Creditcard: wat zijn de voordelen en welke kies je?

Een creditcard kiezen: welke is dan het beste? Hoe kies je de beste voor jouw situatie en waarom zou je eigenlijk een creditcard willen hebben?

Creditcard: wat zijn de voordelen en welke kies je?

Wat is een creditcard?

Een creditcard betekent natuurlijk kredietkaart en daarmee zeg je eigenlijk meteen wat het is. Het is dus een betaalkaart waarbij je je aanschaf pas achteraf betaalt. Eigenlijk koop je dus op krediet of anders gezegd: goed beschouwd leen je geld om jouw aankopen te betalen en dit betaal je pas op een later tijdstip terug. Er zijn meerdere creditcards waaruit je kiezen kunt. Creditcardmaatschappijen zijn VISA en Mastercard. Maar ook American Express en Diners Club. Heb je een creditcard van bijvoorbeeld jouw bank? Kijk dan maar eens wat voor logo erop staat, want een grote kans dat deze valt onder bijvoorbeeld Mastercard.

Hoe kies je de beste creditcard?

Er zijn meerdere soorten creditcards dus wat betreft de maatschappijen waaronder ze vallen. Het hangt er vanaf welke creditcard voor jou de beste keuze is, want wat wil jij er vooral mee gaan doen? Zo is de éne creditcard bijvoorbeeld extra geschikt voor reizen, omdat er dan opties bijzitten zoals contant geld kunnen opvragen omdat je op vakantie je portemonnee bent kwijtgeraakt of met een verzekering voor autohuur. Er zijn prepaid creditcards en bijvoorbeeld zakelijke creditcards. En dan hebben we het nog niet gehad over studentencreditcards. Voor het ontdekken van de beste creditcard opties kan je creditcards vergelijken op credicardvergelijking.nl.

Wat zijn de voordelen van een creditcard?

De voordelen van een creditcard kunnen per kaart verschillen, omdat er dus kaarten zijn met extra’s, zoals de al eerdergenoemde verzekering voor autohuur. Bij de meeste creditcards kan je uitgaan van:

De garantie dat je niet betaalt als je niets ontvangen hebt. Koop je dus online een product en betaal je met je creditcard? Dan krijg je gewoon je geld weer terug als jouw bestelling niet geleverd wordt.

Aankopen zijn verzekerd tegen verlies, diefstal en schade.

Betalen kan je op heel veel plekken.

Bij het betalen van een borg heb je geen financiële stress. Het geld wordt immers later afgeboekt en is dan waarschijnlijk alweer terugbetaald.

Sommige bedrijven, zeker in het buitenland, accepteren alleen maar creditcardbetalingen.

Een creditcard wordt wereldwijd geaccepteerd. Dus voor reizigers heel interessant.

Wat zijn de nadelen van een creditcard?

Zoals altijd zijn er niet alleen voordelen te bedenken, maar ook nadelen. Wat creditcards betreft zal je jaarlijks je pas moeten betalen en dat bedrag ligt vaak wel hoger dan bij een gewone betaalpas. Wil je contant geld opnemen met je creditcard? Dan betaal je transactiekosten. En buiten de EU betaal je ook nog een koersopslag. En een creditcard is fraudegevoeliger dan een gewone betaalpas.

Gespreid betalen

Je kunt ervoor kiezen om aan het einde van de maand het bedrag wat je verbruikt hebt direct terug te betalen (dit kan dan automatisch gebeuren), maar het kan ook zo zijn dat je gespreid je uitgaven terug wilt betalen. Dit wordt gezien als een lening, waarover je dus rente betaalt. Klinkt misschien ideaal, maar besef wel dat deze leenrente hoog is. Wil je dit wel? Vergelijk dan goed de aangeboden kaarten, want deze rente verschilt per maatschappij.

Wat is een prepaid creditcard?

We lieten de term al eerder vallen: een prepaid creditcard. Met deze card moet je vooraf geld erop zetten. Je kunt dus niet meer dan dat uitgeven. Dit kan zowel voor- als nadelig zijn. Nadelig omdat je dan dus voor de vervelende ervaring kunt komen te staan dat je geen aankopen meer kunt doen. Aan de andere kant behoedt het je zo juist wel voor te gemakkelijk geld uitgeven en daarmee jezelf in de schulden te steken! En het is daardoor ook veiliger, omdat er immers niet meer geld mee uitgegeven kan worden dan erop staat en daarmee is het risico dus minder groot mocht je de pas kwijt raken.

Een creditcard aanvragen: waar let je op?

Waar moet je nu vooral naar kijken als je een creditcard wilt aanvragen?

  • Uiteraard de kosten van de kaart en hoe hoog de rente is bij gespreid betalen (als je dat wilt).
  • Hoe hoog is het bestedingslimiet?
  • Zijn er extra’s zoals bepaalde verzekeringen of is er een spaarsysteem?
  • Wat zijn de transactiekosten bij het opnemen van contact geld?
  • Zijn je aankopen verzekerd en krijg je je geld terug als het niet geleverd wordt?
  • Welke eisen zijn er aan jouw inkomen?
  • Wordt er een BKR-toetsing gedaan?
  • Is het een gewone creditcard of een prepaid?

Een vergelijkingssite bezoeken maakt het overzichtelijker omdat je zo alle voordelen van verschillende cards op 1 plek kunt bekijken.

liefs Wil

Meer informatie

Hoe sluit je verantwoord een hypotheek af
Hoe houd je de belkosten van je kind onder controle?
Pak meer winst; maak je het huis verkoopklaar

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *