Zo organiseer je een herinneringsvol afscheid

Het is een emotioneel zwaar beladen taak, het organiseren van een uitvaart. Een goed georganiseerde uitvaart biedt echter wel de mogelijkheid om afscheid te kunnen nemen van een geliefde op een herinneringsvolle en respectvolle manier. Een uitvaart kan zo recht doen aan het leven dat de geliefde heeft gedeeld met vele anderen en zorgt ervoor dat mensen met een tevreden gevoel kunnen rouwen. In dit artikel wordt daarom besproken hoe je met een aantal essentiële tips een liefdevol en respectvol afscheid kan organiseren.

Zo organiseer je een herinneringsvol afscheid

Respect als belangrijkste pijler

Tijdens het regelen van een uitvaart is misschien wel een van de belangrijkste zaken om dit op een respectvolle manier te doen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om de wensen van de overledene te respecteren, wat vaak uitgeschreven staat in iemands uitvaartverzekering. In deze verzekering staat altijd precies uitgewerkt hoe iemand zijn uitvaart wenst, van de locatie tot de muziek die iemand graag wil laten horen tijdens de ceremonie.

Een begrafenisverzekering zoeken van tevoren lukt echter niet iedereen, bijvoorbeeld door een onverwachts overlijden, waardoor de wensen van de overledene niet op papier staan. In dit geval is het belangrijk om goed te luisteren naar familieleden en vrienden die de overledenen ook goed hebben gekend, om alsnog tot een passende en respectvolle ceremonie te komen. 

Heb aandacht voor details

Een ander belangrijk element om niet te vergeten bij een uitvaart, is aandacht hebben voor details. Niet alleen maakt dit een uitvaart persoonlijker, ook zal dit zorgen voor een uitvaart die velen na lange tijd nog zullen herinneren. Je kan dit doen door bijvoorbeeld een muziekstuk of een bepaald nummer te draaien waar de overledene veel waarde aan hechtte. Door hier ook een herinnering over te vertellen, kan dit de uitvaart transformeren tot een intiem afscheid in plaats van een standaard uitvaart. Een uitvaart waar tijd en aandacht aan is besteed, zal altijd opvallen en biedt alle nabestaanden troost.

Troost bieden aan alle nabestaanden

Ook op andere manieren kan je troost bieden aan alle nabestaanden tijdens een uitvaart. Dit kan je namelijk doen door te zorgen voor een warm en gastvrij ontvangst bij de uitvaart en door bijvoorbeeld een aparte ruimte in te richten waar herinneringen aan de overledenen kunnen worden opgeschreven en andere berichten achtergelaten kunnen worden. Tevens kan je, bijvoorbeeld met een uitvaart van DELA, zorgen voor een ruimte waar mensen zich even terug kunnen trekken tijdens de uitvaart, als het verdriet de overmacht heeft genomen. Al deze manieren kunnen helpen bij het organiseren van een herinneringsvolle uitvaart.

liefs Marion

Meer informatie

Het verlies van een kleinkind, hoe ga je hiermee om?
Tips om je kind goed te begeleiden bij rouw
Kinderen mee naar de uitvaart?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *