Aanraking, een zeer belangrijke levensbehoefte van baby’s

Aanraking: Een eerste levensbehoefte van baby's

Wie voor kinderen zorgt, raakt ze aan. Iedere aanraking brengt een boodschap over, van volwassene naar kind en andersom. In ‘Wat zeg je, de taal van het lichaam bij de verzorging van kinderen’, beschrijft docent haptonomie Inga Mol hoe je de lichaamstaal van een kind kunt ‘verstaan’ en wat je zelf ‘zegt’ met een aanraking. Door je bewust te zijn van het effect van aanrakingen wordt de verzorging van kinderen makkelijker, plezieriger en minder lichamelijk belastend.

Beladen onderwerp

Lichamelijk contact met kinderen is, zeker voor professionele verzorgers, een steeds meer beladen onderwerp. Met deze tweede druk wil de auteur aandacht geven aan het belang van aanraken. Aanraking is belangrijk voor een kind. Indrukken en prikkels komen binnen via alle zintuigen en met de huid als grootste orgaan is voelen het belangrijkste communicatiemiddel. Baby’s verstaan nog geen woorden maar een aanraking brengt direct een boodschap over.

Baby, laat je los?

Wat een ouder of verzorger kan met een aanraking wordt in ‘Wat zeg je?’ met woord en beeld duidelijk gemaakt. Door welke aanraking tilt een baby zelf zijn billen op bij verschonen, doet hij zijn mondje open of laat hij de haren los die hij in zijn vuistje geklemd houdt? Hoe kun je een kind het makkelijkst in een fietsstoeltje tillen en waar kun je een groter kind het beste vasthouden bij het leren fietsen? Dit boekje toont het ouders en verzorgers allemaal.

lijn groen oudersenzo
Aanraking, een zeer belangrijke levensbehoefte van baby's

Lichamelijk welzijn voor kind én verzorger

Uitgangspunt bij het schrijven van ‘Wat zeg je?’ was voor Mol het welzijn van kind én verzorger. Lichamelijk contact heeft invloed op de ontwikkeling van een kind, lichamelijk en geestelijk. Door een aanraking voelt een kind zich beschermd, geliefd of gesteund. Of juist onveilig of gedwongen. Daarbij komt dat de lichamelijke belasting van de verzorgers minder is als kinderen mee kunnen werken bij hun verzorging. Een kind wil heel graag helpen en daarbij ontdekken hoe het zijn eigen lichaam kan gebruiken, maar wij moeten het leren hoe. Aanrakingen kunnen bewegingen (en daarbij ‘gedrag’) bij het kind oproepen maar ook tegenhouden. Als verzorger is het daarom goed te weten wat je met je aanraking ‘zegt’.

Over Inga Mol

Inga Mol is moeder, docent haptonomie (de leer van het voelen, de tastzin en affectiviteit) en kinesionomie (de leer van het samen bewegen). In haar omgeving zag zij vele voorbeelden van miscommunicatie en te zware bewegingen tussen verzorger en kind. ‘Wat zeg je?’ is door de toegankelijke schrijfstijl, praktische tips en ondersteunende illustraties, een must have voor jonge ouders en het perfecte kraamcadeau.

liefs inga

Meer informatie

Spoedcursus babyverzorging: Een checklist voor de jonge ouder!
Lichaamstaal van je baby: Leer zijn gebaren begrijpen
Tips om je baby te troosten
Shaken Baby Syndrome. Wat betekent dit voor je baby?
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?
Inbakeren, een doekje voor het bloeden?
Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat
Wat doet een babyfluisteraar?
Knuffelen of laten huilen

Bronvermelding

Tekst: Inga Mol
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *