Waterwratten bij kinderen

Waterwratten bij kinderen

Waterwratten of mollusca contagiosa worden ook wel eens bolhoedwrat of apenpokken genoemd. Het is een vorm van wratten dat wordt veroorzaakt door een virus uit de familie van het pok-virus. Het zijn kleine, iets glanzende parelmoerachtige verhevenheden die wat óp de huid geplakt lijken te zitten en meestal een centrale indeuking vertonen. Als waterwratjes net ontstaan worden ze ook wel eens aangezien voor puistjes. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak meer en langduriger waterwratjes dan kinderen zonder eczeem.

Help een wratje! Wat kan je doen?
Je kind op zwemles

Besmetting

Waterwratjes zijn besmettelijk, ze verdwijnen zo’n twee weken na besmetting. Besmetting vindt meestal plaats via het zwembad, direct huidcontact of besmet speelgoed. De wratjes vindt je met name in de plooien van de huid zoals: oksel, ellenboogplooi of knieholte, maar ze kunnen overal op het lichaam verschijnen. Meestal verdwijnen de wratjes weer vanzelf en gelukkig ook meestal zonder litteken. Voor ze verdwijnen worden ze rood. Ze zijn onschuldig, je hoeft er verder niks aan te doen.

Waterwratten bij kinderen

Behandeling

Voorheen werden waterwratjes behandeld door de huisarts. Hij stipte de wratjes aan of lepelde ze uit. Dit gaf vaak littekens. Gelukkig doen ze dat nu niet meer. Het vanzelf over laten gaan, geeft het mooiste resultaat. Het kan wel even duren voor het lichaam het virus heeft herkend en met de opruiming gaat beginnen, maar uiteindelijk verdwijnen de wratjes als sneeuw voor de zon.

Als er een wratje is opengegaan, bijvoorbeeld doordat deze is open gekrabbeld, kan je even langs de huisarts voor een antibioticazalf om te voorkomen dat de huid gaat ontsteken.

Probeer te voorkomen dat je kindje in zijn ogen wrijft, om de kans te verkleinen dat het virus naar de oogleden of ogen verspreidt.

Dek wratjes waar geen kleding zit af met een pleister.

Bescherm de huid en voorkom dat de huid uitdroogt. Hiermee kun je rekening houden door kort te badderen of douchen en milde verzorgingsproducten te gebruiken. Smeer de huid na het badderen in met een milde ongeparfumeerde crème.

Waterwratten bij kinderen

Voorkomen

Ook al verdwijnen waterwratten weer vanzelf, voorkomen is natuurlijk altijd fijner. Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, let dan op de volgende punten:

– Gebruik altijd een schone handdoek voor je kind.
– Was de handjes goed en houd de nageltjes kort.
– Ontsmet open wratjes en maak de plek schoon met jodium of betadine. Dek het af met een pleister.
– Laat kinderen niet samen in bad spelen en maak badspeeltjes na gebruik goed schoon.

Liefs Marion

Extra informatie

Op welke leeftijd begin je met zwemles?
Help een wratje! Wat kun je er aan doen?
De gezondheid van je peuter
Je kind op zwemles
Top 10 kinderkwaaltjes
Hoe onschuldig zijn badeendjes?
Babyzwemmen – een bijzondere ervaring voor beide

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Een reactie

  • agh, rotdingen zijn het! Een waterwrat door huisarts laten weghalen omdat hij gebarsten was en inmiddels de doorsnede had van een 1.5cm, de andere wratten behandeld met Betadine Scrub en ze drogen zo snel uit. Andere middeltjes zijn echt geldverspilling en werken niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *