Wat zit er in de luiertas?
Voor het eerst op stap met je baby? Spannend! Okay, misschien is het niet een heel spannend uitje en ga je gewoon eten bij je schoonouders, maar dat mag de pret niet drukken. Wat wel de pret kan drukken is iets vergeten mee te nemen voor de baby. Met een goede checklist, hoeft dit gelukkig niet te gebeuren, maar wat moet er allemaal in die luiertas? Nou , ik kan je verzekeren: heel wat. Een luiertas mag daarom best een redelijk groot formaat hebben. Misschien moet je eens bij de HEMA kijken voor een handige luiertas en je kunt er trouwens ook prima terecht voor alles ín de luiertas.
Om je kindje droog te houden
Om je kindje droog te houden, mogen natuurlijk de luiers niet ontbreken. En niet eentje, maar voor ieder uur dat je denkt weg te blijven, mag er een luier in de tas. Natuurlijk horen bij luiers, ook de vochtige baby(billen)doekjes, om de billetjes eerst schoon te maken voor er weer een schone luier om kan. Soms kan zelfs een nat washandje nodig zijn, dus vergeet ook geen schoon washandje in de tas te stoppen.
In een goede luiertas zit doorgaans een aankleedmatje wat je kunt gebruiken om je kindje op te leggen voor je hem gaat verschonen, zodat je niet het nieuwe bankstel van je schoonouders met poep besmeurd. Ze zullen vast zeggen dat het niet erg is, maar dat vinden ze wel. Als je luiertas geen aankleedmatje heeft, dan is het handig dat je deze apart koopt.
Verzorgingsproducten
Bij het verschonen van je kindje heb je soms wat verzorgingsproducten nodig, want je zal zien dat precies als je op stap bent, zijn billetjes ineens een beetje rood dreigen te worden. Dan is het fijn als je direct maatregelen kun treffen omdat je de nodige producten bij je hebt.
Schone kleertjes
Zorg ook altijd dat je schone kleertjes voor je kindje in de luiertas hebt zitten. Dat wil zeggen een schoon rompertje (of twee) en schone kleertjes. Er kan zomaar iets misgaan met die luier, dan is het fijn als je niet alleen de luier kunt verschonen, maar gewoon alles wat je kindje aanheeft.
Plastic zakje
Als je nou attent tegenover de gastvrouw wil zijn, vergeet dan geen plastic zakjes in de luiertas te stoppen om de vieze luier in op te bergen. Niemand zit te wachten bij het volproppen van de vuilnisbak, in een vieze luier te grijpen. Echt niet.
Om je kindje gevoed te houden
Als je geen borstvoeding geeft, moet je natuurlijk eten meenemen en een drinkfles. Misschien kun je het al warm meenemen, maar waarschijnlijk kan de fles ook prima bij je schoonouders worden opgewarmd. Ook wanneer je in een restaurant gaat eten is dit vaak mogelijk.
Vergeet geen slabbetje, want baby’s willen nogal eens knoeien, dus ook graag het slabbetje in de luiertas.
Om je kindje voldaan te houden
Wat je natuurlijk ook in de luiertas niet moet vergeten is een speen en een reserve speen. Geen idee wat er altijd met die spenen gebeurt, maar ze lijken altijd zoek of ze vallen op de grond waardoor ze ook niet meer bruikbaar zijn. Een reserve exemplaar is dus echt heel fijn. En natuurlijk een knuffeltje of een rammelaar.
Mocht je kindje medicijnen gebruiken of speciale zalfjes, vergeet deze dan niet in de tas te stoppen.
Om jezelf blij te houden
Zorg voor voldoende hydrofieldoeken in de luiertas. Deze doeken zijn voor zoveel dingen te gebruiken dat het bijna echte ‘lifesavers zijn’. Je kunt met deze doeken desnoods een noodluier maken. Verder zijn ze perfect om over je schouder te leggen als je kindje een boertje moet laten of je kindje op te leggen tijdens het verschonen. Tegenwoordig zijn er niet alleen maar witte hydrofieldoeken te koop, maar zijn ze er in allerlei leuke kleurtjes en motiefjes.
Vergeet ook jezelf niet. Neem voor de zekerheid ook voor jezelf een schoon truitje mee. Ondanks die enorme hydrofielluier, zal je zien dat je kindje perfect in staat is om toch precies naast die luier te spugen. Wedden? En dan ben jij heel blij als je iets schoons kan aantrekken. Een paar uur in de zure lucht is namelijk niet fijn.
Snelle check
o luiers
o billendoekjes
o aankleedmatje
o rompertje
o washandje
o slabbetje
o kleertjes
o verzorgingsspulletjes
o plastic zakjes
o voeding
o drinkfles
o 2 spenen
o 3 hydrofieldoeken
o schone kleding voor jou
o knuffeltje of rammelaar
Optioneel
En als je kindje al een beetje ouder is, vergeet dan ook niet: Fruit- of groentehapje, lepel, sokjes, flesjes water, sunblock, muts of zonnehoedje.
Volksverhuizing
Je ziet, er komt heel wat bij kijken om even bij je schoonouders te gaan eten. Voor de komst van je kindje was het een kwestie van je jas pakken en de deur uit, maar nu komt er wat meer bij kijken. Gelukkig kun je met deze checklist eigenlijk niks vergeten. En is het de bedoeling dat je kindje daar blijft slapen? Vergeet dan ook geen reiswiegje, dekentje, pyjama en wellicht een trappelzak.
HEMA
Een oppas kan HEMA niet voor je regelen maar voor heel veel andere dingen op deze lijst, kun je er prima terecht!
Meer informatie
Handig zo’n luiertas! Maar wat stop je erin?
Draai de checklist uit (pdf)
De luiertas. Functioneel, hip én een eyecatcher!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Foto’s: HEMA