75 jaar Suske en Wiske

75 jaar Suske en Wiske

Suske en Wiske, wie kent ze niet? Je moet echt onder een steen leven als je nog nooit van dit tweetal hebt gehoord. Dit jaar vieren ze maar liefst hun 75 jarige bestaan. En om dit te vieren is Paul Geerts na 18 jaar pensioen nog één keer achter de tekentafel gekropen om een nieuw verhaal te maken, helemaal in de vintage stijl uit de hoogtij dagen. Met als resultaat “De preutse prinses”. Hoe vet is dat! Een jubileum exemplaar die in geen enkele Suske en Wiske verzameling mag ontbreken!

Met het nieuwe album De preutse prinses brengt Paul Geert nog eenmaal een eerbetoon aan het universum van leermeester Willy Vandersteen en maakt gelijk een knipoog naar #Metoo. Het nieuwste avontuur speelt zich af in Thailand waar het gezelschap op zoek gaat naar de vermiste troonopvolger van de oude koning. De preutse prinses zal volledig in de vintage look-and-feel verschijnen, dus met het iconische rode kader op de cover.

Wie zijn Suske en Wiske?

Als je inderdaad onder die ene vergeten steen hebt gewoond, wil ik dit tweetal graag aan je voorstellen. Suske en Wiske is een Belgische stripreeks bedacht door Willy Vandersteen, die in het begin ook alle verhalen geheel zelf uitwerkte en tekende. Later is de stripreeks voortgezet door achtereenvolgens Paul Geerts, Marc Verhaegen en het duo Luc Morjaeu en Peter Van Gucht van Studio Vandersteen. De serie loopt sinds 1945 en daarmee is het de langstlopende stripreeks van de Benelux.
De wereld van Suske en Wiske zit vol avontuur, spanning, fantasie en humor. Ze reizen niet alleen over de hele wereld maar ook nog eens met de teletijdmachine van Professor Barabas door de tijd. De fantasie van menige lezer.

lijn groen oudersenzo
Suske en Wiske
Suske en Wiske
Suske en Wiske
lijn groen oudersenzo

De historie van Suske en Wiske

De verhalen werden in eerste instantie gepubliceerd in De Nieuwe Standaard (1945-1947), later De Standaard (vanaf 1947), alvorens als album te verschijnen. Nadien zijn ze ook in allerlei andere Vlaamse en Nederlandse kranten voorgepubliceerd. Vanaf 1948 stonden ze ook in het striptijdschrift Kuifje.

Suske en Wiske beleefden al bijna 300 stripavonturen en doen er in 2020 nog een paar bij. Met De Verloren Van Eyck (album 351, verscheen op 12 februari) belanden onze striphelden in de tijd van de Vlaamse grootmeester en in De Blanke Bergen (album 352, beschikbaar vanaf 17 juni) gaan ze op stap in Blankenberge. Later in het jaar verschijnen er nog drie reguliere albums.

Suske en Wiske is de langstlopende stripreeks in de Benelux en wordt al sinds 1945 van generatie op generatie doorgegeven. In totaal zijn er al meer dan 230 miljoen albums verkocht. De Belgische stripreeks is bedacht door Willy Vandersteen. Later werd de strip voortgezet door achtereenvolgens Paul Geerts, Marc Verhaegen en het huidige duo Luc Morjaeu (als tekenaar) en Peter Van Gucht (als scenarist) bij Studio Vandersteen.

De terugkeer van Paul Geerts

Het 75-jarige jubileum van Suske en Wiske wordt in 2020 opgeluisterd door tal van verrassende publicaties en events rondom de populaire striphelden. Maar de meest opvallende is toch wel de eenmalige terugkeer van Paul Geerts met De preutse prinses.

In 1968 trad Geerts in dienst bij Studio Vandersteen. Eerst als inkter, maar later werkte hij samen met Willy ook mee aan scenario’s. In 1972 verscheen het eerste Suske en Wiske-album, De gekke gokker, waarvan zowel het scenario als de tekeningen volledig van zijn hand waren. Hoewel Willy Vandersteen daarna nog betrokken was, bedacht en tekende Paul Geerts alle verdere albums van Suske en Wiske tot aan zijn pensioen in 2002. Paul Geerts zorgde voor verhalen in dezelfde geest als de albums van Willy Vandersteen, maar hij had ook duidelijk een eigen signatuur.

Terug naar Thailand

In het album De preutse prinses gaat Paul Geerts nog één keer terug naar Thailand. Wanneer het Thaise masker dat Lambik op een rommelmarkt heeft gekocht midden in de nacht begint te praten, begint het avontuur. Dankzij Barabas’ klankentapper wordt het gebrabbel verstaanbaar. Het masker vraagt om hulp bij het vinden van de opvolger van de oude koning.

De jongste zoon en zijn verloofde zijn aangeduid als troonopvolgers, maar zijn momenteel vermist. De oudste zoon is minder geliefd, is stikjaloers op zijn broer en doet er alles aan om te verhinderen dat hij de troon zal bestijgen. Hoog tijd om nog eens te reizen met de teletijdmachine om de prins en zijn verloofde te gaan zoeken.

lijn groen oudersenzo
75 jaar Suske en Wiske
lijn groen oudersenzo

Hoofdpersonages

Suske

Een verre nazaat van Sus Antigoon, die eigenlijk François heet. Oorspronkelijk woonde hij op het eiland Amoras, maar tante Sidonia adopteerde hem in haar gezin. Hij is moedig, idealistisch, trouw, meestal intelligent en ook tamelijk sterk.

Wiske

Een meisje dat eigenlijk Louise heet. Ze wordt door haar tante Sidonia opgevoed, wie haar ouders zijn of wat daarmee is gebeurd wordt in de verhalen nergens duidelijk. Wiske is intelligent, maar ook nieuwsgierig, jaloers en soms ijdel.

Schanulleke

Een lappenpopje waar Wiske zielsveel van houdt. Aanvankelijk heette ze in België Schalulleke en in Nederland Schabolleke. Haar huidige naam kreeg ze in De schone slaper.

Tante Sidonia

Wiskes tante, die in veel verhalen min of meer de bijrol van adoptiemoeder van zowel Suske als Wiske vervult, maar soms (met name in de oudere verhalen) zelf ook heel actief meespeelt. Ze is een lange, magere vrouw die haar mannetje kan staan in noodsituaties.

Lambik

Werd ooit door professor Barabas ingehuurd als detective en is sindsdien altijd een van de vaste hoofdpersonages gebleven. Lambik zorgt meestal voor de grappigste momenten in de strip.

Jerom

Een ongelofelijk sterke man die de anderen in moeilijke situaties dankzij zijn kracht steeds uit de problemen helpt. Hij komt oorspronkelijk uit de prehistorie, maar zat ingevroren totdat hij in de 17de eeuw door de hertog Le Handru werd ontdooid. In Nederland heette Jerom vroeger Jeroen of Jeroentje.

liefs Marion

Meer informatie

Het belang van voorlezen
Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!
De dag van het kinderboek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *