Ooievaarsbeet – Welke geboortevlekken bestaan er?

Ooievaarsbeet - Welke geboortevlekken bestaan er?

De meest voorkomende rode geboortevlek is de ooievaarsbeet of ooievaarsvlek. De Latijnse benaming voor de ooievaarsbeet is de “Naevus van Unna” (‘waar de ooievaar het kind heeft vastgehouden bij het brengen’). Dit is een onschuldige lichtroze of koraalrode vlek die bij heel veel pasgeboren baby’s voorkomt, baby’s kunnen er zelfs meerdere hebben op diverse plekken op zijn lichaam.

Op het voorhoofd of in de nek

Zo’n eenderde van de baby’s worden hiermee geboren. Meestal zitten ze op de oogleden of op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen of achter in de nek. De vlekjes op de oogleden zijn doorgaans na een jaar verdwenen. Het vlekje op het voorhoofd kan nog wat langer zichtbaar blijven. Een ooievaarsbeet in de nek is doorgaans permanent zichtbaar, maar daar groeit gelukkig haar overheen zodat je die ook niet meer ziet. Zodra je echter weer gaat kalen, kunnen de ooievaarsbeten in de nek zomaar weer zichtbaar worden. Let er maar eens op als je een kale man ziet, of je er nog eentje kunt ontdekken.

De vlek wordt veroorzaakt door de bloedvaten onder de huid. Op sommige plekken zijn de bloedvaten wat wijder waardoor er meer bloed doorheen stroomt. Op die plekken krijgt de huid een rodere kleur.

lijn groen oudersenzo
Ooievaarsbeet - Welke geboortevlekken bestaan er?

Ooievaarsbeet weer even zichtbaar

Het kan zijn dat een ooievaarsbeet lijkt te zijn verdwenen, maar dat hij tijdens bepaalde inspanning of een intense huilbui toch weer even zichtbaar wordt.

Een ooievaarsbeet kan ook onder de huid van je kindje zitten. De vlek is dan wat minder goed zichtbaar, of zelfs helemaal niet. De onzichtbare vlekken zitten vaak rond de ogen.

Oorsprong van de naam

De naam van de vlekjes is ontleend aan het fabeltje dat vertelt dat kinderen door de ooievaar worden gebracht. De vlekjes in de nek zijn afkomstig van zijn lange snavel.

Engeltjeskussen

De vlekjes op het voorhoofd en oogleden worden ook wel Engeltjeskussen genoemd. Ook zo’n schattige naam voor een groepje bloedvaten in de huid. Deze bloedvaten zijn tijdelijk wat te wijd waardoor het er wat vlekkerig uitziet.

liefs Marion

Meer informatie

Welke geboortevlekken zijn er?
Zijn aangeboren moedervlekken onschuldige geboortevlekken?
De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek
Café-au-lait vlekken
Aardbeienvlek of hemangioom
Archipelvlek of mongolenvlek
Smetplekken bij een baby
Baby acne, wat is het? Wat zijn toch die rode pukkeltjes?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *