te worden door een bevoegd arts of psychiater. Uit de praktijk is al vaak gebleken dat medicatie bij kinderen met autisme niet direct het gewenste effect hebben. Er zijn gevallen bekend waarbij de medicatie juist het tegenovergestelde effect liet zien. De zoektocht naar de juiste medicatie kan daarom soms de nodige tijd in beslag nemen.

Prikkeldemping

De meest voorkomende medicatie wordt ingezet als prikkeldemping, agressie regulatie, voorkomen van een psychose, hormonen ( bij vrouwen), combinatie van autisme en ADHD. Ook anti-epileptici en antidepressiva worden vaak ingezet om de neurotransmitters in de hersenen te ondersteunen/herstellen. Men dient rekening te houden met mogelijke bijwerking. De meest voorkomende bijwerking is een matte stemming. Vaak maken de inzichten van de omgeving, in de oorzaak van het gedrag, dat het gedrag wordt aangepakt en niet het kind met autisme.

Fysieke pijnen

Verder kan ondersteuning nodig zijn bij het optimaal functioneren van de organen. Veel voorkomende klachten hebben te maken met onder andere het maag/darmstelsel en hoofdpijnen/migraine. Fysieke pijnen werken door op je gemoedstoestand, maar brengen daarnaast ook toxines (gif) in de bloedbaan die vervolgens de hersenactiviteit beïnvloeden.
Visolie, pro-biotica en andere homeopathische of andere natuurlijke middelen kunnen hier een uitkomst bieden. Visolie is in die zin onschuldig, mits de dagelijkse aanbevolen dosering niet overschreden wordt. Bij kinderen met autisme heeft visolie al meerdere positieve effecten opgeleverd, zoals een kind wat duidelijker is gaan praten, een kind dat rustiger is geworden waardoor hij zich beter kon concentreren en een kind dat zich over het algemeen relaxter is gaan gedragen. Vaak is visolie de eerste stap die ouders zetten om hun kind medicamenteus te ondersteunen.

Liefs Marjolein

Meer informatie

Nieuwetijdskinderen, ADHD en Autisme
ADHD, wat is dat?
Syndroom van Asperger
Huis aanpassen aan gehandicapt kind, hier heb je recht op!
Bestaan nieuwentijdskinderen?
Telepathie bij kinderen: Een bijzondere ervaring
Beelddenkers – Herkennen en erkennen
PDD NOS – Wat zijn de kenmerken?
Nieuwentijdskinderen benader je liefdevol en met respect, niet met Ritalin!

Bronvermelding

Tekst: Marjolein van Driel
Zobegaafd.nl
Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugd psychiatrie
Emergis
Autisme Centraal
Autisme kenmerken
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

2 reacties

  • Ik ga er toch tegen in, ik zelf een autist heb met de tijd en straks later even veel minder moeite mee.
    Het gehele verhaal is vrij negatief voor ons te noemen, voorbeeld die kookwekker is bij mij nooit gebruikt.

  • Frank: jouw reactie vind ik typerend. waarom zo vaak gelijk die reacties van “Ja maar dat en dat heb ik niet”… Autisme is zo’n brede diagnose geworden dat het nogal logisch is je niet in alles te herkennen. Sterker nog: ik ben van mening dat de duidelijke klassieke vorm van autisme, die vroeger als enige vorm bestond, nu nog steeds veel te veel een uitwerking heeft op hoe er gedacht word over het huidige recentere vormen van autisme. Wat redelijk raar is als je bedenkt dat de meeste autisme gevallen van tegenwoordig helemaal niet op de oorspronkelijke diagnose lijken (buiten de hele zware gevallen die er uiteraard ook nog zijn, maar de kleinste groep vormen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *