Tips voor de aanstaande vader

Tips voor de aanstaande vader, want het is nogal wat, wat er op je afkomt. Je leven staat op het punt drastisch te veranderen, en dat begint al bij het moment waarop je beseft dat je nu verantwoordelijk bent voor een klein mensje. Dat is best even slikken. Maar dat is nog maar het begin…

Tips voor de aanstaande vader

De kraamtijd

Laat ik beginnen met het belangrijkste: de kraamtijd. Deze periode is een achtbaan van emoties, slaapgebrek en luiers. Veel luiers. Zorg ervoor dat je alvast oefent met het verschonen van een luier. Ja, serieus. Het kan geen kwaad om een paar oefenpoppen te gebruiken. En vergeet niet, het is volkomen normaal om in het begin een complete puinhoop van te maken. Zelfs de beste vaders hebben weleens een luier verkeerd om gedaan.

Als je partner na de bevalling thuiskomt, zorg dan voor een warm welkom. En nee, dat betekent niet dat je de woonkamer moet versieren met ballonnen en slingers (mag wel, want het is wel leuk). Zorg voor een schone omgeving, een voorraad snacks en een comfortabele plek om te zitten. Je zou verbaasd zijn hoe ver een beetje comfort kan gaan.

Slaap is voor de zwakken

Bereid je voor op slapeloze nachten. De mythe van “doorslapen” is net zo geloofwaardig als de Loch Ness Monster. Maar gelukkig is dat allemaal tijdelijk. Probeer de kunst van het powernappen onder de knie te krijgen. Elke minuut slaap is goud waard. Overweeg om een schema op te stellen met je partner voor wie wanneer wakker wordt voor de nachtvoedingen. Dit kan jullie allebei helpen om af en toe een paar uur ongestoorde slaap te krijgen.

En hier komt de eerste echte tip: oordopjes. Niet voor jou, maar voor je buren. Want laten we eerlijk zijn, die eerste weken gaat het huilen van de baby door merg en been. Maar maak je geen zorgen, je buren begrijpen het en zullen je waarschijnlijk zelfs een flesje wijn brengen om je te steunen (of om zichzelf te troosten).

Humor is de beste medicijn

Een van de beste adviezen die ik kan geven, is om je gevoel voor humor niet te verliezen. Er zullen momenten zijn waarop je denkt dat je het niet meer aankunt. Misschien sta je midden in de nacht met een huilende baby in je armen, terwijl je partner eindelijk een uurtje slaap pakt. Misschien realiseer je je plotseling dat je sinds de geboorte geen enkele aflevering van je favoriete serie meer hebt gezien. Lachen is echt het beste medicijn.

Dus omarm de chaos. Lach om de momenten waarop je per ongeluk babyvoeding in je eigen koffie doet. Lach om de keren dat je met spuug op je shirt naar buiten gaat zonder het te merken. Deze momenten worden uiteindelijk de verhalen die je later met een glimlach zult vertellen.

Superpapa in de maak

Misschien voel je je nog niet klaar voor het vaderschap, maar vertrouw me, je groeit er vanzelf in. Het vaderschap heeft geen handleiding, en dat is oké. Leer van je fouten en wees niet bang om hulp te vragen. Andere vaders zijn een geweldige bron van informatie en kunnen vaak waardevolle tips geven.

Probeer ook tijd voor jezelf te maken. Of het nu gaat om een snelle workout, een paar minuten gamen of gewoon een wandeling maken, het is belangrijk om even te ontsnappen aan de drukte. Vergeet niet dat een uitgeruste en gelukkige vader een betere vader is.

Deel je zorg

Bespreek jullie verwachtingen en zorg ervoor dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Het kan helpen om samen een lijstje te maken van taken en verantwoordelijkheden. Op die manier weet je precies wat er moet gebeuren en wie waarvoor verantwoordelijk is. En vergeet niet om je partner te waarderen. Een simpel “dank je wel” kan wonderen doen. Jullie zitten samen in deze achtbaan en het is belangrijk om elkaar te ondersteunen.

De eerste keren

De eerste keer dat je je baby in je armen houdt, de eerste glimlach, het eerste woordje – deze momenten zijn onbetaalbaar. Probeer ze bewust mee te maken en geniet ervan. Maak foto’s, maar vergeet niet om af en toe je telefoon weg te leggen en gewoon in het moment te zijn. En wees niet bang om fouten te maken. Elke vader heeft weleens zijn hoofd gestoten aan de leerfase van het vaderschap. Het belangrijkste is dat je er bent voor je kind en dat je je best doet.

Dus aanstaande vader, het vaderschap is een avontuur vol ups en downs, maar het is ook een van de meest lonende ervaringen die je ooit zult hebben. Veel succes en onthoud: je doet het geweldig!

liefs Marion

Meer informatie

Zwangerschapscursus voor de aanstaande vader
Samen sterk: waarom een zwangerschapscursus volgen met je partner een goed idee is
Weeën wegpuffen, wat zijn de verschillende ademhalingstechnieken?
Zwangerschapsyoga, is deze zwangerschapscursus ook voor jou geschikt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *