Onze kennismaking met Agricola, een nieuw bordspel

Onze kennismaking met Agricola, een nieuw bordspel

Vandaag gingen we aan de slag met Agricola, het nieuwe bordspel van 999Games.

Als wij met onze piepkleine Kip-caravan met z’n drietjes op vakantie zijn, herhalen zich dagelijks twee activiteiten: Gitaarspelen bij de vuurkorf en ‘Machiavelli’ spelen. Het spel vergt een bepaalde dosis strategie om te kunnen winnen en heeft niet veel ruimte nodig om te spelen; dat laatste is een vereiste in de kleine Kip. Als we gewoon thuis zijn, is een ander spel wat we vaak spelen, Kolonisten van Catan.

Aantrekkelijke spellen

Dat 999Games aantrekkelijke spellen kon maken, dat wisten we dus al, maar op een of andere manier hadden we nog niet eerder voor Oudersenzo een spel van ze besproken. Gek, want thuis zijn deze twee spelen echt onze meest favoriete spellen.

Dit jaar werd Agricola gekozen tot Speelgoed van het jaar 2017. Dit leek ons een perfect moment om nader kennis te maken met meer spellen van 999Games! Om te beginnen natuurlijk met het winnende spel. Door mijn huisgenoten werd het spel onder luid gejuich ontvangen. Onze verwachtingen waren hoog gespannen. Zouden we dit net zo leuk gaan vinden als de andere twee spellen van 999Games?

lijn groen oudersenzo
Onze kennismaking met Agricola, een nieuw bordspel

Toegankelijke versie

Agricola Familie-editie Bordspel is een eenvoudige(re) variant van het oorspronkelijke spel. Het oorspronkelijke spel hebben we helaas nog nooit gespeeld, dus voor ons is dit een compleet nieuw spel. Als we de doos openen vinden we daarin een aantal kartonnen platen waar van alles uitgedrukt moet worden. Het is stevig gemaakt en de verschillende spelelementen laten zich er makkelijk doorheen drukken. Je ziet dat alles van goede kwaliteit is.

Mooi uitgevoerd

Ook de rest van de benodigdheden ziet er mooi verzorgd uit, zoals de dieren en akkerbouwproducten wat allemaal in hout is uitgevoerd. Als je in eerste instantie alles voor je hebt liggen, zie je even door de bomen het bos niet meer, want het is vooral heel veel met al die dieren, poppetjes, schuurtjes, granen, leem en koren. Aan de andere kant maakt dit je ook nieuwsgierig.

Heldere uitleg

In de doos vind je een heldere speluitleg, maar als je geen zin hebt om deze te lezen dan kun je er ook voor kiezen om naar een filmpje te kijken. Deze vind je op 999games.nl/speluitleg. Een mooie extra service. Zo’n filmpje kan soms net wat meer duidelijkheid geven.

lijn groen oudersenzo
Onze kennismaking met Agricola, een nieuw bordspel

Strategie

Het is een strategisch bordspel waarbij het belangrijk is de juiste prioriteiten te stellen. Lastig, want in het begin heb je niks en kun je nog van alles gebruiken, maar je moet keuzes maken. Waar ga je voor kiezen? Uitbreiding van de boerderij? Of meer landerijen? Maar je moet wel van alles in de gaten houden. Hoe meer gezinsleden, hoe meer acties je kunt doen, maar gezinsleden moeten ook eten. Is dat wel voldoende aanwezig? Je moet je aandacht dus goed verdelen: boerderij, mensen, veeteelt en landbouw. Uitbreidingen leveren waardepunten op en degene die na 14 rondes de boerderij met de meeste waarde heeft vergaard, die wint. Spannend!

Kwestie van doen

In het begin kan er nogal veel op je af komen. Al die verschillende onderdeeltjes, de spelregels, het lijkt allemaal nogal veel. Als je echter begint te spelen, merk je vanzelf dat het eigenlijk allemaal wel meevalt en dat het spel vanzelf wijst. Als je het een beetje onder de knie hebt, begint het pas echt leuk te worden, want dan kun je je beter concentreren op het nemen van strategische stappen en juist die benodigde visie, maakt het spel zo enorm leuk en uitdagend!

Zeker weten dat ook dit spel favoriet bij ons gaat worden! Eén spel duurt ongeveer 45 minuten en dat is een prima tijd om het daarna gewoon nog een keer te spelen.

Specificaties Agricola Familie-editie Bordspel

TitelAgricola Familie-editie Bordspel
Merk999Games
EAN8719214421878
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

De quiz over wetenschap en uitvindingen
Leo moet naar de kapper
Break free, een nieuw behendigheidsspel van Ravensburger

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *