Alle zilveren griffels en penselen 2020 nu bekend

Alle Zilveren Griffels en Penselen 2020 nu bekend

In aanloop van de kinderboekenweek worden ieder jaar de zilveren griffels en zilveren penselen bekend gemaakt. Uiteraard is dat ook dit jaar weer het geval. Vaak vormen deze titels goede tips omdat ze natuurlijk niet voor niks als winnaars uit de bus zijn gekomen. Dus doe er vooral je voordeel mee en snuffel eens door de winnaars. Wellicht zit er ook een leuke nieuwe titel voor jullie tussen!

De Griffel- en de Penseeljury’s trokken de afgelopen dagen door het land om -in aanloop naar de Kinderboekenweek- kinderboekenauteurs en illustratoren te verrassen met deze prestigieuze prijzen. De Griffeljury heeft dus twaalf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook achtentwintig Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend. Aangezien wij het belang van (voor)lezen onderstrepen, besteden we uiteraard aandacht aan deze pareltjes van boeken.

Automatisch genomineerd

De oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Griffels en Penselen zijn automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel en Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek bekendgemaakt worden. De Gouden Griffel dus is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel is één van de belangrijkste prijzen voor kinderboek illustratoren.

Dit jaar werd het allemaal een beetje anders gedaan, wegens alle Corona-maatregelen geen live spektakel. Daarom werd de prijsuitreiking online (in vier delen) gepresenteerd door Ridder van Kooten, presentator van Kinderen voor Kinderen. Hopelijk kunnen we het in 2021 gewoon weer als vanouds organiseren.

De zilveren griffels

Griffels worden toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. Voor de Zilveren Griffels kent de Stichting CPNB de volgende zes categorieën per 2019:
Tot 6 jaar, vanaf 6 jaar, van 9 jaar tot 12 jaar, van 12 jaar tot 15 jaar, informatieve uitgaven en poëzie.

lijn groen oudersenzo
Alle Zilveren Griffels en Penselen 2020 nu bekend

Tot 6 jaar

De man met de zeegroene ogen – Koos Meinderts
Tijger – Jan Rutte

Vanaf 6 jaar

Dit is geen Cobra – Bette Westera
Naar de overkant – Wouter Klootwijk

9 – 12 jaar

Niemand ziet het – Dolf Veroen
Het werkstuk – of Hoe ik verdween in de jungle – Simon van der Geest

12 tot 15 jaar

Bizar – Sjoerd Kuyper
Dor – Neal & Jarrod Shusterman

Poëzie

Uit elkaar – Bette Westera
Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – Edward van de Vendel

Informatief

Het geheime boek van Sinterklaas – Floortje Zwigtman
Toen het oorlog was, 1939 – 1945 – Pastsboem

Zilveren Griffels

Uit het juryrapport: ‘De stapel kinderboeken uit 2019 was aanzienlijk en divers. Het valt op dat de lijst met Zilveren Griffels en Vlag en Wimpels voornamelijk bestaat uit titels van auteurs van Nederlandstalige bodem. Daartussen zitten bekende namen met een grote staat van dienst, maar ook aanstormende talenten. Verhalen en poëzie brengen lezers in een denkbeeldige omgeving. Na het omslaan van de laatste pagina kunnen de belevenissen die daar plaatsvonden op gelijke hoogte komen met gebeurtenissen in de echte wereld. Het worden waardevolle herinneringen. Maar een goed kinderboek is veel meer dan die eenmalige, prettige herinnering. Het kan een spiegel of een venster zijn. Het bouwt een toekomstige nostalgie op, maar het plant ook beelden en ideeën in het hoofd van de lezer, die zich daarvan wellicht nog helemaal niet bewust is.’

Penselen worden toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury kan per categorie twee boeken met een Zilveren Penseel bekronen, waarbij de categorieën als volgt benoemd zijn: Prentenboeken, geïllustreerde kinderboeken, geïllustreerde jeugdboeken en informatief.

lijn groen oudersenzo
Alle Zilveren Griffels en Penselen 2020 nu bekend
lijn groen oudersenzo

Informatief

Everest – Lisk Feng
Nadir en Zenith in de wereld van Escher – Wouter van Reek

Geïllustreerde kinderboeken

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – Edward van de Vendel
De vuurzeevlieg – Caril Cneut

Geïllustreerde jeugdboeken

Uit elkaar – Sylvia Weve
Zwerveling – Peter van den Ende

Prentenboeken

Stel dat… – JooHee Yoon
Hup, Herman! – Yvonne Jagtenberg

Zilveren Penselen

Uit het juryrapport: ‘Opvallend in het aanbod van het jaar 2019 was het grote aantal poëziebundels, uiteenlopend in stijl en aanpak, van bijna minimalistisch tot uitbundig in spreads die over de vouw heenlopen. Het is duidelijk, beelden kunnen een geweldige steun zijn bij het lezen, begrijpen en waarderen van de emoties die in gedichten worden aangesproken. Twee andere opvallende trends signaleerde de jury. Een groot aantal natuurboeken – buitengewoon passend in tijden van social distancing en thuisblijven – die het mogelijk maken vanuit je stoel of bed de wonderlijkste ontdekkingen te doen.

Meer dan andere jaren waren er titels die richting graphic novel gaan, sterk emotioneel geladen beelden die met een slimme afwisseling van beeldsequenties en paginavullende illustraties een sterke uitdrukkingskracht toonden. Al met al een inspirerend en overtuigend aanbod waar de jury lang en met veel geestdrift over heeft gedebatteerd.’

Zilveren Griffels en Penselen

De Griffel- en de Penseeljury’s trokken de afgelopen dagen door het land om -in aanloop naar de Kinderboekenweek- kinderboekenauteurs en illustratoren te verrassen met deze prestigieuze prijzen. De Griffeljury heeft twaalf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal is door beide jury’s ook achtentwintig Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend.

De oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Griffels en Penselen zijn automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel en Gouden Penseel. Bekendmaking hiervan vindt plaats op 29 september bij de start van de Kinderboekenweek. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel is één van de belangrijkste prijzen voor kinderboek illustratoren.

Tot slot

De uitreiking van de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag & Wimpels, maar ook de Gouden Griffel en het Gouden Penseel vinden dit jaar anders plaats dan afgelopen jaren. Dit jaar was het door de coronacrisis niet mogelijk de Zilveren Griffels en Penselen via een evenement met veel kinderen bekend te maken, zoals andere jaren. De CPNB heeft om die reden besloten de auteurs, illustratoren en uitgevers toch zo feestelijk mogelijk maar wel individueel en met zoveel mogelijk afstand te verrassen.

liefs Marion

Meer informatie

De dag van het kinderboek
Roald Dahl dag. Een speciale dag voor een begaafd auteur.
75 jaar Suske en Wiske

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *