Wie mogen je baby aangeven bij de Burgerlijke stand?

Aangifte: Wie mogen je baby aangeven bij de Burgerlijke Stand?

Als je baby is geboren, zal hij aangegeven moeten worden bij de burgerlijke stand. Hiertoe ben je simpelweg verplicht. Gelukkig maar, want eigenlijk geef je je kindje hiermee een ‘officieel bestaansrecht’. Zonder geboortebewijs besta je niet voor de wet, wat in ons land dus niet meer voor kan komen (normalerwijze gesproken). Helaas is het voor kinderen in arme landen vaak anders… Maar hoe gaat het in zijn werk en wie mag of moet je kindje aangeven?

Aangeven binnen een bepaalde tijd

Aangeven van je kind moet gebeuren binnen 3 dagen na de bevalling. Wordt dit bemoeilijkt door een weekend of is het een feestdag? Dan mag het langer duren. Er moeten minimaal 2 werkdagen in dit termijn zitten.

Wat gebeurt er bij aangifte?

Bij de geboorteaangifte wordt de geboorteakte opgemaakt van je baby. Hierin staat uiteraard zijn naam, wanneer en waar hij/zij geboren is en ook hoe laat. Daarnaast staat hierop ook de gegevens van de ouders! Dit geboortebewijs is, zoals gezegd, de officiële akte die het bewijs is wie je kindje is. Zonder dit geboortebewijs zou hij of zij dus nergens aanspraak kunnen maken, niet kunnen leren, geen uitkeringen kunnen krijgen, geen zorg etc.

Waar geef je je kind aan?

Voor een geboorteaangifte ga je naar het gemeentehuis. Dit is het gemeentehuis van de gemeente waar je kindje geboren is. Beval je in het ziekenhuis? Dan kan je kindje dus ergens anders aangegeven moeten worden dan waar je woont. Beval je bijvoorbeeld in de ambulance of op een boot? Dan moet je kind aangegeven worden op de plek waar hij of zij het voertuig verlaat! Is het in het vliegtuig, dan kan dit dus in het buitenland moeten gebeuren!

lijn groen oudersenzo
Aangifte: Wie mogen je baby aangeven bij de Burgerlijke Stand?

Geboorte in het buitenland

Je zit er niet op te wachten, maar je bevalt eerder dan gepland, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Natuurlijk zal ook de aangifte dan anders in elkaar zitten. Je moet dan je kindje aangeven bij de lokale autoriteiten. Vervolgens moet je de geboorteakte uit het buitenland laten registreren bij de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat deze geboorteakte eerst gelegaliseerd moet worden. Dit gebeurt meestal in het land van afgifte. Meer hierover kan je lezen op Nederland Wereldwijd. Overigens geldt dit niet voor landen die bij ons Koninkrijk horen!

Wat heb je nodig?

Logisch, maar bij het aangeven van je kind moet je jezelf kunnen legitimeren. Het is ook aan te raden om een verklaring van geboorte mee te nemen. Dit wordt opgemaakt door de verloskundige of door het ziekenhuis. Dit is overigens niet verplicht. Heb je met bijzonderheden te maken zoals een erkenning of een naamkeuze, dan neem je ook de akte die je hierbij gekregen hebt, mee. Dit is wel verplicht om het te laten verwerken in de geboorteakte.

Kosten van geboorteaangifte

Je kindje aangeven neemt geen kosten met zich mee. Wil je een kopie van het geboortebewijs dan betaal je hier wel voor! Uiteraard heb je dan dus wel een officieel document. En het is ook gewoon leuk om in te plakken in het babyalbum…

Wie mogen er aangifte doen?

Normaal gesproken zal de vader of de meemoeder (dus de moeder, die niet bevallen is, bij een lesbisch koppel) aangifte doen. Zij zijn hier ook toe verplicht! Zijn deze mensen niet ‘in the picture’, dan is de moeder zelf bevoegd om aangifte te doen. Nu zal een net bevallen moeder dat waarschijnlijk nog niet zien zitten, dus vaak zal toch een ander het gaan doen. In zo’n geval mag iedereen aangifte doen, mits ze aanwezig waren bij de bevalling of in hetzelfde huis wonen (bij een bevalling thuis). Bij een bevalling in het ziekenhuis moet dan officieel het hoofd van dit ziekenhuis de aangifte doen. Hij of zij kan echter ook iemand hiervoor machtigen. Bij vreemde situaties waarbij alle bovenstaande opties niet aanwezig zijn (als een kindje te vondeling wordt gelegd, bijvoorbeeld) zal de burgemeester de aangifte doen.

Als je kindje levenloos geboren is

Is je kindje levenloos geboren, ook dan mag je een geboorteakte laten opmaken. Vaak voelt dit als een troost omdat zo het kindje wel ‘bestaat’. Je bent ook officieel moeder (of vader) geworden en het kindje zal op officiële documenten ook genoemd worden. Deze akte vermeldt hetzelfde als een geboorteakte bij een levend kindje. Daarnaast zal het opgenomen worden in het overlijdensregister. In dit geval mogen de ouders een achternaam (van vader of moeder) kiezen voor de baby, wat niet bindend is voor eventuele volgende kinderen. Tegenwoordig is het niet meer van belang hoe lang de moeder al zwanger was, je mag sowieso een akte op laten maken.

Is je kindje later overleden, maar wel voordat er aangifte is gedaan, dan krijgt het kindje gewoon een geboorteakte. Tegelijkertijd zal ook de akte van overlijden worden opgenomen.

liefs Wil

Meer informatie

Geboorteaangifte Burgerlijke Stand
Erkenning ongeboren vrucht
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Dé trends bij geboortekaartjes
Wennen aan je baby, gaat dat vanzelf?
Geboortekaartjes – Een leuke traditie

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *