Verantwoord gamen begint met een goede balans

Het is onmogelijk te voorkomen dat kinderen gaan gamen. De eerste paar jaar gaat dat nog wel lukken, maar op enig moment als ze met andere kinderen in aanraking komen, dan is het haast niet meer tegen te houden. En dat hoeft ook niet. Sterker, het is belangrijk kinderen digitaal wijs te maken, we zijn immers op zoveel manieren verbonden aan het digitale systeem. Je ontkomt er gewoonweg niet aan. Je kunt dus maar beter je kind digitaal wijs maken en keuzes leren maken tussen al die digitale verleidingen. Verantwoord gamen is een mooie eerste stap. Met elkaar een balans vinden in de digitale wereld. Met goede afspraken.

Verantwoord gamen: Een balans vinden in de digitale wereld

Verantwoord gamen

Met een breed scala aan genres en platforms, biedt het een unieke vorm van ontspanning en uitdaging, voor jong en oud. Echter, zoals bij alle goede dingen, is matiging belangrijk voor een gezonde relatie met videogames. In deze blog bespreken we het belang van verantwoord gamen, het opstellen van regels, en vanaf welke leeftijd kinderen kunnen beginnen met gamen.

Het belang van regelgeving

Gamen kan een prettige ervaring zijn, maar zonder regels kan het leiden tot excessief gebruik, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de mentale en fysieke gezondheid. Het opstellen van regels helpt bij het creëren van een gezonde balans tussen gamen en andere levensaspecten, zoals school, werk, sociale interacties en fysieke activiteiten.

Het opstellen van regels voor gamen begint met het begrijpen van de inhoud en de impact van de spellen. Ouders en verzorgers dienen zich bewust te zijn van de leeftijdsclassificaties en inhoud van games. Belangrijke regels omvatten beperkingen op speeltijd, het kiezen van geschikte games en het vaststellen van tijden waarop niet gegamed mag worden, zoals tijdens het avondeten of voor het slapengaan.

Maximale gamentijd

Het maximaliseren van gametijd is belangrijk om overmatig gamen te voorkomen. Dit betekent niet het ongelimiteerd verlengen van speeltijd, maar eerder het vinden van een optimale tijdsduur die past binnen een gebalanceerde dagindeling. Te veel gamen kan leiden tot een gebrek aan slaap, verminderde schoolprestaties en een tekort aan lichaamsbeweging.

Geschikte leeftijd voor gamen

De geschikte leeftijd om te beginnen met gamen varieert. Het hangt af van de volwassenheid van het kind en het soort spel. Over het algemeen wordt aangeraden om kinderen onder de 7 jaar beperkte blootstelling aan videogames te geven. Voor oudere kinderen kunnen meer complexe en uitdagende games geschikt zijn, mits deze passen binnen de regels en grenzen die zijn gesteld.

Hoeveel uur per dag gamen is normaal?

Het aantal uren gamen dat als ‘normaal’ wordt beschouwd, varieert aanzienlijk per leeftijdsgroep en individuele omstandigheden. Hier is een algemene richtlijn:

Kinderen onder de 6 jaar
Op deze leeftijd wordt aangeraden zeer beperkte schermtijd te hanteren, idealiter niet meer dan 30 minuten tot een uur per dag, gericht op educatieve of lichte, kindvriendelijke games.

Kinderen van 6 tot 12 jaar
Voor deze groep wordt vaak aangeraden om de schermtijd, inclusief gamen, te beperken tot ongeveer 1 tot 2 uur per dag. Belangrijk is dat deze tijd niet ten koste gaat van schoolwerk, fysieke activiteiten en sociale interacties.

Tieners (13-18 jaar)
Tieners kunnen vaak iets meer schermtijd aan, maar het wordt aanbevolen dit te beperken tot maximaal 2 tot 3 uur per dag. Het is cruciaal om een balans te vinden tussen gamen, schoolverplichtingen, sociale activiteiten en andere hobby’s.

Volwassenen
Voor volwassenen zijn er geen specifieke richtlijnen, maar het is belangrijk om gamen in balans te houden met werkverplichtingen, persoonlijke relaties en andere verantwoordelijkheden. Een gematigde benadering, waarbij men niet meer dan 3-4 uur per dag besteedt aan gamen, wordt vaak als redelijk beschouwd.

Wat zijn de gevolgen van langdurig gamen?

Langdurig gamen kan diverse gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal:

Fysieke gezondheid
Langdurig zitten tijdens het gamen kan leiden tot houdingsproblemen, rug- en nekpijn, en repetitieve stressblessures zoals carpaaltunnelsyndroom. Ook kan langdurig naar een scherm staren oogvermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

Mentale gezondheid
Excessief gamen kan geassocieerd worden met mentale gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en sociale isolatie. Het kan ook leiden tot een verstoorde slaap of slaaptekort, wat op zijn beurt de algehele mentale welzijn beïnvloedt.

Verslaving
In extreme gevallen kan langdurig gamen leiden tot gedragsverslaving, waarbij iemand het gevoel heeft niet te kunnen stoppen met gamen ondanks negatieve gevolgen in hun leven.

Sociale effecten
Langdurig gamen kan een negatieve invloed hebben op sociale relaties. Dit komt vaak door een gebrek aan tijd besteed aan persoonlijke interacties.

Ongezonde leefstijl
Langdurig gamen kan gepaard gaan met een ongezonde levensstijl en slechte eetgewoonten, wat kan leiden tot gewichtstoename en gerelateerde gezondheidsproblemen.

Tips om gezond te blijven

  1. Sta tussendoor regelmatig op om te bewegen.
  2. Wissel je houding af.
  3. Houd je telefoon uit de slaapkamer.
  4. Stop ruim voor je gaat slapen.
  5. Sport en eet gezond.
  6. Maak duidelijke afspraken (met anderen/jezelf) over de maximale gametijd.
  7. Gebruik eventueel een App blocker.
  8. Zet de helderheid van je beeldscherm ’s avonds donkerder
  9. Plaats je beeldscherm op ooghoogte
  10. Stel een maximaal game budget op.
  11. Maak goede verdeling tussen gamen/slaap/studie/sport/sociaal leven
liefs Marion

Meer informatie

Hoeveel beeldschermtijd is okay?
Maak jij je zorgen over het schermgebruik van je kind?
Gameverslaving, vluchten in een digitale wereld. Kan het verslakwaad?
Leren omgaan met schermtijd en technologie
Mediaopvoeding: Hoe leid je kinderen door het digitale doolhof

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *